Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Němci poprvé na MS prohráli, Kanaďané udolali USA

Bratislava/Košice - Hokejisté Německa podlehli v osmifinálové skupině E na mistrovství světa v Bratislavě Finsku 4:5 po nájezdech a připsali si první porážku na turnaji. I tak svěřenci Uweho Kruppa se sedmi body definitivně postoupili do čtvrtfinále. Kanaďané zdolali ve skupině F Spojené státy americké 4:3 rovněž po samostatných nájezdech a drží se se sedmi body v čele tabulky. Vítěznou trefu v rozstřelu dal Jordan Eberle. Američané se se čtyřmi body posunuli na čtvrté místo před Švýcarsko. Švédové zvítězili nad outsiderem Francií 4:0 a dotáhli se v čele tabulky se sedmi body na vedoucí Kanadu. Švédové rozhodli třemi góly v úvodní části a gólman Viktor Fasth udržel podruhé na turnaji čisté konto. ČT má internetová práva pouze na utkání české reprezentace. Více informací o šampionátu nabízí web mshokej.cz.

Finové se radovali z nejrychlejší branky turnaje, když si ve 13. vteřině srazil Ruutuovu přihrávku nešťastně do vlastní branky německý obránce Dietrich. Seveřané měli převahu a v sedmé minutě trefil Granlund tyč. Na druhé straně nadělalo Lassilovi problémy Bartovo nahození. V 15. minutě se Němci dočkali vyrovnání, když se dokázal prosadit před Endrasem hákovaný Rankel. Před pauzou ještě málem otočil stav v přesilovce Dietrich.

V druhém dějství se Finové nejdříve ubránili v dalším oslabení, ale ve 27. minutě dostal Kruppův tým do vedení tečí Gogullovy střely od modré čáry Schütz. Za 64 vteřin vedli Němci už 3:1, když Lassilu prostřelil z levé strany Hospelt. Němci pak ještě přečkali oslabení, ale ve 31. minutě tečoval Granlundovo nahození Pesonen. Finové se tlačili za vyrovnáním, další přesilovku nevyužili, ale v 39. minutě smazal ztrátu při signalizovaném vyloučení po Pesonenově přihrávce volný Immonen. Za 56 vteřin vrátil Německu vedení Reimer a Lassilu ve finské brance vystřídal Vehanen.

Finové v závěrečné části bojovali o vyrovnání, ale ve 48. minutě mohli být rádi, že Mauer přestřelil v šanci branku. Necelých šest minut před koncem třetí třetiny vyrovnal zblízka Ruutu. Prodloužení nerozhodlo a v nájezdech zajistil Finům důležitý druhý bod Mikko Koivu.

Osmifinálová skupina E:

Německo - Finsko 4:5 po sam. nájezdech (1:1, 3:2, 0:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 15. Rankel (Wolf, Hospelt), 27. Schütz (Gogulla, Mauer), 28. Hospelt (Lavallee, N. Goc), 40. P. Reimer (Braun, Müller) - 1. T. Ruutu (M. Koivu, Lepistö), 32. Pesonen (Granlund, Puistola), 39. Immonen (Pesonen, Niskala), 55. T. Ruutu (Pesonen, Lepistö), rozhodující sam. nájezd M. Koivu. Vyloučení: 4:3. Bez využití. Diváci: 9 255.

Samostatné nájezdy rozhodovaly i v zámořském derby

Úvodní dějství zámořské derby moc šancí nenabídlo. Američané se na začátku ubránili při Komisarekově vyloučení a Kanaďané při Skinnerově trestu. V úvodu druhé části pomohla Conklinovi hned třikrát tyč po střelách Clutterbucka, Ducheneho a Stewarta. Skóre se měnilo ve 25. minutě na druhé straně, když Reimera překvapil nahozením od modré čáry Komisarek. Vzápětí mohl vyrovnat Nash, ale Conklin se vyznamenal.

Kanada se dočkala vyrovnání a těžila z přesilovky, protože v době Fowlerova návratu na led dorážel úspěšně v pádu Burns. Ve 34. minutě ale Američané znovu vedli, když po návratu z trestné lavice ujel bek Johnson a blafákem do bekhendu prostřelil Reimera mezi betony. Po pauze Hitchcockův tým stav otočil. Ve 44. minutě dotlačil za Conklinova záda po dorážce vlastní střely puk Tavares a při přesilovce čtyř proti třem se z pravého kruhu trefil přesně do levého horního rohu bombou Spezza. Američané srovnali krok v 52. minutě, když využil přesilovku při Clutterbuckově vyloučení Stepan. Další šance zůstaly nevyužité a rozuzlení přinesly až nájezdy. V nich za Kanadu uspěli Eberle i Nash, za Američany Johnson a Wheeler nikoliv.

Osmifinálová skupina F:

Kanada - USA 4:3 po sam. nájezdech (0:0, 1:2, 2:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 28. Burns (Pietrangelo), 44. Tavares (Stewart, Gragnani), 46. Spezza (Tavares, Burns), rozhodující sam. nájezd Eberle - 25. Komisarek (Smith), 34. J. Johnson (Wheeler, Y. Stastny), 52. Stephan (Wheeler). Vyloučení: 4:7. Využití: 1:1. Diváci: 7 485.

Švédové rozhodli duel s Francií v první třetině

Francouzi mohli otevřít skóre po Meunierově úniku. Favoritovi odolávali do páté minuty, kdy Švédové z první velké šance udeřili. Fernholm ideálně uvolnil Nilssona, který zakončil do odkryté branky. Při Rousselově vyloučení se Švédové prosadili podruhé, když si nahození Ekmana-Larssona srazil nešťastně do vlastní branky francouzský obránce Besch. Za 108 vteřin zvýraznil rozdíl po akci Pääjärviho-Svenssona svou pátou trefou na turnaji Berglund a osamostatnil se v čele tabulky střelců.

Do druhé části nahradil Hueta v brance Lhenry. Francouzi měli šanci zkorigovat stav v 81 vteřin trvající výhodě pěti proti třem, ale gólman Fasth odolal. Švédové měli jasně navrch a v 36. minutě Lhenry zlikvidoval sólový únik Berglunda. V závěrečné části odolali Francouzi při Bachetově trestu, krátce po skončení přesilovky se však prosadil po samostatné akci Kronwall. Další gól už Lhenry nepovolil.

Osmifinálová skupina F:

Švédsko - Francie 4:0 (3:0, 0:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 5. Nilsson (Fernholm, Erixon), 14. Ekman-Larsson (S. Kronwall), 16. Berglund (Pääjärvi-Svensson, Gunnarsson), 46. S. Kronwall (Ekman-Larsson, Backlund). Vyloučení: 5:11. Využití: 1:0. Diváci: 4 761.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články