Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Hokejový svaz mírní nákupy zahraničních hráčů, přednost mají dostat mladí

Praha – V zemi aktuálních mistrů světa začíná nový ročník hokejové extraligy. Na hráče, fanoušky i klubové funkcionáře čeká řada novinek, mezi nimi i nová závazná pravidla pro angažování zahraničních hráčů. Kluby mají v novém ročníku díky licencím pouze šest možností angažovat zahraniční hráče, nezávisle na tom, zda se posila v týmu skutečně prosadí, či nikoliv. Nařízení Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) pod vedením Tomáše Krále tímto opatřením klade za cíl podporovat cestu mladým hráčům do prvoligových klubů. Právě svazový předseda spolu se šéftrenérem Slavomírem Lenerem a koučem národního týmu Aloisem Hadamczikem přijali pozvání do pořadu ČT Na slovíčko…před hokejovou extraligou.

Co mohou fanoušci očekávat od nového ročníku extraligy, především skrze obrazovky České televize? Na otázky související s českým hokejem a jeho podobou ve vysílání ČT odpovídal komentátor Robert Záruba na chatu ČT24.

"Chceme, aby v soutěži hrála kvalita, aby odpadly nejrůznější zkoušky hráčů, o nichž se dopředu nic moc neví. Zahraniční hráči jsou často ekonomicky dostupnější, ale chtěli jsme, aby tato oblast měla lidově hlavu a patu," vysvětlil změnu již dříve ředitel soutěže Stanislav Šulc. Do loňska přitom v klubech podobný limit pro zahraniční angažmá neexistoval. Zákaz nekontrolovaného přílivu zahraničních akvizic má podle svazových funkcionářů českému hokeji pomoci hlavně kvůli mladým hráčům. "Já bych nechtěl používat slovo, že něco někomu nařizujeme. Jenže každý klub má mládežnické týmy, do kterých dává například 10 milionů, ale mladí hráči se poté neprosadí. Musíme se zasadit o to, aby mladí neodcházeli do zahraničí a vytvořit jim odpovídající podmínky pro přechod do mužské kategorie," říká trenér mužské reprezentace Alois Hadamczik.

Je nám líto, video expirovalo.
Na slovíčko... před hokejovou extraligou

Slavomír Lener:

"Ve švédské první lize najdeme 15 hráčů, kteří hrajou v soutěžních zápasech pravidelně. V druhé nejvyšší soutěži je to 15 až 20 hráčů. U nás takové hráče spočítáte na prstech jedné ruky v obou soutěžích. Jsem přesvědčen o tom, že tady máme řadu mladých hráčů, kteří přinesou extralize kvalitu."

Svaz má proto plán, jak kvalitním mladým hráčům otevřít cestu do extraligy. Podle Krále se nyní zaměří na zajištění kvalitního zázemí pro přechod z juniorské do mužské soutěže. Týmy by navíc v budoucnu měly zařazovat určitý počet mladých hokejistů do své soupisky povinně. Forma pozitivní diskriminace by však neměla převažovat na úkor kvality. "Každý klub by v daném utkání měl mít určité věkové zařazení. Mladí hráči však musí mít výkonnost a přístup. Není to o tom, že by mladí hráči svého věku snad využívali," dodal Hadamczik.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články