Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Coutinho, Sánchez nebo Aubameyang vládli. Letošní zimní pauza byla v přestupech rekordní

Fotbalová Evropa zažila další rekordní přestupové období. Během ledna kluby utratily přes miliardu eur (asi 26,5 miliardy korun), přičemž loňský rekord byl zhruba 780 milionů eur. Hlavní zásluhu na tom má anglická Premier League, na jejíž vrub jde téměř polovina všech utracených peněz. Na přestupy vynaložila 464 milionů eur, takže utratila více než další čtyři elitní ligy - španělská, italská, německá a francouzská - dohromady.

Alexis Sánchez v Manchesteru United
zdroj: Reuters autor: ANDREW COULDRIDGE

Podle analýzy skupiny Deloitte jen za poslední den přestupního období anglické kluby zaplatily 150 milionů liber (asi 4,3 miliardy korun), což je nový rekord pro 31. leden. Hlavní objem této částky obstaral Pierre-Emerick Aubameyang, který přestoupil z Dortmundu do Arsenalu za 56 milionů liber.

Celkem Premier League vynaložila na posily v sezoně 2017/18, tedy v součtu posledního léta a této zimy, 1,9 miliardy liber (asi 54,8 miliardy korun). I to je nový rekord. Stejně tak zimní suma 464 milionů eur, která představuje téměř dvojnásobek peněz utracených před rokem a činí více než dvě předchozí zimy dohromady.

Hlavním důvodem drahých přestupů je zvyšující se příjem anglických klubů z televizních práv. I týmy z nižších pater tabulky si tak mohou dovolit zaplatit přes 20 milionů eur za jediného hráče.

Po Anglii se v zimě utrácelo nejvíce ve Španělsku, a to 277 milionů eur, přičemž 120 milionů obstaral jediný přestup Philippeho Coutinha z Liverpoolu do Barcelony. Stal se tak nejdražším přestupem zimy a druhým nejdražším hráčem v historii.

Dostane Alexis Sánchez Manchester United na vyšší úroveň? Jak pomůže Coutinho Barceloně? Poslechněte si Fotbal fokus podcast!

Největší zimní transfery (podle BBC a ČTK) v přepočtu na miliardy korun

Philippe Coutinho (z Liverpoolu do Barcelony) 3,03 
Virgil van Dijk (ze Southamptonu do Liverpoolu) 2,16
Diego Costa (z Chelsea do Atlétika Madrid) 1,66
Aymeric Laporte (z Bilbaa do Manchesteru C.) 1,65
Pierre-Emerick Aubameyang (z Dortmundu do Arsenalu) 1,62
Alexis Sánchez (z Arsenalu do Manchesteru United) a Henrik Mchitarjan (z Manchesteru U. do Arsenalu) - hráčská výměna cena hráče 1,04
Cédric Bakambu (z Villarrealu do Peking Guoan) 1,01

Pořadí lig podle částky, kterou daly v zimě na posily (v miliardách korun)

Premier League (Anglie) celkem: 11,72, zisk: -2,32
La Liga (Španělsko) 6,99, -2,79
Bundesliga (Německo) 1,9, +0,93
Ligue 1 (Francie) 1,45, +0,38
...
HET liga (Česko) 0,25, -0,15

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články