Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Všechny extraligové kluby se zapojily do Charty fair play

Praha - Heslo "Fair play patří k hokeji" je ústřední myšlenkou kampaně, kterou startuje projekt Charty fair play v extralize ledního hokeje. Všech čtrnáct extraligových klubů se do tohoto projektu zapojilo. Závazky s podpisy jednotlivých kapitánů budou vyvěšeny na stadionech i v hráčských kabinách. Organizátoři projektu pod hlavičkou partnera nejvyšší domácí soutěže České pojišťovny chtějí, aby se k Chartě fair play připojili i fanoušci.

"Fair play by měla být nejen ve sportu, ale i v každodenním životě," řekl na tiskové konferenci kapitán Sparty David Výborný. Charta apeluje hlavně na dodržování pravidel a chce vymýtit podvody, simulování a zákeřné fauly. "Jde o respekt mezi spoluhráči, protihráči, rozhodčími a fanoušky, kteří by se měli chovat férově," doplnil Výborný. Kapitán Slavie Petr Kadlec myšlenku Charty fair play také přivítal. "Je to ve výchově už od mládí, jak se chováme ke spoluhráčům, tak bychom se měli chovat i k protihráčům," prohlásil.

Petr Kadlec, kapitán Slavie:

"Nejsou tu jen body, výsledky a výhry, ale člověk musí umět i prohrávat."

Stejně tak projekt podporuje předseda komise rozhodčích Českého svazu ledního hokeje Ondřej Fraňo. "Fair play je důležitá v každém sportu a všichni by ji měli ctít za každé situace. Hráč by měl v sobě najít dostatek odvahy přiznat omyl či jednání, které byť jej rozhodčí nezaznamenal, by vedlo k výhodě druhé strany," prohlásil Fraňo. "Je to důležitá sebereflexe, morální princip. Myslím, že si to v české extralize uvědomuje většina hráčů. Jsem rád, že vznikl projekt, který fair play podpoří."

Fair play ze hřiště do hlediště

Fanoušci se k myšlenkám Charty fair play mohou přihlásit na webových stránkách Fairhokej.cz; vznikne tak Charta fanouška. "Fair play by se měla přenášet i z ledu do hlediště. Fanoušci by se měli chovat nejen k sobě, ale i k hráčům slušně," doplnil Kadlec. "Český hokej má výborné fanoušky, ale má i nějaké špatné. Je to všude na světě. Sparta venku je terč jak pro hráče, tak pro fanoušky a někdy to je hodně těžké," doplnil Výborný.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články