Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Fotbaloví bohové stojí za City, řekl Mourinho po porážce v derby

Podzimní šlágr anglické Premier League si podmanili fotbalisté Manchesteru City. Na stadionu městského rivala zvítězili 2:1, náskok před United zvýšili a dál neohroženě kralují soutěži. V čele tabulky mají po 16 kolech k dobru už jedenáct bodů. Čtrnáctým triumfem za sebou navíc vyrovnali ligový rekord Arsenalu z roku 2002. Dosud ztratili jen dva body za remízu s Evertonem. Trenér nejbližšího soupeře José Mourinho si není jistý, zda může jeho tým hrozivou ztrátu ještě stáhnout.

José Mourinho
zdroj: REUTERS autor: Carl Recine

"Je to velký odstup. Nevím, zda ho můžeme dohnat. Manchester City má velmi dobrý tým a má i štěstí. Fotbaloví bohové stojí za ním," prohlásil svérázný Portugalec.

Úspěšný kouč zároveň naznačil, že by od "Citizens" čekal pohlednější branky, než které hráči ve světle modrých dresech v neděli vstřelili. David Silva i Nicolás Otamendi se totiž prosadili poté, co se k nim míč odrazil od domácího útočníka Lukakua při bránění standardních situací.

"Když se díváte na Manchester City, očekáváte krásné góly, nikoliv dva ostudné zásahy po náhodném odrazu. Měli neskutečné štěstí, nebo to byla smůla, záleží na vašem úhlu pohledu," poznamenal bývalý lodivod Chelsea, Realu Madrid, Interu Milán nebo Porta.

Nicméně nezapomněl pochválit brankáře hostí Edersona, jenž v závěru podržel městského soka při šanci Lukakua a dorážce Maty. "Měli častěji míč a zřetelně kontrolovali hru, ale je nutné vyzdvihnout dvojitý zákrok jejich gólmana," uvedl Mourinho.

Je nám líto, video expirovalo.
V manchesterském derby triumfovalo City

Čtyřiapadesátiletý stratég si mimo jiné postěžoval i na verdikt sudího Michaela Olivera v situaci ze 79. minuty, kdy záložník domácích Herrera upadl v pokutovém území po souboji s Otamendim. Místo penalty totiž rozhodčí udělil španělskému středopolaři žlutou kartu za nafilmovaný pád.

"Naprosto stejné jako v minulém derby. Můžete mluvit o čemkoli, třeba o nějaké fotbalové teorii, o statistikách, o držení míče. Šlo o jasnou penaltu v klíčovém okamžiku. Je mi líto Michaela Olivera, neboť odřídil velmi dobrý zápas, stejně jako asistenti. Bohužel udělal jednu zásadní chybu," dodal na adresu dvaatřicetiletého arbitra.

Mourinhův protějšek Pep Guardiola bleskově zareagoval. "V předchozím ročníku to bylo naprosto stejné. Vyhráli jsme zde a mohl za to hlavní rozhodčí. Není pravda, že moji hráči padají při každém kontaktu. Jsme upřímný tým. Drželi jsme míč po 65 procent utkání, což znamená, že jsme chtěli hrát fotbal. Zvítězili jsme, neboť jsme byli ve všech ohledech lepší než United," konstatoval.

O herní styl, kterým sbíral úspěchy v Barceloně, se snaží i v Manchesteru. "Lidé říkali, že v Anglii nemůžeme hrát jako ve Španělsku, ale je to možné a my jsme to dokázali. Každý může hrát tak, jak chce. Proto je fotbal tak krásný. Jsem rád, že jsme přijeli na Stamford Bridge a Old Trafford a soupeře porazili tímto způsobem," obhajoval taktiku s výraznou převahou v držení míče a množstvím přihrávek.

Guardiola si uvědomuje, že jedenáctibodový náskok před městským rivalem je příjemným polštářem před náročným vánočním obdobím. O zisku titulu však podle něj jasno není. "Tohle vítězství znamená pro naše sebevědomí hodně, už za tři dny ale hrajeme ve Swansea. Budeme čelit mnoha těžkostem. Pořád je teprve prosinec. Až budeme mít stejný náskok v dubnu, pak vám možná řeknu, že máme titul," zakončil.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články