Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Barák pomohl Udine k záchraně, Buffon zakončil kariéru v Juventusu čistým kontem

Antonín Barák přihrál v závěrečném kole italské ligy na gól a Udine po výhře 1:0 nad Boloňou slaví záchranu v soutěži. Po porážce 1:2 v Neapoli sestupuje Crotone. Inter Milán otočil zápas na půdě Lazia Řím a vítězstvím 3:2 si zajistil na úkor svého soupeře účast v příštím ročníku Ligy mistrů. AC Milán udržel vysokou výhrou 5:1 nad Fiorentinou šesté místo a postup do Evropské ligy. Poslední zápas za Juventus odehrál Gianluigi Buffon. Brankářská legenda turínského klubu si ve vítězném utkání nad Veronou (2:1) připsala čisté konto a za průběžného stavu 2:0 si vychutnala ovace fanoušků a hráčů při střídání po hodině hry.

Brankář Gianluigi Buffon se raduje se spoluhráči z Juventusu
zdroj: Reuters autor: STEFANO RELLANDINI

Jediný gól v zápase Udine s Boloňou připravil Barák po půlhodině hry pro Fofanu. Český záložník prostrčil míč mezi obránci a jeho spoluhráč propálil tvrdou ránou brankáře Da Costu. Baráka vystřídal v 73. minutě Widmer, Jakub Jankto odehrál celé utkání. V dresu Boloně se dostal ve 40. minutě na hřiště Ladislav Krejčí, jenž nahradil zraněného Orsoliniho.

Přímý souboj o Ligu mistrů začalo lépe domácí Lazio, Inter ale dokázal po Perišičově vlastním gólu vyrovnat po rohu zásluhou D'Ambrosia. Do kabin ale přece jen šli spokojenější Římané, v 41. minutě zakončil rychlý brejk střelou po zemi k tyči Anderson. V 78. minutě z pokutového kopu podruhé vyrovnal Icardi. Argentinský kanonýr stým gólem v Serii A za Inter dorovnal v čele tabulky střelců dnešního soupeře Immobileho, oba dali v této sezoně 29 ligových branek.

Inter potřeboval vyhrát, což se mu nakonec podařilo. Nejprve byl po druhé žluté kartě vyloučen domácí Lulič a devět minut před koncem rozhodl proti oslabenému soupeři po dalším rohu hlavou Vecino. Lazio se tak vinou horších vzájemných zápasů propadlo na páté místo a čeká ho pouze Evropská liga.

Neapol v duelu s Crotone od úvodní minuty potvrzovala roli favorita a soupeře zamkla na obranné polovině. Skóre otevřel v 23. minutě po centru na zadní tyč Milik a o devět minut později zvýšil z takřka identické akce Callejón. Na oba góly přihrál Insigne, jenž připravil spoluhráčům za poslední tři sezony 30 branek, což je nejlepší bilance v lize. V závěru už pouze snížil Tumminello.

Fiorentina potřebovala k udržení naděje na účast v evropských pohárech vysoko zvítězit na San Siru a ve 20. minutě se ujala vedení zásluhou Simeoneho. Ještě do poločasu ale hráči AC skóre otočili. Nejprve se z přímého kopu trefil Calhanoglu a krátce před pauzou přesně mířil hlavou Cutrone. Stejná spolupráce zafungovala i při gólu na 4:1, ještě předtím skóroval z dorážky Kalinič. Na konečných 5:1 pro "Rossoneri" zvýšil Bonaventura po další asistenci Calhanogla.

Stylová Buffonova rozlučka

Čtyřicetiletý Buffon, který strávil v dresu turínského velkoklubu 17 sezon, udržel ve svém posledním utkání čisté konto. Mistr světa z roku 2006 přenechal v 63. minutě za stavu 2:0 místo v brance týmové trojce Carlu Pinsogliovi, který nastoupil poprvé v sezoně a čtvrt hodiny před koncem inkasoval. Allesion Cerci mu tečí Romulova prudkého centru nedal šanci zasáhnout.

Juventus, který si před týdnem zajistil sedmý mistrovský titul v řadě, rozhodl o vítězství krátce po poločase. V rozmezí tří minut se trefili dorážející Daniele Rugani a Miralem Pjanič, který skóroval z trestného kopu. Po hodině hry ovládly stadion emoce. Střídající Buffon se před odchodem ze hřiště objal se spoluhráči a evidentně dojatý usedl na lavičku, zatímco mnoha fanouškům na tribunách včetně jeho syna tekly po tvářích slzy.

V závěru mohl ještě výhru domácích zvýraznit Stephan Lichtsteiner, který rovněž odehrál poslední zápas za Juventus. Švýcarský obránce však penaltu nařízenou za ruku Enrica Bearzottiho neproměnil.

Buffon přišel do Juventusu v létě 2001 z Parmy za 52 milionů eur a je stále nejdražším brankářem fotbalové historie. S devíti tituly je nejúspěšnějším hráčem v historii italské ligy, v níž odehrál 640 zápasů. Víc jich má na kontě jen legenda AC Milán Paolo Maldini (647). Rekord Buffon drží i v počtu zápasů s čistým kontem (293). Pětinásobný nejlepší gólman světa se zatím nerozhodl, zda nadobro skončí s fotbalem. Podle spekulací médií by mohl zamířit do Paris St. Germain.

Italská fotbalová liga - 38. kolo:

Juventus Turín - Hellas Verona 2:1 (49. Rugani, 52. Pjanič - 76. Cerci), FC Janov - FC Turín 1:2 (80. Pandev - 30. Falqué, 58. Baselli), AC Milán - Fiorentina 5:1 (42. a 59. Cutrone, 23. Calhanoglu, 49. Kalinič, 76. Bonaventura - 20. Simeone), Cagliari - Bergamo 1:0 (87. Ceppitelli), Chievo - Benevento 1:0 (50. Inglese), Neapol - Crotone 2:1 (23. Milik, 32. Callejón - 90.+1 Tumminello), Spal Ferrara - Sampdoria Janov 3:1 (4. z pen. a 52. Antenucci, 50. Grassi - 66. Kownacki), Udine - Boloňa 1:0 (30. Fofana), Lazio Řím - Inter Milán 2:3 (9. vlastní Perišič, 41. Anderson - 29. D'Ambrosio, 78. Icardi z pen., 81. Vecino), Sassuolo - AS Řím 0:1 (45.+1 vlastní Pegolo).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články