Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Sen o zlatu je pryč, Češi si zahrají s Ruskem o bronz

Bratislava - Čeští hokejisté prohráli v semifinále mistrovství světa se Švédskem 2:5 a přišli tak o šanci na obhajobu zlatých medailí z loňského šampionátu. Seveřané o své výhře rozhodli v druhé a třetí třetině, ve kterých tým kouče Aloise Hadamczika přehráli a prosadili se i gólově. Reprezentaci čeká v neděli v Bratislavě zápas o třetí místo s Ruskem, které podlehlo výběru Finska 0:3. Hokejisté v boji o udržení zlatého snu nastoupili bez zraněného útočníka Havláta, jehož místo v sestavě zaujal stejně jako ve čtvrtfinále Frolík. Další "ohrožený" hráč Eliáš na ledě nechyběl. Více informací o šampionátu nabízí web mshokej.cz.

Od první minuty byl zápas podle očekávání velkou taktickou bitvou s minimem šancí. Oba celky myslely zejména na pozornou defenzivu, podle některých médií slibovanou osobní obranu na Jágra ale Švédové nehráli. Největší českou hvězdu si přesto soupeř pozorně hlídal. Oba brankáři Pavelec a Fasth, podle statistik nejlepší muži na svých postech na turnaji, si připsali v první třetině řadu zákroků, gólové šance ale řešit nemuseli.

Skóre se změnilo hned na začátku druhé části, kdy po rychlém protiútoku předložil Milan Michálek puk Eliášovi, který jej na brankovišti usměrnil mimo Fasthův dosah. Eliáš mohl v 24. minutě přidat i druhý gól, po dalším brejku ale přestřelil. Český tým ale nevedl dlouho. Berglund totiž využil hned první přesilovou hru zápasu po faulu Červenky, jehož následně trenér Hadamczik stáhl ze hry. Do první formace k Jágrovi se posunul Průcha, ve čtvrtém útoku se poprvé na šampionátu představil Vampola. 

Je nám líto, video expirovalo.
Česko - Švédsko


Hru ale režírovali Švédové, kteří český tým jednoznačně přehrávali. Pavelec si připsal řadu zákroků. V polovině utkání ramenem se štěstím vyrazil Silfverbergovu střelu, následně si poradil i s Perssonovým pokusem. Při Krügerově vyloučení byl blízko branky Rachůnek, ale prosadili se Seveřané. Rychlý protiútok zakončil přesně Backlund.

Ondřej Pavelec, gólman:

"Nebyli jsme trpěliví ve třetí třetině. Věděli jsme, že musíme počkat na jejich chybu, ale začali jsme brzo bláznit. Jezdili hodněkrát dva na jednoho a tři na jednoho. To byl risk a oni mají hráče, kteří to dokážou využít."

Vzápětí měl další gólovku Krüger a před Pavelcem bylo rušno až do konce třetiny. Při Eliášově vyloučení zastavil švédský závar v brankovišti až Rachůnek a rozhodčí za jeho hru rukou nařídili trestné střílení. Eriksson jej ale neproměnil. Následně hráli Švédové 43 sekund v pěti proti třem, třetí branku ale nepřidali. O převaze Tří korunek svědčil poměr střel v druhé části 26:10.

Alois Hadamczik o prohře:

"Nedovedu si to vysvětlit. Tolik chyb jsme neudělali za všechny zápasy. Propadli jsme v útočném pásmu, udělali zbytečné fauly. Dostali jsme gól v oslabení, sami přesilovku neproměnili."

Češi a boj o bronz:

"Jestli je to švédské prokletí? Dá se říci. Hráče to dneska musí přebolet. Zítra to musíme brát jako realitu. Věřím, že budou chtít vyhrát. Určitě se připravíme tak, abychom uhráli medaili," řekl Hadamczik.





Česká republika - Švédsko 2:5 (0:0, 1:2, 1:3)

Branky a nahrávky: 21. Eliáš (M. Michálek, Židlický), 53. Eliáš (Voráček) - 25. Berglund (Ekman Larsson), 36. Backlund (Sjögren), 49. Ericsson (Backlund), 53. Krüger (Tedenby), 60. Berglund (Petrasek). Rozhodčí: Burchell (Kan.), Reiber (Švýc.) - Šeljanin (Rus.), Terko (Fin.). Vyloučení: 3:1. Využití: 0:1. Diváci: 9300.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články