Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Chelsea letos poprvé ztratila body, derby o Manchester ovládli City

Manchester – První velké manchesterské derby s trenérskými titány Josém Mourinhem a Pepem Guardiolou ovládl Manchester City. Petr Čech si srazil do brány odražený míč z přímého kopu v utkání proti Southamptonu, Arsenal ale v závěru vydoloval vítězství 2:1. Mistrovský Leicester kapituloval na zrekonstruovaném Anfield Road, s Liverpoolem prohrál vysoko 1:4. Letos poprvé ztratila v Premier League body Chelsea, na hřišti Swansea remizovala 2:2. Londýnský celek bodově dotáhl Everton, který si díky hattricku Romela Lukaka odvezl všechny body ze Sunderlandu. 

Trenér Chelsea Antonio Conte
zdroj: Reuters autor: Carl Recine

Chelsea vstoupila do zápasu ve velkém stylu a v prvním dějství se prezentovala výborným výkonem. Z množství šancí ale dokázala pouze jednou rozvlnit síť Fabiaňského branky, když se v 18. minutě prosadil Costa. V defenzivě působili svěřenci Antonia Conteho precizně a nezdálo se, že by "Labutě" mohly tříbodový zisk hostů ohrozit.

V druhém poločase ale domácí prožili úchvatných 130 sekund, během nichž dokázali stav otočit. Nejprve gólman Chelsea Courtois fauloval ve vápně Sigurdssona a záložník Swansea sám pokutový kop proměnil. S 26 góly se stal historicky nejlepším střelcem velšského celku v Premier League. O chvíli později zaváhal na vlastní polovině stoper hostů Cahill, k balonu se dostal Fer a střelou mezi Courtoisovy nohy dokonal obrat.

Těsný náskok hostů chvíli držel skvělými zákroky Fabiaňski, v 81. minutě ale hosté vyrovnali. Ivanovičovu střelu odrazil domácí obránce ke Costovi a ten akrobatickým způsobem zakončil. Jeho pokus ještě změnil směr kvůli Fernándezově teči. Costa se trefil v této sezoně už čtyřikrát. V závěru mohl španělský forvard zkompletovat hattrick, s dalším povedeným zákrokem se ale vytasil Fabiaňski.

Petr Čech si střílí vlastní gól do brány Arsenalu
zdroj: Reuters autor: Dylan Martinez

Chyba Petra Čecha málem rozhodla o tom, že Arsenal doma se Southamptonem ztratí body. Český brankář podobně jako v úvodním zápase s Liverpoolem nedosáhl na skvěle kopnutý přímý kop, o který se postaral Dušan Tadič. Míč se od břevna odrazil k Čechovi, který si balon srazil do sítě. 

O jedenáct minut později se ale Arsenalu, za nějž se představily obě nejnovější posily Shkodran Mustafi i Lucas Perez, podařilo vyrovnat. Právě Perez, nová posila z Deportiva La Coruňa, prodloužil míč hlavičkou z rohového kopu na Koscielného, který parádně trefenými nůžkami srovnal na 1:1.

Po změně stran sice Arsenal sevřel svého soupeře, ten si ale rovněž vypracoval stoprocentní příležitosti, a tak se již zdálo, že utkání skončí nerozhodně. V samotném závěru ale po souboji s Josém Fontem padl na trávník Olivier Giroud a přísně nařízenou penaltu bezpečně proměnil Santi Cazorla. Arsenal tak po nepřesvědčivém vstupu do sezony podruhé v řadě vyhrál.

Slavící fotbalisté Manchesteru City
zdroj: Reuters autor: Carl Recine

Derby o Manchester zvládli lépe City, Guardiolův výběr bere výhru 2:1

Do dlouho očekávaného manchesterského derby nasadil José Mourinho poměrně překvapivou sestavu. Na krajích zálohy nastoupili Lingard s uzdraveným Mchitarjanem, aby prověřili krajní beky City, kteří se velmi často stahují do středových pozic.

Taktický tah ale Mourinhovi vůbec nevyšel. Mchitarjan se často jen koukal kolem sebe, jak si hráči City mezi sebou rozdávají narážečky a hosté na Old Trafford zcela opanovali drtivou většinu prvního poločasu. United se sotva dostali za polovinu a byli to City, kteří dělali velké starosti obraně domácích a vytvořili si veškeré velké šance.

O první gól se po čtvrthodině hry postaral Kevin de Bruyne, jenž v zápase podal vynikající výkon. Spíš než gól Guardiolova týmu ale úvodní branka připomínala typickou ostrovní trefu. Odkop Brava prodloužil hlavičkou Iheanacho, Blind v souboji s De Bruynem zaváhal, belgický křídelník se dostal sám před De Geu a přesvědčivě zakončil k bližší tyči.

