Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Hokejová Slavia slaví - je podruhé mistrem extraligy

Praha - Hokejisté pražské Slavie se stali mistry extraligy, když v sedmém rozhodujícím zápase finále play off porazili Karlovy Vary 4:2 a celou sérii tak vyhráli 4:3 na zápasy. Před vyprodaným hledištěm O2 Areny, kam se vměstnalo v nejvyšší soutěži rekordních 17.123 diváků, si tak po Českých Budějovicích zároveň zajistili i postup do Ligy mistrů. Pražané dobyli svůj historicky druhý extraligový titul téměř na den přesně po pěti letech a stejně jako 17. dubna 2003 se tak stalo v rozhodujícím sedmém finálovém klání.

Hokejisté Slavie
zdroj: ČT24 autor: ČT24

V první třetině na ledě existovalo pouze jediné mužstvo, kterým byla Slavia. Hned po pár vteřinách se dostal zcela sám před hostujícího gólmana Červenka, tváří v tvář Mensatorovi však se svým blafákem neuspěl. Tak trochu symbolickou hrozbou ze strany Západočechů byl hrozivý nápřah Grofa, Svoboda v domácí svatyni byl však připraven. V páté minutě pálil opět Červenka, Mensator puk vyrazil pouze před sebe a z následného závaru nechybělo k vedoucímu gólu mnoho Tomicovi, Bednářovi a právě Červenkovi.

O chvilku později se však již domácí důležité první branky zápasu dočkali. Klepiš vybojoval puk ve středním pásmu, kousek za kruhy pro vhazování vypálil, jeho tečovaná střela sice skončila vysoko na zadním hrazení, ale Mensator trochu podcenil odraz puku zpět a důrazný Klepiš ho stihl pohotově dorazit do branky. Hned v deváté minutě si červenobílí svou aktivitou vysloužili i druhý gól: Tomica našel parádní křížnou přihrávkou rozjetého Bednáře, ten projel až před Mensatora, jemuž naznačil střelu, ale vzápětí zakončil rychlým manévrem blafákem do bekhendu.

Dvoubranková ztráta po úvodním dějství byla pro Karlovarské ještě velmi milostivá, neboť ve hře o titul zůstali pouze díky Mensatorovi a částečně také kvůli nepřesnosti domácích v zakončení. V 11. minutě jen těsně minul chytrou střelou bekhendem do protipohybu Mensatora Hruška, chvilku nato objel branku Vondrka, předložil na brankoviště volnému Bednářovi, jenž však ztroskotal na Mensatorovi a nevyužity zůstaly i další veliké příležitosti Vondrky, Micky a znovu Hrušky.

Také v úvodu druhé dvacetiminutovky byla Slavia aktivnějším týmem, k čemuž jí výrazně napomohly i dvě přesilovky v krátkém sledu po sobě, ale skóre se neměnilo. Poté začali mnohem více kousat i hosté a dali tak jasně najevo, že zdaleka ještě nesložili zbraně. Ve 29. minutě se však ocitlo v přečíslení dvou na jednoho duo Klepiš - Vondrka, přičemž zakončení vzal na sebe autor první branky, ale recept na překonání Mensatora v tomto případě nenašel.

Ve 35. minutě vypálil nebezpečně od modré čáry Mudroch, Svoboda si však kotouč v chumlu hráčů před sebou našel a dokázal ho na poslední chvíli vyrazit. Chvilku nato objel domácí branku Melenovský, zkusil ihned zasunout puk za tyčkou, na Svobodu si však ani tentokrát nepřišel a stejně tak dopadl s následnou dorážkou i Procházka. Po třetím vyloučení téhož hráče v utkání přišla naopak přesilovka domácích, Hruška zatáhl puk do útočného pásma při přečíslení tři na dva, předal Klepišovi, ten posunul na Červenku a titulu se zdálo být rozhodnuto.

Na začátku třetí části hry nepříjemně dotíral na Mensatorovu branku Červenka, její strážce si však prostor u pravé tyčky pečlivě pokryl. Západočechům sice nechyběla obrovská snaha o gól, který by je vrátil do zápasu, ale když už proti sebevědomě hrající Slavii našli okénko do nadějné šance, nedopřál jim alespoň dílčí radost výtečný Svoboda. Ve 47. minutě se po Hruškově akci zjevil sám před Mensatorem aktivní Červenka, propálit ho však z mezikruží nedokázal.

Závěrečné minuty přinesly šance na obou stranách a ještě dokonce tři branky. Nejprve v 58. minutě se štěstím zvýšil Vašíček na 4:0, ale za dalších 26 sekund pokazil Svobodovi čisté konto pohotovu ranou z mezikruží Polák a alespoň vítěznou závěrečnou třetinu pro Energii zařídil dvě vteřiny před poslední sirénou Hanzlík.

Pražané se však již nemuseli strachovat o výsledek, vyprodané hlediště si užívalo závěru extraligového ročníku a po vypršení hrací doby mohla naplno vypuknout slávistická radost.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články