Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

V Arsenalu se zvedá vlna proti Wengerovi, Mchitarjan s Aubameyangem vyzývají k jednotě

Po zimním přestupu do Arsenalu zažívají, podobně jako fanoušci "Gunners" v posledních letech, krušné časy. Henrich Mchitarjan a Pierre-Emerick Aubameyang si uvědomují, že situace týmu má k ideálu daleko. Výkonnostní progres může dle exdortmundského dua nastat jen v případě, že hráči budou bojovat jeden za druhého a také za Arséna Wengera. Někteří z nich se však po debaklu od Manchesteru City ve finále Ligového poháru obrátili proti francouzskému trenérovi, jehož pozice je opět v ohrožení.

Pierre-Emerick Aubameyang děkuje za gól Henrichu Mchitarjanovi
zdroj: REUTERS autor: Tony O\'Brien

Arsenal působil v průběhu nedělního odpoledne ve Wembley jako sparingpartner. Před "Citizens" se musel sklonit ve všech herních činnostech, což konečný výsledek 0:3 znázorňuje více než dostatečně. Dnes večer je navíc čeká další vzájemný zápas, tentokrát v dohrávce 28. kola Premier League.

Aubameyang odehrál ve finále devadesát minut a v úvodu utkání mohl skórovat, ale excelentní obranný zákrok Kylea Walkera ho o radost z gólu připravil. Další šance si mužstvo z anglické metropole nevypracovalo. Mchitarjan nastoupit nemohl, jelikož v Carabao Cupu už hájil barvy Manchesteru United.

Obě hvězdy shodně zdůrazňují, aby kabina táhla za jeden provaz a byla jednotná. Uznávaný novinář John Cross z britského deníku Daily Mirror nicméně přišel s informací, která zmíněnou tezi neguje. Dle nepublikovaného zdroje ztratili členové vedení i několik hráčů víru v kouče Wengera a požadují změnu. 

Vše umocňuje fakt, že Josh Kroenke, syn majoritního vlastníka klubu ze severní části Londýna, má zaujmout výraznější roli v hierarchii managementu AFC. Na jeho pomyslný Olymp v žebříčku potenciálních náhrad se prý dostali monacký lodivod Leonardo Jardim a asistent trenéra Manchesteru City Mikel Arteta.   

Je nám líto, video expirovalo.
Arsenal deklasoval Everton, zraněný Čech nedochytal

Mchitarjan s Aubameyangem ovšem zůstávají pozitivní. Věří, že celek z Emirates Stadium ještě může "ztracenou" sezonu zachránit a odrazit se k lepším zítřkům. "Jsme tady, abychom pomohli Arsenalu k pozicím, kam historicky patří. Nebude to jednoduché, ale uděláme vše, co je v našich silách, abychom se zlepšili," řekl Mchitarjan.

Arménský reprezentant se mimo jiné zastal i dlouhodobě kritizovaného Wengera. "Je potěšením pracovat pod jeho vedením. Má obrovské množství zkušeností a dokáže hráčům poradit. Samozřejmě, ani on to aktuálně nemá jednoduché. O to více bychom měli působit jednotně a rvát se jak za klub, tak za něj," pokračoval devětadvacetiletý středopolař. "Je to skvělý manažer, za kterého stojí bojovat," doplnil o rok mladší Aubameyang.

Útočník, jenž v dresu Dortmundu vstřelil za čtyři a půl sezony 141 soutěžních gólů, lednového přestupu i přes zmíněné problémy nelituje. "Je to pro mě posun v kariéře. Vnímám Arsenal jako o krapet větší tým než Borussii," prohlásil rezolutně. "Nechtěl jsem jít do Číny nebo Ameriky. Jsem stále schopen dosáhnout úspěchu v Evropě," dodal.

Henrich Mchitarjan v dresu Arsenalu
zdroj: REUTERS autor: Andrew Couldridge

Jeho bývalý spoluhráč z vestfálského BVB už na rozdíl od Aubameyanga Premier League okusil. Za osmnáct měsíců v Manchesteru United ovšem výraznější stopu nezanechal. "Nechci nikoho obviňovat. Každý trenér a každý klub má odlišnou filozofii. Možná jsem se do manchesterské prostě nehodil," konstatoval.  

Fotbalová tvář nového zaměstnavatele mu i proto "chutná" o poznání více. "Každý ví, že Arsenal hraje ofenzivně, což je vlastní i mně. Bylo to tak i v United, ale ne v každém zápase. V tom vidím hlavní rozdíl," popsal Mchitarjan.   

Alfou a omegou "Gunners" v letošní sezoně je však velmi špatná defenziva, jež v lize inkasovala už 36 branek a čisté konto neudržela od poloviny prosince. Před večerní dohrávkou se suverénním lídrem tabulky ztrácí červeno-bílí propastných 10 bodů na pozice zaručující vstupenku do Champions League.   

"Každý hráč musí bránit. Nezáleží na tom, zdali jste obránce, záložník nebo útočník. Pokud chcete uspět, nemůžete se spoléhat pouze na defenzivní kvarteto. I já se snažím pomáhat. Někdy to pochopitelně stačit nemusí, ale vždy dělám vše pro dobro celého mužstva. Nejsem typem hráče, který má dojem, že je víc než tým," zakončil Mchitarjan.

Sečteno, podtrženo - postup do Ligy mistrů skrz anglickou nejvyšší soutěž je vzhledem k zmíněnému manku a kvalitě Liverpoolu či Tottenhamu prakticky "nedosažitelný". Arsenal se proto více než pravděpodobně upne na potenciální triumf v Evropské lize - osmifinálového soupeře AC Milán nicméně za jednoduché sousto označit nelze.

Bude vedení i kabina držet při sobě, nebo se dočkáme rozkladu slavného klubu zevnitř a odchodu trenéra Wengera? Odpověď přinese možná už bitva s italským gigantem.

Zdroj
ČT sport, Sky Sports, Daily Mirror

Hlavní zprávy

Nejčtenější články