Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Čtvrtfinále rozehráli lépe hosté. Zvítězily Vítkovice i Pardubice

Praha - Hned na úvod čtvrtfinále play-off hokejové extraligy byli fanoušci svědky velkého dramatu. Hokejisté Pardubic porazili v prodloužení Zlín na jeho ledě 4:3. Rozhodující gól dal v 68. minutě v přesilovce Bartek. Svou sérii zahájily také České Budějovice s Vítkovicemi, které jsou i přes lepší tabulkové postavení na úvod série v roli hostujícího týmu. Přesto dokázali hokejisté ze severu Moravy na jihu Čech zvítězit 3:1. Dvěma góly se pod výhru Ostravanů podepsal útočník Petr Pohl, jenž si na konto připsal i vítěznou trefu ve 37. minutě.

Domácí Mountfield byl v první třetině herně aktivnější a mohl pouze žehrat na smůlu, která při něm ve dvou situacích stála v koncovce. Hosté se osmělili vpřed až v osmé minutě, Hunovu ránu ale bez potíží vykryl Kovář. V desáté minutě hráli Českobudějovičtí další přesilovku a Květoň v ní bombou od modré čáry orazítkoval tyč. Na konstrukci Málkovy branky skončil kotouč také v 17. minutě, kdy při přesilovce pálil z podobné pozice Vykoukal.

Během úvodu druhé části minul ve velké příležitosti Šimánek, domácí museli vzápětí do čtyř a po nezištné Káňově přihrávce z otočky otevřel skóre střelou do odkryté klece Ujčík. Ve 25. minutě mohl v další početní výhodě zvýšit Pohl, také on však mířil jen do brankové konstrukce. Na začátku 32. minuty po Ujčíkově ztrátě kotouče ve středním pásmu uháněli Pšurný s Mertlem dva na jednoho, Pšurného zakončení ale dokázal Málek vyrazit. Ve 35. minutě vítkovického gólmana znovu zastoupila horní tyčka po další pumelici Vykoukala a domácí toho mohli hodně litovat, neboť na druhé straně vystřelil Vrána a Pohl úspěšnou dorážkou zvýšil.

Ve 46. minutě domácí rozproudili krev zamlkle přihlížejícím divákům parádně sehranou přesilovkou, v níž stihli vyslat okolo deseti ran, ale Málek i s přispěním velkého štěstí při několika tečích nadále držel čisté konto. O chvilku později už ale jeho kouzlo zlomil Kašpařík a zápas dostal nový náboj.

PSG Zlín - HC Eaton Pardubice 3:4 v prodl. (0:1, 3:2, 0:0 - 0:1)

Branky a nahrávky: 24. Galvas (Hamrlík, Köhler), 26. Balaštík (Köhler), 28. Galvas (Hamrlík, Balaštík) - 3. Rákos (Mezei), 21. Somík (Bartek, Zohorna), 30. Nakládal (Starý, Koukal), 68. Bartek (Somík, Píša). Rozhodčí: Hodek, Polák - Bejček, Charvát. Vyloučení: 7:8. Využití: 3:2. Diváci: 5 655. Stav série: 0:1.

Tlak domácích sílil, byť hosté naopak hrozili z brejků. Blízko vyrovnání byl Kuchejda, když nastřelil zpoza branky brusli jednoho z protihráčů před hostujícím brankovištěm, ale puk proklouzal jen těsně vedle levé Málkovy tyče. Už v polovině 58. minuty sáhla domácí lavička k oddechovému času a následné power play. Tuto odvahu ale potrestal 46 sekund před závěrečnou sirénou svým druhým zásahem Pohl.

Pardubice vyhrály gólem v prodloužení

Pardubičtí od prvních minut působili agresivně a byli důrazní v osobních soubojích. Sílu kombinačním akcím dodávala snaha zakončit každý útok střelou. Zlín tato taktika zaskočila, snažil se hrát opatrně, ale hned první hrubou chybu domácích hokejistů v defenzivě soupeř pohotově už ve 3. minutě potrestal. Po přihrávce Mezeie nahodil Rákos puk, který si srazil brankář Duba do sítě. Závěr třetiny poznamenal kolaps diváka v hledišti. Zlínští hokejisté si na rozhodčích vyžádali přerušení hry a okamžitě poslali na protější tribunu klubového lékaře Jiřího Gatěka. Případ skončil pouze ztrátou vědomí a divák za doprovodu ošetřovatelů odešel sám do sanitního vozu k odbornému vyšetření.

Hned po změně stran chyboval domácí zadák Bořuta, který ztratil na útočné modré čáře kotouč. Zohorna vyslal v pádu do brejku Barteka se Somíkem, jenž akci zakončil druhým gólem. Dvoubrankové manko domácí nezlomilo a naopak v rozmezí necelých čtyř minut po třech využitých přesilovkách nečekaně otočili skóre. První gól domácích hokejistů při vyloučení Starého padl po nacvičené kombinaci: Köhler našel na modré čáře obránce Hamrlíka, jenž posunul kotouč ke Galvasovi. Na jeho střelu k tyči brankář Martin Růžička nestačil zareagovat.

HC Mountfield České Budějovice - HC Vítkovice Steel 1:3 (0:0, 0:2, 1:1)

Branky a nahrávky: 49. Kašpařík (Gulaš) - 23. Ujčík (Káňa, Burger), 37. Pohl (Vrána), 60. Pohl. Rozhodčí: Hradil, Fraňo - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 5:8. Využití: 0:1. Diváci: 5 380. Stav série: 0:1.

Vzápětí zasedl na trestnou lavici obránce Mezei. Köhler nahodil zadovkou z boku kotouč do klubka hráčů před branku, kde se mezi domácími zadáky natlačil Balaštík. Kotouč se od hradby těl odrazil těsně za brankovou čáru, odkud jej ještě padající pardubický obránce Nakládal rukou vytáhl. Gól ale potvrdil videorozhodčí. O minutu později se nabídla Zlínu po faulech obránců Koláře a Mezeie krátká přesilovka pět na tři. Tu sice domácí nevyužili, ale když už hosté hráli ve čtyřech, tak opět Galvas překvapil ranou od modré čáry brankáře Růžičku.

Oboustranně útočný hokej gradoval, hosté po půlhodině hry při Bořutově zbytečném vyloučení vyrovnali. První útočná řada Pardubic prokázala svou údernou sílu, po ose Koukal a Starý si najel do střelecké pozice Nakládal, jenž prostřelil Dubu. I když oba týmy pokračovaly v útočném hokeji, spoléhaly už více na opatrnost. Střelecká kanonáda ze druhé třetiny se v závěrečné dvacetiminutovce neopakovala. Územní převahu Zlín nezužitkoval a vážněji neohrozil soupeře ani při přesilových hrách. V prodloužení fauloval zlínský obránce Matějiček a v přesilovce po přihrávce Somíka Bartek zajistil Pardubicím vítězství.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články