Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

V Bostonu slavilo Stanley Cup přes milion fanoušků

Boston - Více než milion lidí slavil v sobotu v Bostonu s hokejisty Bruins zisk Stanleyova poháru. Šampioni NHL včetně Tomáše Kaberleho a Davida Krejčího se dávali na obdiv svým fanouškům a všichni si vychutnávali nejslavnější hokejovou trofej, na niž tradiční sportovní bašta čekala dlouhých 39 let. Boston ale za posledních deset let zažil už sedmou podobnou oslavu, i když tentokrát suverénně největší. Třikrát aplaudoval svým mistrům v americkém fotbale Patriots, dvakrát baseballistům Red Sox a před třemi lety i basketbalovým šampionům Celtics.

Navzdory obrovskému počtu lidí se pompézní oslavy obešly bez incidentů, což ostře kontrastovalo s frustrací a řáděním ve městě poraženého finalisty Vancouveru. "Dokázali jsme to a teď se o tu radost chceme s vámi podělit. Bez vás bychom to nedokázali. Pojďme si to užít," dostával dav do varu brankář Tim Thomas, nejužitečnější hráč play-off NHL.

Hokejisté v černých tričkách a bílých kšiltovkách vyrazili na oslavnou pouť do centra od své haly TD Garden v osmnácti turistických obojživelných vozech, takzvaných duck boats, které mohou jezdit po zemi i po vodě. V sobotu však vezly pasažéry, kteří excelují na ledě.

Ještě než se vydali hokejisté do přeplněných ulic, u haly jim oficiálně poděkoval bostonský starosta Thomas Menino za skvostnou sezonu. Bruins ji zahájili na konci září přípravou ve Vermontu a završili ve středu vítězstvím nad Vancouverem 4:0 v rozhodujícím sedmém zápase dramatické finálové série.

V úvodu sezony měli pozdější šampiony možnost vidět i čeští fanoušci, protože Boston načal cestu za triumfem přípravným zápasem v Liberci s Bílými Tygry a dvěma soutěžními duely v Praze s Phoenixem. Oslavy ve městě trvaly téměř dvě hodiny a proběhly bez problémů. Policie za malé přestupky, většinou pití alkoholu na veřejnosti, zatkla devět osob. Naproti tomu ve Vancouveru po prohře v rozhodujícím duelu lidé zapalovali auta, rabovali obchody a pustošili olympijské město. Nepokoje si vyžádaly nejméně 150 zraněných a přes stovku zatčených.

Oslavy v centru Bostonu
zdroj: AP autor: John Tlumacki
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články