Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Jankto se poprvé trefil v italské lize, Inter překvapivě podlehl Cagliari

Turín – V italské lize pomalu ale jistě rozkvétá velký talent českého fotbalu. Záložník Jakub Jankto se trefil do sítě slovutného Juventusu Turín a vstřelil tak svou premiérovou branku v Serii A, jeho Udine však na hřišti úřadujícího mistra prohrálo 1:2. Juventus má v čele tabulky pětibodový náskok na AC Milán a AS Řím, který zvítězil nad Neapolí 3:1. Už čtyři zápasy čekají na výhru fotbalisté Fiorentiny, kteří remizovali s Bergamem 0:0. Fotbalisté Interu Milán překvapivě podlehli Cagliari 1:2.

Jakub Jankto slaví se spoluhráči vstřelenou branku
zdroj: ČT4

Jankto v 30. minutě zachytil nepovedenou rozehrávku Juventusu a střelou doprostřed branky překonal s trochou štěstí Buffona. Reprezentant do 21 let dostal šanci v základní sestavě hned v prvním zápase trenéra Luigiho Delneriho na lavičce Udine a za důvěru se odvděčil tím nejlepším možným způsobem. Navázal na povedený duel kvalifikace ME, v němž pomohl "Lvíčatům" k výhře 4:1 nad Moldavskem dvěma góly.

Ze standardních situací ale zaúřadoval Dybala a otočil stav zápasu. Těsně před přestávkou vyrovnal z parádního přímého kopu a krátce po změně stran dokonal obrat z penalty. Blízko vyrovnání byl v závěru Zapata, Buffon ale předvedl reflexivní zákrok na brankové čáře. Udine tak z posledních pěti duelů získalo jediný bod. 

Kapitán Interu Icardi opět nedal penaltu

Překvapivou porážku a třetí zápas bez vítězství musel strpět Inter. Protivník Sparty v Evropské lize prohrál v domácím zápase s Cagliari 1:2.

Po přestávce sice otevřel skóre Joao Mário premiérovým gólem za nový klub, v 71. minutě ale vyrovnal Federico Melchiorri a pět minut před koncem zápasu po ostrém centru téhož hráče zapadl s míčem do branky do té doby dobře chytající Samir Handanovič. Inter měl velkou příležitost jít do vedení už v prvním poločase, ale kapitán Mauro Icardi v 25. minutě nedokázal proměnit penaltu. Ze značky pokutového kopu selhal už potřetí ze čtyř posledních pokusů.

Až do sedmé minuty nastavení směřovali za vítězstvím na hřišti Lazia Řím hráči Boloni. Už po deseti minutách se při ligovém debutu prosadil švédský obránce Filip Helander, v nastaveném čase ale srovnal z penalty Ciro Immobile. Český záložník Ladislav Krejčí strávil celý zápas pouze na lavičce hostujícího celku.

Milánské AC se veze na vítězné vlně

AC Milán potvrdilo skvělou ligovou formu, když porazilo Chievo 3:1. Slovenský záložník Juraj Kucka otevřel skóre povedeným gólem do šatny, po přestávce se prosadil M'Baye Niang. Následně sice snížil Valter Birsa, ale v nastaveném čase si dal vlastní gól Dario Dainelli. Pro hosty to byla čtvrtá výhra v posledních pěti zápasech. Díky ní se dotáhli na druhý AS Řím se šestnácti body a pět bodů za vedoucí Juventus. Právě úřadující mistry z Turína přivítá milánský celek na San Siru v následujícím kole Serie A.

Neapol padla s AS Řím

Neapol sice měla po celý první poločas více ze hry, dvě minuty před přestávkou ale z ojedinělé šance skóroval AS. Koulibaly lacině ztratil míč ve vlastním vápně, Salah ho předložil před branku Džekovi a ten se nemýlil.

Bosenský reprezentant navíc krátce po přestávce hlavou poslal do branky Florenziho přímý kop a se sedmi góly se posunul do čela tabulky střelců Serie A. Chvíli nato napravil své zaváhání z prvního dějství stoper Koulibaly a oslavil první branku po více než dvou letech.

Hráči AS Řím slaví důležitou výhru nad Neapolí
zdroj: Reuters

"Vlci" definitivně rozhodli o svém vítězství na konci 85. minuty. Po povedené přihrávce za obranu běžel Salah sám na Reinu a chladnokrevně zakončil. Neapol doma v lize podlehla poprvé od loňského května.

Přestože Džeko vstřelil dvě branky, nebyl s ním trenér AS Řím Luciano Spalletti zcela spokojen. "Gratuluji mu ke dvěma gólům, ale není to jen o tom. V Itálii jsou hráči hodnoceni jen podle toho, kolikrát skórují, a lidé mají tendenci nevěnovat pozornost zbytku zápasu," uvedl.

"Džeko musí být více nemilosrdný. V prvním poločase zde byly čtyři nebo pět možností, kde mohl být pro soupeře nebezpečný. Je to výjimečný hráč, ale se svým fyzickým fondem a technickými schopnostmi má na víc," dodal kouč.

"Cítím se dobře a lidé mi věří. Jsem se sebou spokojený, ale zejména jsem rád za dnešní důležitou výhru. Očekávám kritiku, neboť jsem neprožil dobrou sezonu. Byl jsem odhodlaný hrát letos lépe a daří se mi to," uvedl Džeko. 

Na výhru už několik zápasů čekají Pescara a Sampdoria Janov, jež ve vzájemném utkání remizovaly 1:1. Útočník Sampdorie Patrik Schick se do hry nedostal. 

Italská fotbalová liga - 8. kolo:

Neapol - AS Řím 1:3 (58. Koulibaly - 43. a 54. Džeko, 85. Salah), Pescara - Sampdoria Janov 1:1 (23. Campagnaro - 12. vlastní Campagnaro), Juventus Turín - Udine 2:1 (43. a 51. z pen. Dybala - 30. Jankto), Fiorentina - Bergamo 0:0, FC Janov - Empoli 0:0, Inter Milán - Cagliari 1:2 (56. Mário - 71. Melchiorri, 85. vlastní Handanovič), Lazio Řím - Boloňa 1:1 (90.+7 Immobile - 10. Helander), Sassuolo - Crotone 2:1 (83. Sensi, 86. Iemmello - 2. Falcinelli), Chievo - AC Milán 1:3 (76. Birsa - 45. Kucka, 46. Niang, 90.+5 vlastní Dainelli), Palermo - FC Turín 1:4 (5. Čočev - 25. a 40. Ljajič, 45.+1 Benassi, 50. Baselli).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články