Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kdo bude trénovat Barcelonu? Příchod Valverdeho z Bilbaa je na spadnutí

Barcelona - Novým trenérem fotbalistů Barcelony by se měl stát Ernesto Valverde. Ten uplynulé čtyři roky vedl Athletic Bilbao. Informuje o tom španělský deník El Correo. Nástupce Luise Enriqueho, který se rozhodl po třech sezonách z Barcelony odejít, bude oficiálně znám příští pondělí.

Trenér Ernesto Valverde
zdroj: ČTK/AP

Třiapadesátiletý Valverde působil v Barceloně už během hráčské kariéry a získal s ní Španělský pohár a Pohár vítězů pohárů. S trenéřinou začínal jako hlavní kouč v roce 2003 v Bilbau, kam se přes Espaňol, Olympiakos Pireus, Villarreal a Valencii v roce 2013 zase vrátil.

Podle některých španělských médií už byla dokonce smlouva v neděli uzavřena s doložkou, že dříve než v pondělí 29. května nebude jméno nového kouče Barcelony ozřejmeno. Stane se tak dva dny po finále Copa del Rey, v němž jde Barcelona proti Alavés.

Připomeňte si čtvrtfinálový dvojzápas Barcelony v letošní Lize mistrů:

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih čtvrtfinále LM Barcelona - Juventus

Valverde svůj úmysl skončit v Bilbau plánuje ohlásit příští týden, kdy mu končí dosavadní kontrakt. Na lavičce Bilbaa má Valverdeho nahradit José Ángel Ziganda, současný trenér rezervního béčka. V nejvyšší španělské fotbalové soutěži vedl mezi lety 2006 a 2008 Osasunu.

Španělská média upozorňují, že pokud Valverde skutečně do Barelony přijde, stojí před ním velká výzva: generační obměna kádru, která započne upozaděním Andrease Iniesty. Hvězdný třiatřicetiletý záložník působí v A-týmu Barcelony patnáct let, v poslední době ho přibrzdila zranění.

Iniesta má smlouvu do poloviny roku 2019. Dlouhodobě se spekuluje o tom, že by ho mohla nahradit třeba talentovaná brazilská opora Liverpoolu Philippe Coutinho.

Slavící fotbalisté Barcelony
zdroj: REUTERS autor: Albert Gea

Vedení Barcelony věří, že se s tím právě Valverde dokáže vypořádat nejlépe. Sází na něj prý hlavně z toho důvodu, že je nevyhnutelné změny schopen řešit přirozeně a plynule.

Předseda Barcelony Josep Maria Bartomeu po posledním kole španělské ligy, v níž se jeho týmu nepovedlo obhájit titul, možný příchod Valverdeho nepopřel. "Je to trenér, kterému končí smlouva...," uvedl.

Barcelona v této sezoně skončila ve čtvrtfinále Ligy mistrů, kdy narazila na Juventus Turín. Ten po domácí výhře 3:0 uhrál na Nou Campu remízu 0:0. Navíc se Barce nepodařilo navázat na předchozí dva triumfy v La Lize. Španělský titul tak získali po pěti letech fotbalisté Realu Madrid, když si v čele tabulky po výhře 2:0 v Málaze udrželi tříbodový náskok.

Případným změnám v kádru Barcelony se věnoval i nedávný Fotbal fokus podcast:

Zdroj
ČT sport, ČTK, El Correo, Marca, sport.es

Hlavní zprávy

Nejčtenější články