Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Boston po 39 letech získal Stanley Cup, slaví i dva Češi

Vancouver - Ze dvou dlouhých čekání na nejcennější hokejovou trofej skončilo na ledě Vancouveru to kratší z nich. Hráči Bostonu získali po dlouhých 39 letech svůj celkem šestý Stanley Cup, když zvítězili v rozhodujícím sedmém utkání nad vítězem základní části Vancouverem 4:0. S týmem Medvědů se ze zisku poháru radují i čeští hráči David Krejčí a Tomáš Kaberle, ten se dočkal trofeje pouhé čtyři měsíce po přestupu z Toronta. O vítězství Bruins rozhodli Patrice Bergeron a Brad Marchand, kteří vstřelili Kosatkám po dvou brankách. Hlavním hrdinou závěrečného utkání hokejové sezóny byl ale brankář Medvědů Tim Thomas, který vychytal čtvrté čisté konto v letošním play off a po zásluze získal Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče vyřazovací části.

Medvědi triumfem navázali na loňské vítězství Chicaga, které čekalo na hokejový grál ještě o deset let déle a poprvé od roku 1994 ovládl NHL dvakrát za sebou celek z Original Six, tedy zákládající šestice týmů NHL. Na začátku devadesátých let to byli hráči Montrealu a následně New York Rangers. Boston vítězstvím zároveň potvrdil pravidlo, že Stanleyův pohár vyhraje tým, který začne sezónu v Evropě. Před Bruins se takto radovali hráči Chicaga a předloni Pittsburghu.

Vancouver jako teprve čtvrtý tým v historii ztratil ve finále play off sedmé utkání na svém ledě. Za své vzala i teorie, že kanadské město, které hostí olympijské hry, získá v následující sezóně Stanley Cup. Na Montreal z roku 1977 a Calgary o dvanáct let později Canucks navázat nedokázali. Kosatky po dvou neúspěších s newyorskými celky v letech 1982 a 1994 prohráli i své třetí finále ligy v historii a jejich jednačtyřicetileté čekání na slavnou trofej je v současnosti spolu s Buffalem druhé nejdelší v soutěži. Pouze trojice Toronto, St. Louis a Los Angeles marně sní o poháru ještě o tři roky déle. Spolu s Vancouverem smutní i celá Kanada, ani Canucks nedokázali vrátit pohár po osmnácti letech zpět do kolébky hokeje.

264237.jpg264253.jpg264236.jpg

David Krejčí jako vůbec první český hráč v historii a teprve šestý Evropan vyhrál s 23 body produktivitu play off a s 12 góly se stal i nejlepším střelcem, přesto neměl v souboji o Conn Smythe Trophy proti fenomenálně chytajícímu spoluhráči Thomasovi šanci. Tomáš Kaberle vítězstvím napodobil svého bratra Františka, který získal slavnou trofej v roce 2006 s Carolinou. Kaberlovi budou první českou sourozeneckou dvojicí s vyrytými jmény na Stanleyově poháru. Krejčí s Tomášem Kaberlem celkem rozšířili počet českých držitelů na dvaadvacet.

Rozhodující sedmé utkání také dopsalo dva velké příběhy bostonských hvězd. Zdeno Chára, který se v začátcích kariéry potýkal s nedůvěrou odborníků kvůli své velké výšce, získal jako druhý evropský kapitán v historii Stanley Cup, čímž se postaral o největší zápis slovenského hokeje do kronik zámořské soutěže. Mark Recchi ve 43 letech získal třetí prsten pro vítěze s třemi různými týmy, před pěti lety se radoval s Carolinou a v sezóně 1990-1991 s Pittsburghem. Kariéru tak mohl nejstarší střelec ve finále play off uzavřít s pohárem nad hlavou.

Boston dokázal zlomit prokletí vancouverského ledu

Oba týmy ve finále pokaždé zužitkovaly výhodu domácího prostředí a vždy před vlastním publikem vstřelily v zápase první branku. Boston všechny tři předešlé duely ve Vancouveru prohrál o gól a tentokrát dokázal navázat na suverénní výkony ze svého ledu. V 15. minutě otevřel skóre po akci Brada Marchanda přesnou střelou z mezikruží o pravou tyč Bergeron.

Na úvod prostředního dějství se opět ukázal nejproduktivnější nováček vyřazovací části Marchand. Zprava se natlačil až před Luonga, kterému tentokrát tyč pomohla. Na druhé straně se po jednom z mála zaváhání Cháry dostal v 32. minutě do šance Burrows, ale slovenský kapitán Bostonu svou chybu na brankové čáře napravil a zastoupil už překonaného Thomase. Vzápětí se radoval opět Boston, když po objetí branky bekhendem protlačil puk za Luonga Marchand.

O osudu utkání definitivně rozhodla první přesilovka, kterou po Chárově faulu měli k dispozici domácí. Vancouver doufal, že by mu mohla přinést naději, ale v oslabení unikl Bergeron a faulovaný Christianem Ehrhoffem v pádu vrazil do Luonga a puk skončil za brankovou čárou. Boston ještě dovršil výhru při power play díky Marchandovi a definitivně zapsal současný tým do kroniky Bruins vedle generace první poloviny sedmdesátých let pod vedením legendárního Bobbyho Orra.

Vancouver Canucks - Boston Bruins 0:4 (0:1, 0:2, 0:1)

Branky a nahrávky: 15. P. Bergeron (Marchand), 33. Marchand (Seidenberg, Recchi), 38. Bergeron (Seidenberg, Campbell), 58. Marchand. Rozhodčí: O'Halloran, Walkom - Sharrers, Morin. Vyloučení: 2:1. Bez využití. V oslabení: 0:1. Střely na branku: 37:21. Diváci: 18.860. Konečný stav série: 3:4.

Vancouver: Luongo - Bieksa, Ehrhoff, Edler, Salo, Tanev, Alberts - Burrows, H. Sedin, D. Sedin - Tambellini, Kesler, Higgins - Hansen, Lapierre, Torres - Oreskovich, Malhotra, Glass. Trenér: Alain Vigneault.

Boston: Thomas - Seidenberg, Chára, McQuaid, KABERLE, Boychuk, A. Ference - Peverley, KREJČÍ, Lucic - Recchi, P. Bergeron, Marchand - Seguin, Kelly, Ryder - S. Thornton, Campbell, Paille. Trenér: Claude Julien.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články