Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
CBK Mersin - ZVVZ USK Praha

Češi v generálce na MS prohráli s Kanadou 2:4

Praha - Čeští hokejisté prohráli v generálce na mistrovství světa na Slovensku v zaplněné pražské O2 areně s Kanadou 2:4. Svěřenci trenéra Aloise Hadamczika prohrávali už ve 26. minutě o čtyři branky, v závěrečné třetině zkorigoval výsledek dvěma góly Martin Havlát. Do dějiště šampionátu se úřadující mistři světa přesunou ve čtvrtek a v sobotu je čeká ve 20:15 úvodní duel turnaje proti Lotyšsku.

Kanaďané začali aktivně, hned v první minutě minul v šanci branku Stewart a vzápětí Pavelce prověřil Kane. Další možnost měl Clutterbuck, za český tým zahrozil v úvodní části jen v sedmé minutě Martínek. Zato hosté pokračovali v aktivní hře. Kanada udeřila přesně po 16 minutách, kdy při hře čtyř proti čtyřem přihrál Duchene na modrou čáru Schennovi, který se trefil přesně k pravé tyči. V závěru úvodní části hráli Hadamczikovi svěřenci v oslabení při Eliášově vyloučení a do kabiny šli s dvoubrankovou ztrátou. Duchene krásně uvolnil na levé straně rozjetého Burnse, který upravil na 2:0.

Kouč Hadamczik nechal od druhé třetiny odpočívat Jágra, Červenku, Voráčka a Novotného, do hry se zapojili Růžička, Koukal, Vampola a Vondrka a s výjimkou odpočívajícího Čáslavy se tak dostali na led všichni hráči v poli, kteří jsou v kádru. Ještě než se dostali nováčci v sestavě do hry, prohrával český tým už 0:3. Hned po 15 vteřinách Burnsovo nahození tečoval mezi Pavelcovy betony Clutterbuck. Kanaďané pokračovali v náporu, ve 26. minutě inkasoval Pavelec počtvrté, když ještě vyrazil střelu beka německého Manheimu Scalza, ale na Spezzovu dorážku už neměl nárok.

Je nám líto, video expirovalo.
Česko - Kanada

Na českém týmu byla sice patrná snaha před zaplněnou arénou vylepšit výsledek, ale v 37. minutě měli Češi štěstí, že znovu neinkasovali. Clutterbuckovu střelu od modré čáry zastavila tyč. Na druhé straně ohrozili Reimera Klepiš a Hubáček. V závěru pocítil Clutterbuckovu tvrdost Ševc a po jejich nárazu prasklo plexisklo.

České vzepětí režíroval Havlát

V závěrečné třetině předvedl český tým zlepšený výkon. Ve 46. minutě se dočkali diváci první české branky, když Havlát místo přihrávky zvolil individuální zakončení a bekhendem prostřelil Reimera. V hlavní roli byl Havlát, který hrál od poloviny zápasu s oblíbeným spoluhráčem Eliášem, i posléze. Nejdříve v 49. minutě zabránil Kaneovi v dorážce do odkryté branky. A když po zaváhání české obrany neuspěl bekhendem osamocený Duchene, trefil se opět hráč Minnesoty. Po Eliášově přihrávce se Havlát trefil z levého kruhu přesně do levého horního rohu. Dramatický konec mohl zařídit kapitán Rolinek, jeho pokus však zastavila tyč.

Martin Havlát:

"Jsem rád, že to takhle vyšlo, dva góly jsou hezké, ale bohužel jsme prohráli. Pořád to však beru jako přípravu, ten výsledek není až tak důležitý a naostro od nuly začínáme až v sobotu. Tam už však musíme hrát naplno."

Trenér Alois Hadamczik litoval nepodařené pasáže zápasu, ve které jeho tým inkasoval čtyři branky. "Řekl bych, že ta první třetina do 15. minuty nebyla tak zlá, ale pak jsme dostali gól, další v oslabení a začátek druhé třetiny byl hodně špatný," řekl Hadamczik. Od druhé třetiny nechal odpočívat hvězdu Jaromíra Jágra, Romana Červenku, také Jiřího Novotného i Jakuba Voráčka, který se ještě ve třetí třetině vrátil do hry. "Změny v sestavě jsem plánoval dopředu, ale nedovolil jsem si některé hráče vypustit," řekl Hadamczik. "Bylo tady plno lidí, kteří přišli na Jágra a další hráče, takže jsem neměl odvahu je vyndat ze sestavy, protože bychom ty lidi podvedli, že si zaplatili vstupné a nedali jsme je do hry."

Hadamczik ocenil výkon útočníka Martina Havláta, kterého před zápasem přeřadil pro výstrahu do čtvrté formace. "Musím se přiznat, že jsem s ním jeho situaci probíral hodně detailně. Věděl, na čem je a co od něj očekávám. A očekávání splnil. Je ale potřeba, aby dovedl opakovat tyto výkony i s takovým nasazením v každém utkání," uvedl reprezentační kouč na adresu střelce obou českých branek.

Česká republika - Kanada 2:4 (0:2, 0:2, 2:0)

Branky a nahrávky: 46. Havlát (M. Michálek), 53. Havlát (Eliáš) - 16. Schenn (Duchene, Methot), 20. Burns (Duchene, Stewart), 21. Clutterbuck (Burns), 26. Spezza (Scalzo, Ladd). Vyloučení: 3:3. Využití: 0:1. Diváci: 16 289.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články