Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Barcelona poslední krok zvládla, sestupují Rayo a Getafe

Madrid – Titul ze španělské ligy zůstává v Barceloně. Katalánský celek o obhajobě rozhodl v posledním kole, kdy zvítězil na půdě Granady 3:0 a připsal si 24. titul v historii. Hlavní měrou se na výhře podílel Luise Suárez, jenž nasázel hattrick a s celkovými čtyřiceti zásahy ovládl tabulku střelců. Z La Ligy naopak sestupují kluby z předměstí Madridu Rayo Vallecano a Getafe, na jejich úkor se zachránil Gijón.

Radost fotbalistů Barcelony
zdroj: REUTERS autor: Marcelo del Pozo

Nejlepší výchozí pozici před závěrečnými zápasy této sezony La Ligy přitom mělo Getafe, jenže na hřišti Betisu Sevilla neuhrálo ani bod. O výhře domácích rozhodly branky Pezzelly a Castra z penalty. Byl to osmý gól, který v této sezoně Getafe inkasovalo z pokutového kopu, proti žádnému týmu se jich nekopalo víc. Medrán v závěru už pouze snížil na konečných 2:1. Getafe opouští nejvyšší španělskou soutěž po 11 letech. Gjión se zachránil výhrou 2:0 nad čtvrtým Villarrealem po brankách Jonyho a Álvareze.

Nováček soutěže v posledních třech zápasech získal sedm bodů. Domácího trenéra Abelarda bojovnost svěřenců v závěru rozhodujícího zápasu dokonce dohnala k slzám dojetí.

Naopak forma z posledních týdnů stála záchranu Rayo Vallecano. To sice porazilo poslední Levante 3:1, jenže po třech porážkách, které této výhře předcházely, už nemělo vývoj v ligové tabulce ve svých rukou. Vallecano se s La Ligou loučí po pěti letech, což je historicky nejdelší období, kdy v první lize zůstalo. 

Realu nestačily ani dvě branky Ronalda a výhra nad Deportivem

Real Madrid v konečném účtování zaostal o bod za Barcelonou, nestačila mu ani výhra 2:0 na hřišti La Coruni. Ronaldo, který odehrál jen první poločas, vstřelil obě branky a v šesté sezoně v řadě zaznamenal 50 a více soutěžních gólů. Zatím jich má na kontě 51, přidat další může ještě ve finále Ligy mistrů proti Atléticu Madrid.

Suárez byl hlavním střeleckým tahounem Barcelony po celou sezonu, zejména v posledních týdnech se ale dostal do ohromující formy. V závěrečných pěti ligových duelech zaznamenal 14 gólů a výrazně tak přispěl k tomu, že z nich Barcelona brala plný počet bodů a udržela se těsně před madridským konkurentem.

S celkovými čtyřiceti zásahy získal rovněž korunu pro krále střelců. "To, co pro nás Luis Suárez dělá - nejen jeho góly, ale také jeho práce a charakter - je důvod, proč jsme se rozhodli podepsat s ním smlouvu. Na světě není takový útočník, jako je on. Je pro nás nepostradatelný," pěl chválu kouč Luis Enrique. 

"Hráli jsme výborně po celou sezonu, byli jsme v čele tabulky po mnoho týdnů. Nejvíce konzistentní tým vyhrává titul. Budu vzpomínat na ty dobré momenty a na lidi, kteří nás podporovali i v horších časech. Trofej oslavíme, máme radost z našeho týmu, ze stylu, jakým se hráči prezentují," dodal Enrique.

Slavící Cristiano Ronaldo a Gareth Bale
zdroj: EFE autor: Luca Piergiovanni

Realu chyběl na Barcelonu bod, Atlético končí na třetí příčce

Ronaldo se prosadil dvakrát během úvodních 25 minut, na druhou trefu mu přihrál Kroos. Ronaldo měl blízko i k hattricku, jenže několikrát trefil pouze brankovou konstrukci a v druhém poločase už do dění na hřišti nezasáhl. "Jsem šťastný a hrdý na to, co jsme dokázali. Měli jsme problémy, ale nikdy jsme se nevzdali, bojovali jsme až do konce. Jsem pyšný na všechny v týmu. Po 38 zápasech nemůžeme nic změnit na tom, že Barcelona je šampion. Zaslouží si titul, ale před svými hráči smekám," prohlásil trenér Realu Zinedine Zidane.

Atlético mělo už před zápasem s Vigem jisté, že skončí na bronzové pozici. Přesto duel nevypustilo a už v osmé minutě mohlo vést, Godín ale trefil pouze brankovou konstrukci. V druhém poločase zaúřadovali dva nejlepší střelci madridského klubu. Během čtyř minut se prosadili Torres a Griezmann a Atlético posedmé za sebou doma zvítězilo. O to víc jej může mrzet, že o pozici vicemistra přišlo minulý týden prohrou na hřišti posledního Levante.

Zaváhání Viga využilo Bilbao, které je po výhře 3:1 nad Sevillou nahradilo na pátém místě, zajišťujícím účast v základní skupině Evropské ligy. Vigo tak bude muset bojovat o účast v téže soutěži od třetího předkola.

Španělská fotbalová liga - 38. kolo:

Granada - FC Barcelona 0:3 (22., 38. a 86. Suárez), La Coruňa - Real Madrid 0:2 (7. a 25. Ronaldo),  Atlético Madrid - celta Vigo 2:0 (51. Torres, 54. Griezmann), Athletic Bilbao - FC Sevilla 3:1 (11. a 31. Aduriz, 71. García - 55. Muňoz), Málaga - Las Palmas 4:1 (45.+1 z pen. a 86. Charles, 26. Čop, 84. Atsu - 31. Willian), Espaňol Barcelona - Eibar 4:2 (13. a 76. Gerard, 32. a 66. Asensio - 57. Bastón z pen., 90. Enrich), Betis Sevilla - Getafe 2:1 (56. Pezzella, 73. R. Castro z pen. - 84. Medrán), Sporting Gijón - Villarreal 2:0 (8. Jony, 79. S. Álvarez), Vallecano - Levante 3:1 (12. P. Hernández, 23. Jozabed, 73. Miku - 60. Verza), Valencie - Real Sociedad 0:1 (90.+4 Oyarzabal).  

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články