Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Nový kouč Arsenalu? Náhradu za Wengera nenajdeme, ale vybereme odvážně, říká ředitel Gazidis

Jako první, kdo z Arsenalu předstoupil před novináře po oznámení konce Arséna Wengera, nepředstoupil sám trenér, ale ředitel Ivan Gazidis. Právě na něm totiž bude ležet velká část úlohy hledání nového kouče Arsenalu i celé klubové budoucnosti. Gunners podle něj nenajdou náhradu za Wengera, vedení ale chce k výběru trenéra přistoupit odvážně.

Arséne Wenger (v košili) a ředitel Arsenalu Ivan Gazidis (se šálou)
zdroj: PA autor: Nick Potts

"Musíme se podívat nejen na mladé hráče, kteří jsou už dnes v seniorském kádru, ale i ty, kteří jsou teprve v mládežnických výběrech. I od toho se bude odvíjet výběr nového trenéra, který začíná dnes," prohlásil výkonný ředitel Arsenalu Ivan Gazidis.

"K rozhodnutí Arséna došlo dnes proto, abychom jednak mohli do konce sezony vzdát hold fantastickému kouči a dále abychom měli kvůli zkrácenému přestupnímu období a probíhajícímu mistrovství světa jasno, jak postupovat dál," doplnil ředitel Arsenalu. Podle informací deníku Guardian i ESPN se Wenger rozhodl už nyní také proto, že očekával, že by se s ním klub po sezoně stejně rozloučil.

Gazidis přitom nechtěl odtajnit jména, o kterých klub přemýšlí, ani zdali se na procesu výběru následovníka bude podílet sám Wenger. "Není na pořadu dne, abych tuto záležitost objasňoval. Dnešek je o tom, abychom uctili velkého a výjimečného muže a úžasného trenéra," odpověděl vyhýbavě na několik přímých otázek Gazidis.

Tuchel? Ten jde nejspíš do PSG. Nabízí se Enrique, ale i Vieira nebo Allegri

O následovníkovi Wengera tedy stále není jasno. Německým tiskem před několika týdny proběhly zprávy, že je na spolupráci s Arsenalem domluven Thomas Tuchel. Podle renomovaných evropských fotbalových reportérů je ale Tuchel na prahu domluvy s Paris Saint-Germain.

Mezi favority na angažmá v Arsenalu podle britského tisku a sázkových kanceláří patří i bývalé klubové hvězdy Patrick Vieira, současný kouč New York City FC, a Mikel Arteta, asistent Pepa Guardioly v Manchesteru City.

Britské sázkové kanceláře dávají vesměs největší šanci trenérovi Celtiku Brendanu Rodgersovi, i na jeho angažování jsou ale většinou vypisovány kurzy v průměrné hodnotě 5:1. A tamější tisk je ohledně příchodu severoirského trenéra do Arsenalu ještě skeptičtější.

Ohledně dalších trenérských jmen pak panuje velký rozptyl v kurzech, což naznačuje, že zprávy a možnosti jsou zatím velmi rozmanité. Díky vazbám na bývalého ředitele Barcelony Raula Sanllehiho se i podle britských novinářů nabízí příchod Luise Enriqueho, Arsenal údajně může usilovat i o příchod Leonarda Jardima, Maxe Allegriho, Joachima Löwa či Carla Ancelottiho.

Bude Wenger trénovat dál? Sil má dost, říká Gazidis. V Arsenalu ale nejspíš nezůstane

Gazidis nechtěl odtajnit, zdali bude nový trenér mladší či starší. "Ale chceme pokračovat v klubových hodnotách, které nastavil Arséne Wenger, a chceme, aby tým předváděl atraktivní a ofenzivní fotbal. Potřebujeme mít otevřenou hlavu a být odvážní. Podobně jako když Arsenal do klubu přivedl Arséna Wengera," uzavřel Gazidis.

"Víme ale, že klub nikdy nebyl lépe připraven na tuto velkou změnu než dnes," upozornil Gazidis. "Je tu Raul Sanllehi, pod jehož vedením v Barceloně působilo pět nebo šest trenérů. Je tu Sven Mislintat (bývalý hlavní skaut Dortmundu), který se také v minulosti podílel na výběru trenérů. (Majitelé) Stan a Josh Kroenke ve svých klubech ve Spojených státech zažili celou řadu výměn trenérů, jsou tu členové vedení, kteří jsou dostatečně staří na to, aby zažili i dobu před Wengerem," vyzdvihl Gazidis zkušenosti svých kolegů a naznačil tak, kdo se bude na výběru nového kouče podílet.

Gazidis také neodtajnil, zdali Wenger v nějaké funkci zůstane v klubu, anebo jestli má ještě dostatek motivace a sil jít trénovat do jiného působiště. "Jestli půjde trénovat jinam? To je otázka na něj. Vím ale, že má stále dostatek sil," řekl Gazidis, podle něhož bude mít Wenger v Arsenalu vždy otevřené dveře i do jiných funkcí. Z opatrného našlapování v odpovědích ale bylo zřejmé, že francouzský trenér v klubu zřejmě v nejbližší budoucnosti pokračovat nebude.

Je nám líto, video expirovalo.
Wenger po necelých 22 letech končí v Arsenalu
Zdroj
ČT sport, arsenal.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články