Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Restart Tehelného pole. Bratislava se dočká svého "Maracaná"

Brusel - Slovenská metropole se dočká národního fotbalového stadionu. Dlouho plánovaný a odkládaný projekt nakonec našel podporu u Evropské komise (EK). Ta na jeho výstavbu uvolní státní pomoc 36 milionů eur (téměř miliarda korun).

Slovensko je podle dřívějšího vyjádření ministra školství Petera Plavčana jedinou zemí v Evropě, která nemá v hlavním městě moderní stadion pro mezinárodní fotbalové zápasy. Slovenská reprezentace hraje domácí utkání například na stadionu v Trnavě, který byl po kompletní modernizaci otevřen předloni.

Průtahy by teď měly být u konce. Nová aréna se připravuje řadu let, postupně byla její výstavba několikrát přehodnocena a odložena. Dlouhodobě na jejích přípravách participoval např. kontroverzní podnikatel Ivan Kmotrík.

Základní kámen stadionu byl položen v loňském roce za účasti řady vládnoucích činitelů, zejména premiéra Roberta Fica. "Brazílie má Maracaná, Londýn má svoje Wembley, Bratislava a Slovensko chce mít své Tehelné pole," uvedl tehdy primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Stánek budou moci využívat profesionální týmy včetně slovenské reprezentace, ale také neprofesionální kluby, sportovní svazy, školy a občané na společenské a kulturní akce. Stát bude na místě někdejšího stadionu Tehelné pole, který v minulosti hostil zápasy československé reprezentace a který byl mezitím v roce 2013 zbourán.

Slovensko komisi sdělilo, že na výstavbu stadionu hodlá poskytnout veřejnou podporu v celkové výši 35,96 milionu eur. Z přímého grantu chce země uhradit 27,2 milionu eur z celkových investičních nákladů 75,2 milionu eur. Investor, kterým je akciová společnost NŠF, má rovněž získat opci, jež mu umožní odprodat stadion po dokončení výstavby státu za cenu do 48 milionů eur. Tato cena odpovídá rozdílu mezi skutečnými investičními náklady a výší přímého grantu.

Zdroj
ČT sport, ČTK, Denník N, Sme

Hlavní zprávy

Nejčtenější články