Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Svoboda: Bolístky jsou pryč, mohu běžet na medaili

V roce 2011 vyhrál halové ME v Paříži, jenže pak začaly jeho více než tříleté zdravotní peripetie. Přesto si překážkář Petr Svoboda klade vysoké cíle a loni se dokázal senzačně vrátit, když skončil pátý na ME v Curychu. V hale chtěl na povedený návrat navázat, jenže jeho tělo bylo opět proti, i když ne tak jako před dvěma lety, kdy kvůli zánětu v achilovce málem přišel o nohu. Tentokrát ho trápila druhá šlacha na noze, koleno i záda. Před halovým mistrovstvím Evropy však Svoboda ujišťuje, že "bolístky jsou pryč".

Překážkář Petr Svoboda
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Ošklivý zánět se mu do nohy před lety dostal nejspíš u věhlasného německého sportovního lékaře Hanse-Wilhelma Müllera-Wohlfahrta. I proto má nyní u něj dveře otevřené a jeho služeb využil minulý týden v pondělí. "Vždycky mu napíšu, vymyslím si brutálně urgentní věc a můžu tam jet do druhého dne, maximálně do dvou," řekl.

Užívá si tak privilegia, kterého se dostává jen nejlepším sportovcům světa. "Chovají se ke mně skvěle," ocenil. "I tentokrát udělal léčbu homeopatiky a bolístky odcházejí," radoval se. V sezoně má za sebou tři starty nad překážkami, ale všechny v bolestech či nemoci. Další plánované závody raději vynechal. Až tento týden mohl v pondělí absolvovat test formy. "Dopadl dobře a doufám, že se v den závodu nebudu mít na co vymlouvat," uvedl.

Jeho výkonnost je ale velkou neznámou, letos je s časem 7,70 sekundy patnáctý v Evropě. "To není čas, který by mě uspokojil. Myslím, že budu mnohonásobně lepší," věří držitel českého rekordu 7,44. Často si dává vyšší cíle, než na jaké reálně má. "Znáte mě, potřebuji mít nad sebou bič. Ale v Curychu také nikdo nečekal, že budu pátý ve finále," uvedl.

I podle tréninkového testu ví, že připravený je dobře. "Myslím, že můžu běžet čas kolem 7,55, což by na medaili mohlo stačit," míní, i když bude mít silné soupeře zejména z Francie. "Každý může zakopnout o poslední překážku. Chci se dostat do finále a tam se může stát cokoliv."

V Praze ho požene domácí publikum, což ale může být pro Svobodu další z překážek. "Abych se totiž nevyzávodil už u bloku. Až nás tam přivedou, bude atmosféra úžasná, aby nevybouchl ten dynamit už tam," obával se předčasného přívalu emocí a touhy po úspěchu. "Ale myslím si, že se tady může udát velký příběh, a já bych ho chtěl hezky zakončit," zasnil se. "Nic mě nezastaví před tím, co chci dokázat," prohlásil rozhodně.

Jeho životní příběh plný překážek ho přiměl nechat si na předloktí vytetovat některá latinská přísloví. Prozradil ale jen jedno - per aspera ad astra (přes překážky ke hvězdám). "Ostatní jsem ještě nerozluštil, budu si muset koupit latinský slovník," žertoval. "Všechno se to vztahuje k mé kariéře, závodům, událostem v životě. Až budu vysmátý po finále, tak vám to převyprávím," dodal s úsměvem.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články