O dvacet minut později si oba hráči role vyměnili. De Bruyne vypálil zpoza šestnáctky, míč se odrazil od tyče ke zcela neobsazenému Iheanachovi, který doklepl míč do brány. V ofsajdu ke svému velkému překvapení nebyl, za nigerijským útočníkem se totiž zapomněl Blind.

Přes velkou převahu City se zcela proti průběhu hry dostali zpět do hry United po standardní situaci. S dlouhým nákopem z hloubi pole si vůbec neporadil Bravo, jemuž prakticky při prvním kontaktu s míčem vypadl míč z rukavic a Ibrahimovič skvělým volejem snížil na 1:2. A do konce poločasu dokonce mohli United vyrovnat, švédský forvard ale neproměnil dokonce dvě tutovky.

O poločase Mourinho uznal chybu v základní jedenáctce a provedl hned dvě změny – za Mchitarjana s Lingardem na hřišti přišli Herrera s Rashfordem. A anglický teenager pořádně zatápěl svému soupeři díky výborným individuálním průnikům a United i díky němu ukázali, že Guardiolův tým je stále velmi zranitelný. Přes velké množství šancí na obou stranách ale v atraktivním zápase další trefa nepřišla, a City tak zvítězili 2:1.

Tottenham rozdrtil Stoke, Reds sestřelili Leicester

Drtivé vítězství 4:0 na hřišti Stoke si připsal Tottenham, který tak tři body bere poprvé v sezoně. Spurs pomohl návrat Sona Heung-Mina z olympiády, korejský útočník se postaral o první dvě branky v zápase. Probudily se i opory z minulé sezony, Alli a Kane si připsali další dva zásahy.

Naopak ostudný obrat zažil West Ham, který vedl už 2:0 po zásazích Antonia, jenže Watfordu se ještě do poločasu podařilo srovnat a po změně stran o vítězství rozhodli Capoue s Holebasem. Souboj týmů, které se budou nejspíš chtít vyhnout sestupu mezi Burnley a Hullem, skončil nerozhodně 1:1 i díky trefě Snodgrasse ze samotného závěru zápasu.

Liverpool nastoupil do zápasu s Leicesterem velmi aktivně a od 13. minuty vedl. Milner poslal kolmici na Firmina, který si balon umně zpracoval a překonal gólmana Schmeichela. Dánský brankář následně podržel "Lišky", když dokázal vyrazit Sturridgeův pokus zblízka. V 31. minutě už ale nestačil na Maného střelu, které předcházela pěkná Sturridgeova přihrávka patičkou.

Pak ale začali domácí chybovat. Nejprve obránce Leiva, který otálel s rozehrávkou a nakonec pod tlakem přihrál přímo před branku Vardymu. Ten v tomto ročníku Premier League dvakrát vystřelil na branku a pokaždé z toho byl gól.

Vzápětí mohl Leicester vyrovnat po chybném Mignoletově vyběhnutí, míč však skončil na břevnu. Definitivně zlomili hosty až v druhém poločase tvrdou ránou Lallana a druhou trefou v zápase Firmino.

Lukaku zařídil hattrickem výhru Evertonu v Sunderlandu

Belgický útočník Romelu Lukaku se v Premier League trefil poprvé od začátku března a střelecký půst ukončil vskutku velkolepě. Na hřišti Sunderlandu zaznamenal hattrick. Evertonu tak po výhře 3:0 patří třetí příčka v tabulce anglické ligy.

Liverpoolský celek má po čtyřech kolech tři výhry a jednu remízu, stejně jako druhá Chelsea, vede Manchester City se stoprocentní bilancí. 

Výsledky 4. kola Premier League

Manchester United - Manchester City 1:2 (42. Ibrahimovic - 15. De Bruyne, 36. Iheanacho), Arsenal - Southampton 2:1 (29. Koscielny, 90.+2 Cazorla z pen. - 18. vlastní Čech), Bournemouth - West Bromwich 1:0 (79. Wilson), Burnley - Hull 1:1 (72. Defour - 90.+5 Snodgrass), Middlesbrough - Crystal Palace 1:2 (38. Ayala - 16. Benteke, 47. Zaha), Stoke - Tottenham 0:4 (41. a 56. Son Heung-Min, 60. Alli, 70. Kane), West Ham United - Watford 2:4 (5. a 33. Antonio - 41. Ighalo, 45.+2 Deeney, 53. Capoue, 63. Holebas), Liverpool - Leicester 4:1 (13. a 89. Firmino, 31. Mané, 56. Lallana - 38. Vardy), Swansea - Chelsea 2:2 (59. Sigurdsson z pen., 62. Fer - 18. a 81. Costa), Sunderland - Everton 0:3 (60., 68. a 71. Lukaku).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články