Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

První zproštění v korupčním skandálu FIFA. Burgu osvobodil newyorský soud

Korupční skandál Mezinárodní fotbalové federace FIFA přinesl v kauze první zprošťující rozsudek. Soud v New Yorku zbavil obvinění z korupce bývalého předsedu peruánského svazu Manuela Burgu. Ve stejném procesu přitom dříve uznal další dva vysoké funkcionáře z Jižní Ameriky Juana Ángela Napouta a Josého Mariu Marina vinnými.

Manuel Burga
zdroj: Reuters autor: STEPHEN YANG

V Burgově případě převážily argumenty obhajoby o nedostatku důkazů a soud šedesátiletého peruánského funkcionáře osvobodil. "Bůh žehnej Americe," řekl podle agentury AP viditelně dojatý Burga po opuštění soudní síně. Dodal, že do fotbalu se rozhodně vrátit nechystá.

Všichni tři jihoameričtí činovníci byli zatčeni v roce 2015, kdy krátce před kongresem FIFA propukl obří korupční skandál. Z účasti na korupčním jednání v souvislosti s prodejem televizních práv na lukrativní fotbalové zápasy bylo obviněno více než 40 lidí.

Někdejší předseda jihoamerické konfederace CONMEBOL a šéf paraguayského svazu Napout a bývalý šéf brazilského fotbalu Marin měli spolu s Burgou dostat na úplatcích za prodej televizních práv přes 20 milionů dolarů. Podle obžaloby obdržel Burga 4,4 milionu, Marin 6,6 a Napout 10,5 milionu dolarů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články