Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Na Tehelném poli bude stát nový stadion, stavba se ale neobejde bez kontroverzí

Bratislava - Po letech odkladů a nekonečných sporů začala v Bratislavě výstavba národního fotbalového stadionu. Aréna s kapacitou zhruba 22 tisíc diváků by měla být dokončena s finanční podporou státu nejpozději v roce 2018. Vyroste na místě někdejšího stadionu Tehelné pole, který byl mezitím zbourán. Investorem je podnikatel Ivan Kmotrík, vláda má po dokončení na stadion předkupní právo. Podle kritiků by se ale tak za veřejné peníze pořídila stavba, která neprošla řádnou soutěží.

Původní stadion Tehelné pole
zdroj: ČTK autor: Jan Koller

Za dva a půl roku bude mít Slovensko národní fotbalový stadion. Po letech vyjednávání a sporů se sladily soukromé a státní zájmy. "Tento okamžik je pro mě zadostiučinění. Vždy byly různé překážky, neexistovala detailní dohoda, byla změna vlády, byly předčasné volby," uvedl premiér Robert Fico u příležitosti poklepání základního kamene stavby.

"Spadl mi kámen ze srdce. Po tolika letech jsme se dostali do bodu, kdy začneme stavět. V průběhu roku bude hotová hrubá stavba a v průběhu dalších pár měsíců dokončíme i stadion," řekl Kmotrík, který stojí za fotbalovým klubem Slovan Bratislava a také za investorem stadionu.

Je nám líto, video expirovalo.
V Bratislavě se začíná stavět národní fotbalový stadion

Národní fotbalový stadion včetně souvisejících komerčních prostor postaví na místě, kde do roku 2013 stál stánek Slovanu, soukromý investor, kterému na to vláda vyčlenila dotaci 27,2 milionu eur (734 milionů korun). Zakázku za téměř 50 milionů eur (1,35 miliardy korun) na vybudování stadionu získala společnost Strabag.

Součástí zakázky podle Kmotríka ale není vybavení stadionu, jako například kamerový systém či turnikety. Kromě sportoviště projekt počítá i s kancelářskou budovou a bytovým domem. "Jediný zájem v tomto případě je, aby tu to žilo. Když postavíme jen holý stadion, jednoduše nic se kolem toho neuživí," připustil Kmotrík.

Majitel fotbalového Slovanu a zpravodajské televize TA3 už jednou od plánu upustil. Vzápětí premiér Fico přišel s nabídkou, že by sportovní část komplexu odkoupil. "Kmotrík si projekt toho stadionu vybral bez soutěže, takže mu ho navrhnul kamarád architekt a stát tím pádem ani nezkoumá, jestli jsou nějaké lepší možnosti, jak by se ten stadion dal postavit možná i za nějaké jiné peníze," upozornila redaktorka deníku SME Michaela Kušnírová.

Po dokončení totiž bude moci Kmotrík nabídnout sportovní část areálu státu, přičemž celková kupní cena včetně zmiňované dotace nemá přesáhnout zhruba 75 milionů eur (dvě miliardy korun) bez daně z přidané hodnoty. I tato cena vyvolává rozpaky. Srovnatelný stadion v Trnavě, který otevřel loni v létě, stál ani ne polovinu.

Slovensko je podle dřívějšího vyjádření ministra školství Petera Plavčana jedinou zemí v Evropě, která nemá v hlavním městě moderní stadion pro mezinárodní fotbalové zápasy. "Brazílie má Maracaná, Londýn má svoje Wembley, Bratislava a Slovensko chce mít své Tehelné pole," uzavřel primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články