Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Arménie

Hokejisté podlehli Švédům, domácí turnaj ale vyhráli

Brno - Hokejová reprezentace prohrála ve svém závěrečném vystoupení na Českých hrách v Brně se Švédskem 2:4, přesto čtvrtý díl Euro Hockey Tour ovládla. V konečném hodnocení seriálu ale obsadili svěřenci trenéra Aloise Hadamczika poslední místo. Český tým nastoupil do předposledního zápasu před MS i s Jágrem, který měl původně odpočívat. V sestavě chyběli Hubáček, Marek, Škoula a kapitán Rolinek. Nehrála ani dvojice posil z NHL Eliáš a Židlický, kteří v Brně poprvé trénovali s národním týmem.

Úvod zápasu ale patřil Švédům, kteří několikrát prověřili připravenost Štěpánka, chytajícího na turnaji poprvé. Za českou stranu odpověděl nepřesně střílející Průcha, ale poté se hosté dočkali odměny za svou aktivitu. V 7. minutě otevřel skóre Fernholm, jenž ve vzduchu usměrnil do branky Berglundovu přihrávku.

Domácí ale rychle odpověděli. Michálkovu individuální akci zakončil Krajíček, který neměl problém usměrnit za záda brankáře Ersberga přihrávku útočníka Ottawy. Ve 12. minutě explodovala hala Rondo podruhé, když Červenkovu přihrávku zakončil tvrdou střelou v Brně ve skvělé formě hrající Jágr. Hned na začátku druhé třetiny se ale seveřanům podařilo vyrovnat, když bleskově využili třetí přesilovou hru v utkání. Štěpánek nestihl zareagovat na Thörnbergovu teč.

Švédové poté měli řadu šancí dostat se do vedení, český výběr přehrávali a tým kouče Hadamczika si nevěděl rady s jejich vysunutým forčekingem. Berglundova střela skončila jen na tyči, následná dorážka těsně vedle. Švédský nápor Češi zastavili jen při přesilové hře, kdy si Červenkova formace vytvořila několik slibných příležitostí, Ersberg byl ale pozorný. Následně mohl hosty posunout do vedení Thörnberg, ale nedal. Ujala se až Erikssonova pohotová dorážka a Švédové vedli.

Do třetí dvacetiminutovky trenér Hadamczik změnil složení všech formací, k Červenkovi s Jágrem posunul Vampolu, který mohl ve 44. minutě vyrovnat. Změny hru reprezentace oživily, Češi se tlačili do útoku, ale z rychlého kontru inkasovali. Přečíslení dva na jednoho vzorově zakončili Eriksson s Nilssonem. V závěru mohli domácí zdramatizovat zápas v přesilových hrách. Hráli čtyři na tři, pět na tři, poté dokonce po odvolání Štěpánka v šesti proti třem, ale třetí gól nedali.

Česko - Švédsko 2:4 (2:1, 0:2, 0:1)

Branky a nahrávky: 9. Krajíček (M. Michálek, Vampola), 12. Jágr (Červenka, K. Rachůnek) - 7. Fernholm (Berglund, Pääjärvi-Svensson), 21. Thörnberg (Gunnarson, Pääjärvi-Svensson), 34. Eriksson (Backlund), 52. Nilsson (Eriksson). Rozhodčí: Karabanov, Ravodin (oba Rus.) - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 5:6. Využití: 1:1. Diváci: 7200 (vyprodáno).

Sestava: Štěpánek - K. Rachůnek, Nakládal, Němec, Čáslava, Martínek, Krajíček, Ševc, Mojžíš - Jágr, Červenka, Průcha - Voráček, Koukal, Klepiš - Havlát, Vampola, Michálek - M. Růžička, Vrána, Vondrka - Novotný.

Na šampionát nepojedou Mojžíš s Vránou

Dvojici hráčů vyřadil po turnaji z kádru kouč Hadamczik. O šanci představit se na blížícím se mistrovství světa přišli obránce Tomáš Mojžíš a útočník Petr Vrána. V kádru je tak aktuálně 28 hráčů, na šampionátu jich přitom může nastoupit pětadvacet. Další škrty tak budou následovat ve středu po zápase proti Kanadě, kdy by Hadamczik měl teoreticky oznámit nominaci.

"Spousta hráčů se nám na turnaji v Brně ukázala v dobrém světle, u spousty máme otazník. Proto s námi dále pojedou tři brankáři, devět obránců a šestnáct útočníků," řekl Hadamczik novinářům po skončení čtvrtého turnaje seriálu Euro Hockey Tour. "Nikdy nevíte, co se může stát," podotkl kouč, který plánuje, že na MS vezme osm obránců a 14 útočníků. Trojice brankářů je daná.

Přetlak v sestavě by mohly ještě zvýšit posily ze zámořské NHL. V prvním kole Stanleyova poháru vypadli New York Rangers a volný je tak Václav Prospal, o nějž má Hadamczik zájem. "Volali jsme mu, ale nebral telefon. Poslal mi ale zprávu, že mu máme zavolat dnes večer," řekl Hadamczik. Zájem má nadále o hráče Montrealu a Bostonu, kteří spolu hrají v první kole play-off. "Ve hře je Plekanec, Kaberle, Krejčí, ale taky Hamrlík a Špaček, u kterých ale nevím, zda by měli zájem. Nemluvili jsme s nimi zatím," uvedl Hadamczik.

Poslední zápas před MS čeká českou reprezentaci ve středu, kdy se v Praze utká s Kanadou. Podle původních plánů měl tým nastoupit v nejsilnějším možném složení, nyní je ale možné, že někteří hráči budou odpočívat. "Hráči mají hodně zápasů v nohou a u některých vidíme, že jsou unaveni. Už toho odehráli hodně. Možná, že například bude hrát obránce, který pak nepojede na mistrovství," přiznal Hadamczik. Jisté ale je, že nastoupí hlavní hvězda Jaromír Jágr, poprvé v přípravě se objeví Patrik Eliáš a Marek Židlický.

Utkání Česko - Švédsko
zdroj: ČTK autor: Igor Šefr
Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články