Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Montreal deklasoval Carolinu 7:2 a Plekanec byl hvězdou zápasu

New York – Zápas mezi Montrealem Canadiens a Carolinou Hurricans byl v režiji českého útočníka Tomáše Plekance. V tomto zápase Montreal porazil svého soupeře vysoko 7:2 a čeští hráči byli u všech gólů. Osmadvacetiletý Plekanec exceloval úvodním gólem zápasu a třemi asistencemi, což ho v produktivitě zámořských krajánků vyneslo na první příčku před Milana Hejduka. Tři zbývající branky Canadiens padly po dvou asistencích Jaroslava Špačeka a poslední gól zápasu padl po přihrávce Romana Hamrlíka.

Vývoj zápasu však nebyl tak jednoznačný, jak naznačuje skóre. Montreal, který první třetinu vyhrál 2:0, přišel v polovině zápasu během dvou minut o náskok a soupeř jej přehrával. "Podle mě byli v této fázi utkání lepším týmem. Byli nabuzení, protože v předchozím vysoko prohráli (ve Philadelphii 1:8) a chtěli výpadek odčinit. Naštěstí se nám po jejich vyrovnání povedlo brzy vstřelil třetí a čtvrtý gól," uvedl Plekanec, po jehož přihrávce vsítil Brian Gionta zlomovou branku na 3:2.

Oba útočníky doplňuje ve formaci Mike Cammalleri a nejúdernější řada Montrealu v utkání nasbírala celkově deset bodů. Každý člen elitní řady Canadiens bodoval ve čtvrtém utkání v řadě, přičemž Plekanec si během této série připsal jeden gól a sedm asistencí. "S Cammallerim jsem hrál už loni, takže vím, co od něho můžu čekat. A spolupráce s Giontou není těžká. Je to skvělý hráč, který si počíná dobře ve všech detailech hry a vždy vím, kde bude a co udělá. Opravdu není složité hrát s těmito borci," uvedl Plekanec.

Nová sezona je tak naprosto jiná než ta předchozí, ve které Montreal vstoupil do play off z posledního místa ve Východní konferenci. Nyní je v čele Severovýchodní divize o čtyři body před Ottawou a poslední tři utkání vyhrál. "Máme za sebou velmi dobrý týden. Porazili jsme několik dobrých týmů a plně doufám, že v tom budeme pokračovat," podotkl Plekanec. Jediným negativem pro Canadiens je odstoupení Andreje Markova ze zápasu. Ruský obránce má problémy s kolenem.

Za Phonenix sóroval Vrbata, Hudler si připsal první trefu v sezoně

Český útočník Radim Vrbata zaznamenal poprvé od úvodního zápasu sezony více než jeden bod v utkání, když přispěl gólem a dvěma přihrávkami k výhře Phoenixu 5:3 nad St. Louis. Mladoboleslavský rodák otevřel skóre střetnutí už v šesté minutě povedenou tečí. V dalším průběhu zápasu připravil branku krajanovi Martinu Hanzalovi a Rayi Whitneymu, který v utkání celkem třikrát skóroval. Whitney tak navázal na včerejší hattrick Vernona Fiddlera a stejně jako jeho spoluhráč zaznamenal vůbec první branky v sezoně. Navíc osmatřicetiletý veterán přidal i dvě asistence a s pěti body vyrovnal svůj osobní rekord.

První trefu v sezoně si připsal také český útočník Jiří Hudler z Detroitu. Forvard, který v předchozích dvanácti zápasech nasbíral pouhé čtyři asistence a dvakrát se trenéru Miku Babcockovi ani nevlezl do základního kádru, se premiérového letošního zásahu dočkal ve třináctém utkání sezony. A pomohl mu k tomu i kus štěstí.

Hudler po vypršení vyloučení vyskočil z trestné lavice, zpracoval vyhození Nicklase Lidströma, ale v samostatném úniku Petera Budaje nepřekonal. Odražený kotouč ale od zadního mantinelu nahodil na slovenského gólmana a od něj se puk dostal do branky. Hudler, který loni nastupoval v ruské KHL, se v NHL radoval ze vstřelené branky po 19 měsících. Jeho trefa znamenala vedení 2:0 a Detroit nakonec porazil Coloradu 3:1.

Pavelec nestačil pochytat střely pittsburghských hvězd

Z tria českých gólmanů v soutěži nastoupil do sobotního programu NHL pouze Ondřej Pavelec, neboť Michal Neuvirth i Tomáš Vokoun přenechali místo v brance svých náhradníkům. Kladenský odchovanec, který v minulém utkání vychytal premiérovou výhru sezony, ale tentokrát nezastavil největší ofenzivní tahouny Pittsburghu a Penguins zvítězili v Atlantě 4:2. Sidney Crosby překonal Pavelce jednou, Jevgenij Malkin dokonce dvakrát a šestý hattrick v kariéře zkompletoval ruský útočník střelou do prázdné branky při závěrečné powerplay.

"Hráči Pittsburghu nepotřebují mnoho šancí, aby vstřelili gól. Mají pravděpodobně nejlepší hokejisty v soutěži a je těžké proti nim hrát. Ale pokud se chceme dostat do play off, musíme najít způsob, jak je eliminovat," konstatoval Pavelec, který prohrál i své páté utkání proti Pittsburghu.

Poprvé v letošní sezoně zasáhl do hry Filip Kuba, který si 18. září zlomil nohu. A český obránce, který chyběl Ottawě 16 zápasů, si při svém návratu připsal bod za asistenci, když společně s Milanem Michálkem připravili po krásné akci gól Danielu Alfredssonovi. Švédský útočník pečetil výhru Ottawy 2:0 v Bostonu.

Brankář Atlanty Thrashers Ondřej Pavelec
zdroj: AP/ČTK autor: Gregory Smith
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články