Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

V semifinále MS juniorů si zahraje Kanada a Rusko

Buffalo/Lewiston - Hokejisté Kanady a Ruska postoupili do semifinále mistrovství světa hráčů do dvaceti let v Buffalu. Kanaďané zdolali v prvním čtvrtfinále nedělního programu Švýcarsko 4:1 a čeká je v boji o finále repríza loňského duelu o zlato s obhájci triumfu Spojenými státy americkými. Sborná otočila nepříznivý stav 1:3 s Finskem na 4:3 a díky trefě Jevgenije Kuzněcova v sedmé minutě prodloužení se může těšit na semifinálový souboj se Švédskem.

Švýcaři se proti Kanadě dlouho drželi, ale loňský postup do semifinále nezopakovali. Už po 69 vteřinách získali vedení po trefě Intiho Pestoniho, což vystupňovalo tlak medailistů z uplynulých dvanácti šampionátů v řadě. Gólman Benjamin Conz ale v úvodním dějství inkasoval z 23 střel jen jednou, když jej v přesilovce překonal Ryan Johansen. Na konci vyrovnanější druhé části získal Kanadě vedení Casey Cizikas a ve 45. minutě zvýšil na 3:1 Louis Leblabc. Výsledek ještě potvrdil 119 vteřin před koncem při power play Zack Kassian.

Rusko se proti Finsku ujalo vedení v 11. minutě díky gólu Jurije Uryčeva, ale za dvě minuty vyrovnal Teemu Pulkkinen. Na konci druhé třetiny otočil stav Julius Junttila a ve 43. minutě v přesilovce upravil už na 3:1 Joonas Donskoi. Sborná ale v 57. minutě při Pulkkinenově trestu načala obrat díky Kuzněcovovi a 98 vteřin před koncem třetí třetiny vynutil prodloužení Maxim Kicyn. Svou druhou trefou rozhodl v čase 66:44 Kuzněcov.

Vedle Čechů se zachránili také Slováci

Ve skupině udržení nasměroval Slovensko k záchraně střelecky disponovaný Richard Pánik, který se postaral čtyřmi brankami a jednou asistencí o vítězství nad Norskem 5:0. Slováci získali následně jistotu záchrany díky výhře Česka nad Německem 3:2. Slováci si vypracovali proti Norsku v úvodní třetině náskok v přesilovkách. Ve 13. minutě při početní výhodě čtyř proti třem otevřel skóre Pánik a za 38 vteřin při hře pěti proti třem přidal bývalý útočník Třince i druhý úspěšný zásah. Na další trefu se čekalo až do 52. minuty, kdy po Pánikově asistenci skóroval litvínovský Juraj Majdan. Norové sáhli brzy k power play a Pánik vylepšil dvěma góly do prázdné branky svou bilanci.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články