Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Hoftych táhne Trnavu za titulem. Jsme jako Plzeň, ale té chybí drajv, říká

Když o víkendu vyhráli nad Slovanem Bratislava 1:0, přiblížili se fotbalisté Trnavy opět o krůček k vytouženému titulu. Čekají na něj už 45 let a zdá se, že teď by to konečně mohlo vyjít. Velkou zásluhu na tom má i trenér Pavel Hoftych, který coby generální manažer zlákal do Spartaku srbského kouče Nestora El Maestra. A teď s ním slaví úspěchy. "Pevně věřím, že se nám to povede," upíná zraky k posledním šesti kolům nadstavbové části Fortuna ligy.

Pavel Hoftych
zdroj: ISIFA

Hoftych zná Trnavu z minulosti velmi dobře, před šesti lety s ní byl jako trenér krůček od titulu, nakonec skončil druhý těsně za Žilinou. Do klubu se po čase vrátil a k historickému úspěchu má opět blízko. "Od začátku jsme prakticky na špici. Motáme se tam, pravidelně získáváme body," říká nynější generální manažer.

Je rád, že tým může stavět na stabilním kádru, který řídí Maestro, tedy trenér, kterého si Hoftych sám vybral. "A velmi dobrý trenér. Do Trnavy přinesl spoustu novinek a daří se nám celou sezonu," tvrdí.

Pětatřicetiletý srbský trenér dříve asistoval v bundesligových klubech: Schalke 04, Hannoveru a Hamburku. Před svým nástupem na Slovensko působil v Austrii Vídeň. "Daří se nám celou sezonu. Nedíváme se na ni, ale jdeme krok po kroku. Chceme získat body v každém zápase, dojet co nejvýš a pevně věřím, že se nám to povede," dodává Hoftych, bývalý kouč Zlína, Bohemians 1905 a Českých Budějovic.

Je nám líto, video expirovalo.
Dohráno Plus s Pavlem Hoftychem a Markem Jankulovskim

Hlavní cíl před sezonou byl jasný: dostat se do nadstavbové části pro prvních šest týmů. "To je první moment, kdy začínáte ročník. Zůstat mimo šestku není pro tradiční kluby extra zajímavé. Je to obrovská motivace pro všechny mančafty. I ve skupině, která hraje o záchranu (šest týmů, pozn. red.), o něco hraje. Teď si i sedmý tým může zajistit Evropu," vysvětluje Hoftych k situaci, která nově čeká i českou ligu.

V ní by vrchní šestka, kterou vedle Trnavy hraje ještě Dunajská Streda, Slovan Bratislava, Žilina, Trenčnín a Ružomberok, podle Hoftycha hrála důstojnou roli. "Když sleduju třeba hráče, kteří se dostanou ze Slovenska do Česka, upozorňují trenéry na tempo, agresivitu, důraz. Přinese to víc zajímavých zápasů a tempo, týmy to budou muset řešit jinak," předestírá Hoftych pozitiva, která by chystaná novinka mohla ligu obohatit.

Pavel Hoftych
zdroj: ČT sport

Spartak neměl titul od roku 1973. "To je pikantní, naposledy za Karola Dobiáše. Všichni ve městě na to roky čekají. Po vítězství proti Slovanu jsme k němu opravdu blízko. Máme devítibodový náskok," vypočítává Hoftych.

Ten se stále snaží sledovat i českou ligu. "Veškeré zápasy v televizi. Na zápasy se už tolik nedostanu, ale měl jsem štěstí, že jsem byl na Bohemce a viděl jsem tu show," vrací se k vítězství Klokanů nad Viktorií 5:2.

"Až na Hrošovského, který měl obrovský akční radius a cítil jsem z něj velkou energii, od ostatních jsem ten stoprocentní drajv necítil," říká Hoftych. "My jsme v podobné situaci, jako je Plzeň. Od začátku jsme prakticky na špici," dodává.

Situaci v Plzni se věnoval nejnovější díl Fotbal Fokus podcastu:

Jenže Viktorii se na rozdíl od Trnavy na jaře zadřel motor. "Plzeň prohrála dva zápasy doma se slabými soupeři, s mužstvy, které hrají o záchranu, což by adept na mistra s takovým náskokem neměl mít," myslí si Hoftych.

Za hlavní příčinu vidí absenci drajvu. "A chybí jim Krmenčík a góly z podzimu. Chorého znám, to je talentovaný fotbalista, ale není ve fázi, aby ho plnohodnotně nahradil. Jeho časy ještě přijdou. Nemají tam momentálně střelce."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články