Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Hokejista Eliáš potvrdil svůj start na mistrovství světa

Praha - Český útočník Patrik Eliáš bude hrát na hokejovém mistrovství světa v Kanadě. Po vyřazení New Jersey v prvním kole play off NHL a výstupní zdravotní prohlídce v klubu to dnes hráč potvrdil reprezentačnímu trenérovi Aloisi Hadamczikovi. UVedl to tiskový mluvčí hokejového svazu Pavel Bárta.

Patrik Eliáš
zdroj: ČT24 autor: ČT24

V širší nominaci české reprezentace na světový šampionát tak momentálně figuruje jedenáct hráčů z NHL. Tým má po skončení libereckého turnaje volno do středy, kdy se odpoledne sejde na tréninku v Praze. Stejně jako ve čtvrtek bude trénovat v Letňanech, v pátek poté odcestuje do Kanady. Eliáš se připojí k týmu v zámoří.

Eliáš, který oslavil před osmi dny dvaatřicáté narozeniny, je největší
hvězdou v českém týmu pro mistrovství světa. Dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru má na kontě bronz z olympijských her v Turíně z roku 2006 a stejný kov získal i při svém jediném startu na světovém šampionátu v roce 1998 v Curychu, kam přijel dodatečně po vyřazení Devils v prvním kole Stanleyova poháru.

Hvězda Devils, která měla v této sezoně příjem 7,5 milionu dolarů,
projevila velký zájem reprezentovat. "Jsem spokojený a moc si vážím toho, že mi klub dovolil reprezentovat. Zdravotně jsem v pořádku, ale vždycky tady je možnost, že management klubu, který má poslední slovo, start nedovolí," řekl Eliáš televizi Prima.

Naposledy se v dresu národního týmu objevil právě na olympiádě v Turíně, kde však nastoupil pouze v úvodním utkání proti Německu. Zbytek turnaje mu kvůli zranění žeber a mezižeberního svalu utekl. "Už se moc těším na kluky z nároďáku, chytrý český hokej, a věřím v úspěch," doplnil hráč, který v základní části uplynulého ročníku NHL zaznamenal v 74 zápasech 55 bodů za 20 branek a 35 asistencí. V prvním kole play off proti New Yorku Rangers jeho šest bodů za čtyři trefy a dvě přihrávky v pěti zápasech k úspěchu nestačilo.

Kouč Hadamczik tak získal další zámořskou posilu do útoku, kde zatím má k dispozici jen Radima Vrbatu s Martinem Hanzalem z Phoenixu, Aleše Kotalíka z Buffala a Jiřího Novotného z Columbusu. Akvizice z NHL převažují v obraně, kde se objeví Tomáš Kaberle z Toronta, Filip Kuba z Tampy Bay, Ladislav Šmíd z Edmontonu, Jan Hejda z Columbusu, Zbyněk Michálek z Phoenixu a Eliášův spoluhráč Karel Rachůnek.

Vedení národního týmu čeká i na vývoj situace u obránce Marka Židlického a útočníka Martina Erata z Nashvillu, který vypadl v neděli s Detroitem. Další hráč Predators Jan Hlaváč po svém únorovém přestupu z Tampy Bay avizoval, že se chce po sezoně věnovat rodině. Centr Nashvillu Radek Bonk v plánech trenéra Hadamczika nefiguroval.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články