Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Hokejové ohlasy: Náhradník Trvaj vychytal v Brně tři nuly po sobě

Brno - Po více než měsíci dostal příležitost v brance hokejistů Komety Brno gólman Jiří Trvaj a odvděčil se třetí vychytanou nulou po sobě. V duelech 22. října na ledě Třince (3:0) a o dva dny později proti Mladé Boleslavi (1:0) neinkasoval, přesto se přes Fina Sasu Hoviho dostal do branky až proti předposlednímu Kladnu. A 24 úspěšnými zákroky se šestatřicetiletý Trvaj podílel na výhře 3:0. Na rozdíl od minulé sezony, kdy se v méně pravidelném rytmu střídal s Hovim, letos pouze kryje záda finské týmové jedničce. Trvajova současná bilance je na hokejovou soutěž nezvyklá, neprůstřelnost si drží už 180 minut.

"Takovou sezonu jsem nezažil. Ale nemohu nad tím přemýšlet. Všechno je poprvé a život jde dál," řekl po zápase Trvaj, jemuž duely bez obdržené branky pomáhají zvednout sebevědomí. Má průměr 1,5 inkasovaného gólu na zápas a úspěšnost zákroků 94,94 procenta; tato čísla mu navíc výrazně kazí výbuch Komety s Karlovými Vary, při kterém byl Trvaj v brance při všech sedmi gólech.

Jiří Trvaj:

"Pamatuju si, že v posledním zápase, který jsem chytal, jsem nedostal gól, snažil jsem se proto vsugerovat si myšlenku, že naposled jsem chytal včera. Pomáhá mi, když se mám od čeho odrazit."

Je nám líto, video expirovalo.
PSG Zlín - HC EATON Pardubice

Trvaj nepřemýšlí nad tím, zda bude v příštím utkání v úterý v Praze se Slavií opět jen sedět na lavičce náhradníků, nebo se postaví do branky. "Tak to prostě je. Seděl jsem na střídačce a teď jsem dostal šanci. Chci vždy zachytat co nejlépe. A nemyslím v žádném případě na to, že bych mohl dosáhnout rekordu extraligy v počtu minut s čistým kontem," tvrdí Trvaj. Rekordmanem je bývalý zlínský gólman Vladimír Hudáček, který v sezoně 1999/2000 neinkasoval 262 minut a 51 vteřin.

Vošvrda slavil v Litvínově první nulu v extralize

Díky devětatřiceti úspěšným zákrokům na ledě Litvínova slavil liberecký gólman Tomáš Vošvrda svou první nulu v extralize. Pomohl Bílým Tygrům k vítězství 1:0 a i díky tomu, že měl v úvodní části štěstí a třikrát mu pomohla tyč, si užíval povedený večer. Přednost před jedničkou Markem Pincem dostal podruhé za sebou a po páteční domácí výhře nad Spartou 4:1 opět pomohl k vítězství.

Vošvrda o vychytané nule:

"Byl to určitě můj nejtěžší zápas v extralize, i když já těch zápasů moc nemám. V první třetině to lítalo ze strany na stranu, ale naštěstí jsme to ubránili. První třetina skončila 0:0, ale mohla skončit 3:3 nebo 4:4. Litvínov hodně chodil před branku, šlo na mě hodně střel."

"Nuly si cením. Hlavně chci poděkovat klukům, že mi pomohli a padali do střel," řekl Vošvrda. Do Liberce zamířil v létě z Vítkovic, za které nastoupil v extralize jen třikrát na nájezdy. V této sezoně má na kontě osm startů a pět výher. K té v Litvínově dokráčel i díky střelecké smůle domácích. Dvakrát trefil tyč Viktor Hübl a poté i jeho parťák z útoku František Lukeš.

"Přijeli jsme bojovat, Litvínov netrefil třikrát prázdnou branku. My jsme to zvládli, dali jsme šťastný gól po buly a pak už jsme to ubojovali a dotáhli to do konce. V Litvínově se se těžko vyhrává, takže to jsou pro nás důležité body a jsme rádi za výhru," doplnil jednadvacetiletý Vošvrda.

Sparťané se vzdali části platu, prohrávají ale dál

Ani dvacetiprocentní dobrovolné snížení platů nepomohlo hokejistům Sparty k ukončení série porážek. Pražané i poté, co zveřejnili, že část platu dostanou jen v případě, že postoupí do čtvrtfinále, prohráli další utkání. Po nezdaru proti Vítkovicím je od desátého místa zajišťujícího účast alespoň v předkole play-off dělí devět bodů. A to mají odehráno o dva zápasy více než desátý Litvínov.

Michal Broš:

"Pořád hledáme cesty ven z toho marastu. Když už nic, tak je to základní apel. Když už nás nenakopnou peníze, tak by nás měl někdo nakopat do zadku."

"Neslibujeme si od toho nic, ale když jsme přemýšleli v kabině nad tím, co předvádíme, tak nás napadla tahle myšlenka. Je to daleko, ale pokud neukopeme postup do čtvrtfinále, tak si ty peníze nezasloužíme. Je to impulz, jak tu káru nakopnout," řekl útočník Michal Broš k aktivitě, která podle oficiálního internetového serveru klubu vzešla přímo od hráčů. Podle nejproduktivnějšího hráče Sparty má úprava platů motivační charakter.

Vedení pražského týmu již delší dobu mluví o tom, že by kádr mohla oživit nějaká výměna. A třiatřicetiletý Broš je údajně jedním z adeptů na změnu dresu. "Beru to jako sport. Nebyl bych první ani poslední. Neovlivním to. Mám plnou hlavu starostí, jak pomoct týmu, na další věci nemyslím," řekl Broš, který ale obecně nechtěl spekulovat nad tím, co by Spartě ve stávající situaci pomohlo. Zda například jedna nebo dvě výhry. "Stačilo by začít od jednoho zápasu. Pomohlo by nám asi sedmnáct zápasů vyhrát, to by byl dobrý impulz," hořce se usmál na závěr.

Hokejisté Sparty
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová
Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články