Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Zemřel neúprosný bek Oldřich Machač

Praha – Ve středu ve čtyři hodiny ráno podlehl ve věku 65 let dlouhé těžké nemoci Oldřich Machač, mistr světa z let 1972, 1976 a 1977 a trojnásobný olympijský medailista. Bek pověstný svým důrazem začínal s hokejem v Prostějově, později přešel do Brna. Záhy se dostal do reprezentace, kde vytvořil legendární dvojici s Františkem Pospíšilem.

"Ve středu ráno nás bohužel zasáhla smutná zpráva, hovořil jsem s Oldovou manželkou, že Olda zemřel. Byl to vynikající hokejista i člověk," řekl Karel Gut, jenž vedl Machače v 70. letech ze střídačky československé reprezentace, serveru Hokej.cz.

Skvělý bek v národním týmu sehrál 293 mezistátních utkání. Více jich má na kontě jen Jiří Holík. Dal 37 branek. Své první mistrovství světa sehrál v roce 1967, poslední o jedenáct let později v Praze 1978. Kromě tří titulů mistra světa měl z olympijských her ve sbírce stříbro a dva bronzy. V roce 1976 startoval Machač na prvním ročníku Kanadského poháru.

Machač zakončil kariéru v německém Rosenheimu. V Německu také žil a pracoval, když se s aktivním hokejem rozloučil. "Začal jsem takovou druhou etapu. Ambice na trenéra jsem nikdy neměl. V osmdesátých letech jsem vedl zastoupení jedné německé firmy u nás, později jsem si založil vlastní společnost," uvedl před časem pro Hokej.cz.

V uplynulých dvou letech mimo jiné pracoval na přípravách stanov Síně slávy českého hokeje. Machač byl členem pracovní skupiny a posléze i Komise ČSLH. Sám do Síně slávy českého hokeje vstoupil v listopadu 2008. Už předtím ho stejně poctila také IIHF.

Spoluhráči: O nemoci jsme veděli, ale smrt vždy překvapí

"Je to smutná zpráva. Věděl jsem, že byl nemocný a nebyl na tom dobře, ale byl to malý věk," řekl útočník Milan Nový. Historicky nejlepší český střelec s Machačem působil dlouhé roky v národním mužstvu a vzpomíná na něj jen v dobrém. "Byl to správný Moravák. Když jsem přišel do reprezentace, nemohl jsem mít větší štěstí, že tam byl on a Franta Pospíšil. Franta mi nahrával na góly, Olda bránil," vzpomínal smutný Nový.

Jen velmi těžko a pomalu se s úmrtím svého přítele Oldřicha Machače smiřuje jeho dlouholetý spoluhráč z obrany reprezentačního týmu František Pospíšil. Oba hokejisté, kteří tvořili obávanou a zároveň velmi ceněnou dvojici beků, si byli dlouhodobě blízcí i po skončení aktivní kariéry. Společně se v roce 1999 také dostali do Síně slávy Mezinárodní hokejové federace IIHF.

Machače má zafixovaného jako vynikajícího hokejistu, který byl obrovsky zdatný a mrštný, i když na to třeba zrovna nevypadal. "Proti němu jsme my byli normální dřeva," vzpomínal Pospíšil. "A ty jeho pověstné a nebezpečné bodyčeky kyčlí... Někteří si z toho odnesli i sádru; hodně to bolelo a oni si to pak dlouho pamatovali," vyzdvihl Pospíšil jeden z hlavních prvků Machačovy hry, který ho proslavil.

Oldřich Machač

Datum a místo narození: 18. dubna 1946 v Prostějově.

Kluby: Převážnou část kariéry strávil v Kometě Brno, hrál i za Prostějov a Košice, v letech 1978-1982 působil v Německu (Star Bulls Rosenheim); v 13 československých ligových sezonách odehrál 490 utkání a nastřílel 108 gólů.

Reprezentace: Reprezentační dres oblékal 12 sezon, sehrál v něm 293 zápasů a vstřelil 37 branek.

Největší úspěchy: Trojnásobný mistr světa (1972, 1976 a 1977), na MS získal i pět stříbrných a tři bronzové medaile, účastník tří zimních olympijských her (1968, 1972, 1976), ze kterých přivezl dvě stříbrné a jednu bronzovou medaili.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články