Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Bratislava představila medaile pro MS

Bratislava – Organizátoři mistrovství světa v ledním hokeji na Slovensku dnes v Bratislavě představili sadu medailí, které si mezi sebe podělí tři nejúspěšnější týmy. Podle autora Martina Zlejšího jde o unikátní sadu, inspirovanou olympijskými kolekcemi z her v Turíně, Pekingu a Vancouveru. Vlastní výrobu medailí zajistila mincovna v Kremnici. Váží 220 gramů a jsou zdobeny zlatem a stříbrem.

Designový specialista Martin Zlejší, jenž se v minulosti podílel i na podobě hokejových dresů reprezentačního týmu, navrhl medaile, které vycházejí z kruhového tvaru. Jejich dominantním prvkem jsou "výseky" hokejek upravené do písmene S, symbolizující označení Slovakia. "Medaile jsou stejně jako v olympijském případě rozmanité svými tvary, použitými materiály i povrchovou úpravou," uvedl Zlejší na tiskové konferenci v Bratislavě.

Celkem bylo vyrobeno 60 zlatých a po 40 stříbrných i bronzových. Na jejich zhotovení se podílel i starý český stroj. "Nejstarším strojem je válcovací stolice, je stará zhruba 60 let a pochází ze Škodovky v Plzni," řekl ředitel mincovny Vlastimil Kalinec.

"Podle pravidel mezinárodní federace jsme se nemuseli řídit žádnými omezeními a rozhodli jsme se toho využít. Chtěli jsme, aby byly medaile jiné než v minulosti, aby připomínaly šampionát na Slovensku," uvedl ředitel organizačního výboru Igor Nemeček.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články