Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Po roce je tu opět semifinále Česko - Švédsko

Bratislava - Stejně jako před rokem se česká hokejová reprezentace v boji o postup do finále mistrovství světa utká se Švédskem. V Bratislavě na sebe narazí celky, které se na šampionátu mohou pochlubit nejnižším počtem inkasovaných branek a gólmany, kteří kralují statistikám - Ondřejem Pavelcem a Viktorem Fasthem. Podle dosavadních výsledků na Slovensku je mírným favoritem český tým, který vyhrál všech sedm zápasů a jako jediný neztratil ani bod. Celkově Češi na šampionátech vyhráli již dvanáctkrát za sebou. Švédové, kteří prohráli hned na úvod nečekaně s Norskem a poté i s Kanadou, však na šampionátu potvrzují, že patří do nejužší světové špičky: pojedenácté za sebou na MS postoupili do semifinále. Přímý přenos odvysílá od 15:30 ČT4 a web Sportživě.cz. Více informací o šampionátu nabízí web mshokej.cz.

"Čeká nás v obranné činnosti takticky vyzrálý tým. Pohybem to bude stejné jako ve čtvrtfinále proti USA, rozdílné ale bude, že Švédové mají navíc evropskou chytrost," řekl trenér Alois Hadamczik. Patrik Eliáš, jeden z klíčových hráčů české ofenzivy, nedohrál čtvrtfinálové utkání po srážce s Jackem Johnsonem. V pátek by ale Eliáš hrát měl. "Příjemné to není. Hlava ho nebolí, ale otřes tam byl. Dává se dohromady. Myslím si ale, že bude v pořádku," dodal Hadamczik. Další útočník Martin Havlát na ledové ploše při čtvrtečním tréninku nechyběl, ale poraněné rameno jej limitovalo. Vyhýbal se soubojům a nestřílel. "Spíše hrát nebude," připustil reprezentační kouč.

Švédsko je ve vyřazovacích bojích vcelku pravidelným soupeřem českého týmu, z Hadamczikova pohledu však nepříliš oblíbeným. Z pozice trenéra národního týmu se se Seveřany utkal dvaadvacetkrát a jen čtyři zápasy Češi vyhráli v normální hrací době. Švédové navíc ovládli tři ze čtyř "velkých" utkání: semifinále olympiády v Turíně, finále MS v Rize a čtvrtfinále MS v Québeku. "Trauma ze Švédů ale nemám, spíše jsem na ně naštvaný. Věříme, že zápas zvládneme. Jsou to jiná léta, jiné týmy a jiní hráči. Není důvod nevěřit, že to teď bude jinak," řekl Hadamczik.

Je nám líto, video expirovalo.
Česko se připravuje na hokejové semifinále

Česko se se Švédskem utkalo i před rokem, semifinále v Kolíně nad Rýnem vyhráli Češi 3:2 po samostatných nájezdech. Prodloužení si přitom pozdější šampioni vynutili až sedm sekund před koncem, kdy na 2:2 vyrovnal při power-play Karel Rachůnek. Naposledy na sebe oba týmy narazily v polovině dubna v Brně, z výhry 4:2 se radovali Švédové.

Seveřané naposledy slavili triumf v Rize v roce 2006, pak čtyřikrát v semifinále neuspěli a na olympiádě ve Vancouveru loni při obhajobě turínského zlata neprošli přes čtvrtfinále. Letos mají v kádru spoustu mladých talentů. Jako u jediné evropské země v současné době stoupá počet jejich hráčů v NHL. Bývalý kouč švédské dvacítky Pär Marts má v kádru z vycházejících zámořských hvězd například beka Olivera Larssona-Ekmana z Phoenixu a útočníky Magnuse Pääjärviho-Svenssona z Edmontonu, Marcuse Krügera z Chicaga, Mattiase Tedenbyho z New Jersey nebo Mikaela Backlunda z Calgary.

Předpokládaná sestava ČR:

Pavelec - K. Rachůnek, Z. Michálek, Židlický, Škoula, Krajíček, Čáslava, Němec - Jágr, Plekanec, Červenka - Frolík (Havlát), Eliáš, M. Michálek - Voráček, Marek, Rolinek - Průcha, Novotný, Hubáček.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články