Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Na závěr turnaje konečně výhra - čeští hokejisté porazili Švédsko

Moskva - Čeští hokejisté porazili na závěr turnaje Channel One Cup Švédsko 4:1 a na turnaji obsadili druhé místo za domácím Ruskem. Český tým si tak připsal vůbec první tříbodovou výhru v této sezoně. Trenér Hadamczik dal opět důvěru brankáři Štěpánkovi, v sestavě chyběli útočníci Bulis s Hubáčkem, místo kterých od začátku nastoupili Adamský a Kovář.

Od první minuty se hrál svižný hokej, ve kterém se ale projevoval rozdíl mezi oběma týmy v důrazu před brankou. Většina českých kombinací totiž končila v rozích kluziště, před Liva se tlačila jen třetí a čtvrtá česká formace. Do vedení se v 11. minutě dostali Švédové, když Axelsson využil okénko v obraně po útočném výletu nezajištěného Karla Rachůnka a svůj samostatný nájezd na Štěpánka jistě proměnil. Vyrovnat mohl Vampola, ale ani z jednoho ze svých slibných pokusů puk za Livova záda neprotlačil. 

Na záznam utkání Česko - Švédsko se můžete podívat v i-vysílání.

Je nám líto, video expirovalo.
Utkání ČR - Švédsko

Ve druhé třetině začali Češi více střílet, dohrávali soupeře a výsledek se dostavil. Krátce po skončení přesilové hry vyrovnal Klepiš, jenž přesnou střelou zakončil akci první formace. Při Nakládalově trestu měl velkou šanci vrátit Švédsku vedení Axelsson, ale Štěpánek výborným zákrokem jeho akci zastavil. Ve 32. minutě si gólman Petrohradu poradil i s pokusem Warga a vzápětí Češi vedli. Ivan Rachůnek se prodral před Liva a na druhý pokus se prosadil. Útočník Zlína si ve třináctém zápase v seniorském týmu připsal premiérovou reprezentační trefu.   

Seveřané se pak tlačili do útoku a snažili se vyrovnat, jejich zvýšená aktivita byla patrná zejména ve třetí třetině. Místo druhého vstřeleného gólu však sami inkasovali, když kapitán Rolinek potrestal faul svého protějšku s "céčkem" Johanssona. Česko tak využilo první početní výhodu na turnaji. I poté se však Hadamczikův výběr spíš bránil náporu soupeře, který posilovaly přesilovky. V 54. minutě měli navíc Švédi výhodu trestného střílení nařízeného za faul na Axelssona. Štěpánek ale jeho nájezd chytil a přiblížil Česko k výhře. Na konečných 4:1 upravil při power-play soupeře Vašíček.

Trenér Alois Hadamczik si po zápase pochvaloval výsledek i předvedenou hru: "Když vyhrajeme 4:1 nad Švédskem, tak to tak logicky je. Celkově jsme hráli dobrý hokej a vítězství nebylo náhodné." Dnešní výhra ho potěšila i s ohledem na nepříznivou bilanci, kterou mají čeští hokejisté pod jeho vedením se seveřany. Z posledních dvaceti zápasů si totiž reprezentace připsala teprve čtvrtou výhru v normální hrací době. 

Trenéra také potěšilo, že hokejisté proti Švédsku poprvé využili přesilovou hru: "Už byl na kluky docela velký tlak. Chtěli jsme jen střelbu a stát před brankou. Dnes už byla snaha velká, abychom to prolomili."

Domácí sborná neztratila na turnaji ani bod 

Ve druhém dnešním utkání potvrdili hokejisté Ruska výtečnou formu a bez větších problémů porazili Finsko 6:2. Druhý díl seriálu Euro Hockey Tour tak ovládli bez ztráty bodu. Finové, kteří turnaj vyhráli loni, letos skončí na posledním místě se ziskem jediného bodu za prohru s českým týmem v samostatných nájezdech a s hrozivým skóre 5:15.

Seveřané přitom do zápasu vstoupili mnohem lépe než do sobotního nevydařeného souboje se Švédy. Byli aktivní, důrazní a sbornou evidentně zaskočili. Domácí ale dostaly do hry dvě přesilovky, které sice nevyužili, ale v 11. minutě se přesto ujali vedení, když si s finskou obranou pohrál nejproduktivnější hráč KHL Radulov.   

Na záznam utkání Rusko - Finsko se můžete podívat v i-vysílání.

Finům se ještě v první části podařilo vyrovnat, ale v druhé třetině hru zcela ovládlo Rusko a potvrdilo, že na domácím turnaji většinou kraluje. Brankář Tarkki dostal pět gólů, po druhém dějství tak bylo o osudu zápasu rozhodnuto.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články