Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Real přemohl Mourinhův Manchester a slaví zisk Superpoháru

Skopje – Realu Madrid se v přípravě na novou sezonu příliš nedařilo, v prvním soutěžním utkání sezony ale bylo už vše jinak. Hráči španělského celku dominovali po většinu duelu s vítězem Evropské ligy Manchesterem United a mohou se radovat z výhry 2:1 a stejně jako loni také ze zisku Superpoháru UEFA. 

Hráči Realu mají důvod k radosti
zdroj: ČTK/PA/Nick Potts

Real soupeře od začátku přehrával a vedl po gólech Casemira a Isca. Manchester už jen snížil dorážkou letní posily Romela Lukakua, který se trefil hned v prvním soutěžním utkání za United.

V základní sestavě Realu chyběla největší hvězda madridského celku Cristiano Ronaldo. Portugalec prý má oproti svým spoluhráčům tréninkové manko, a tak tentokrát zůstal jen na lavičce. Jinak ale na trávník od úvodního hvizdu vyběhly všechny opory obou celků.

Manchester vstoupil do utkání s jasnou taktikou – bránit v hlubokém defenzivním bloku a vyrážet do rychlých protiútoků. Naplnit se ale United dařila zvolená taktika jen zčásti. Nebezpečných protiútoků hráči anglického celku příliš nepředvedli a přesně kombinující fotbalisté Realu získali obrovskou převahu, a tak bylo jen otázkou času, než promění jednu ze svých příležitostí.

Nebylo tak překvapením, že Real šel ve 24. minutě do vedení po brance Casemira, která však zřejmě neměla platit pro sice nepatrný, ale přeci jen ofsajd. "Prohráli jsme o gól a jeden jejich gól byl z ofsajdu. Takže při využití videa by to bylo 1:1 a prodloužení," prohlásil kouč Manchesteru José Mourinho.

Když na začátku druhé půle zvyšoval Isco na 2:0, zdálo se, že Real na cestě za vítězstvím nemůže nic zastavit.

Hru Manchesteru ovšem oživil střídající mladík Rashford a začaly přicházet i příležitosti ostrovního celku. Ke snížení pomohl Manchesteru brankář Navas, jenž dvakrát během několika málo minut vyrazil střelu jen k nohám nabíhajícího útočníka Lukaka. Letní posila United sice napoprvé nabízenou šancí pohrdla, napodruhé už se však belgický sniper nemýlil.

V závěru mohl vyrovnat aktivní Rashford, ale Navase neprostřelil, a tak si na první trofej v sezoně sáhli po utkání hráči Realu Madrid.

Trenér Manchesteru Mourinho tak ani na pátý pokus neporazil svůj bývalý klub a utekla mu šance na zisk jediné velké trofeje, která mu ještě ve sbírce chybí. "Předvedli jsme ale dobrý zápas. Hráči mají důvod k tomu být na startu sezony optimističtí. Jsme silnější, než když jsme v květnu vyhráli Evropskou ligu," nenechal se Mourinho porážkou rozhodit před víkendovým startem anglické ligy. Svou medaili za druhé místo dal jednomu z fanoušků United.

Naopak Real slaví obhajobu Superpoháru, což se dosud povedlo pouze v roce 1990 AC Milán a v roce 1973 Ajaxu Amsterdam. "Je skvělé mít další trofej. Bylo to těžké utkání, ale měli jsme ho celou dobu velmi dobře pod kontrolou. Zasloužili jsme si vyhrát," hodnotil Gareth Bale, který je spojován s možným přestupem právě do Manchesteru. "Já spekulace neřeším," reagoval.

Real Madrid - Manchester United 2:1 (1:0) Branky: 24. Casemiro, 52. Isco - 62. Lukaku. Rozhodčí: Rocchi - Di Liberatore, Tonolini (všichni It.). ŽK: Ramos, Carvajal - Lingard, Rashford. Diváci: 35.000.

Real: Navas - Carvajal, Ramos, Varane, Marcelo - Modrič, Casemiro, Kroos - Isco (74. Vázquez), Benzema (83. Ronaldo), Bale (74. Asensio). Trenér: Zidane.

Manchester: De Gea - Valencia, Lindelöf, Smalling, Darmian - Matič, Herrera (56. Fellaini) - Lingard (46. Rashford), Pogba, Mchitarjan - Lukaku. Trenér: Mourinho. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články