Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Češi mají po výhře nad Slovenskem 3:2 jisté čtvrtfinále

Bratislava - Čeští hokejisté vyhráli na mistrovství světa v Bratislavě i úvodní zápas v osmifinálové skupině, v němž porazili domácí Slovensko 3:2. Obhájci titulu, kteří na turnaji ještě neztratili ani bod, jsou prvním jistým čtvrtfinalistou. Góly českého týmu dali Marek Židlický, Martin Havlát a Patrik Eliáš. Zatímco tým kouče Aloise Hadamczika slaví postup do bojů o medaile a s ním i Německo, které profitovalo z české výhry, domácí Slovensko si cestu do čtvrtfinále výrazně zkomplikovalo. V osmifinále mají hokejisté pořadatelské země na svém kontě stále nula bodů a k postupu musejí vyhrát zbývající dvě utkání a navíc doufat v pomoc Ruska. ČT má internetová práva pouze na utkání české reprezentace. Více informací o šampionátu nabízí web mshokej.cz.

Slováci vstoupili do svého zřejmě klíčového zápasu s výrazně pozměněnou sestavou oproti předešlému duelu. Od počátku se sice tlačili do útoku, přehrát českou obranu se jim ale nedařilo. Navíc Pavelec chytal spolehlivě. Češi čekali na svou šanci, která přišla v 7. minutě, kdy Škoula přihrál do brejku Frolíkovi. Halák ale jeho střelu vyrazil. Pernější chvilky pro Pavelce přišly v polovině první třetiny, kdy hráli Slováci úvodní přesilovou hru. Gól však vstřelit nedokázali. Nejúdernější česká formace na turnaji se prosadila v 18. minutě, kdy v početní výhodě uzavřela bránící čtveřici a dvacet sekund před návratem vyloučeného Nagyho na led tečoval Eliášovu střelu Židlický.

Slovenský útočník svůj podíl na inkasované brance odčinil v 23. minutě, kdy využil zakrytého výhledu Pavelce a střelou pod horní tyčku vyrovnal. Žádný očekávaný nápor domácího týmu ale následně nepřišel. Výrazně více ze hry měli Češi, kteří soupeře přehrávali a dokázali se několikrát na dlouhou dobu usadit v útočném pásmu.

Je nám líto, video expirovalo.
Česko - Slovensko

Druhý gól mohl přidat Milan Michálek, ale neprosadil se stejně jako Červenka po přihrávce velmi dobře hrajícího Jágra. Posunout český tým zpět do vedení mohl i Plekanec, jenž prošel sám před Haláka. Z následné dorážky trefil Jágr tyčku. Jedinou slovenskou příležitostí bylo přečíslení dva na jednoho, Šatan jej ale nedokázal zakončit přesnou střelou.

Hned na začátku třetí části Češi svou převahu proměnili v góly. Na 2:1 upravil hned po 66 sekundách Havlát, když si Halák jeho nahození od mantinelu srazil sám do branky. I o třetí branku se postaral Eliášův útok. Havlátovu střelu od modré slovenský gólman vyrazil jen před sebe a Milan Michálek s Eliášem prakticky současně dorazili puk do branky. Snížit mohl při Plekancově vyloučení Višňovský, Pavelec ale jeho střelu vyrazil. V 58. minutě už Surový snížil a zápas notně zdramatizoval. Vyrovnat se však Slovensku nepodařilo ani při závěrečné power play.

Česká republika - Slovensko 3:2 (1:0, 0:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 18. Židlický (Eliáš, Marek), 42. Havlát (Eliáš), 45. Eliáš (Havlát) - 23. Nagy (Višňovský, Stümpel), 58. Surový (Radivojevič, Cibák). Vyloučení: 3:2. Využití: 1:0. Diváci: 9 313.

Vyrovnávací gól Ladislava Nagye
zdroj: ČTK autor: Jan Koller
Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články