Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Barcelona s lehkostí přehrála River Plate a potřetí ovládla MS klubů

Jokohama (Japonsko) - Fotbalisté Barcelony ve finále dvanáctého ročníku mistrovství světa klubů porazili River Plate jasně 3:0 a jako první v historii ovládli mezikontinentální turnaj potřetí. Předtím se favorizovaní Katalánci radovali v letech 2009 a 2011. V Jokohamě se dvakrát trefil Luis Suárez a jednou uzdravený Lionel Messi. Svěřenci Luise Enriqueho v tomto kalendářním roce po triumfech v Lize mistrů, španělské nejvyšší soutěži, domácím poháru a evropském Superpoháru získali už pátou trofej. Souboj o třetí místo ovládl domácí zástupce Sanfrecce Hirošima, který nad asijským šampionem Kuang-čou zvítězil 2:1.

Barcelona slaví triumf na MS klubů
zdroj: Reuters

"Letos jsme vybojovali mnoho titulů, takže jsem hodně šťastný. Pro mě i klub je ale rovněž důležité, že jsme vyhrávali s určitým stylem. Myslím, že dnes bychom porazili každého soupeře," řekl trenér Enrique.

Za "Barcu" od začátku nastoupil Argentinec Messi, který kvůli ledvinové kolice vynechal čtvrteční semifinále s Kuang-čou Evergrande (3:0), po zranění třísla se do základní sestavy vrátil také Brazilec Neymar.

Právě po spolupráci dvou hvězdných útočníků padl ve 36. minutě první gól. Neymar v šestnáctce přistrčil hlavou míč Messimu a ten "šajtlí" překonal brankáře Marcela Barovera. Čtyřnásobný držitel Zlatého míče pátou trefou na klubových šampionátech vyrovnal rekord krajana Césara Delgada.

Barceloně se povedl i nástup do druhé půle a po čtyřech minutách přesně zakončil samostatný únik Suárez. Uruguayský kanonýr, který v semifinále nastřílel hattrick, si ještě v 68. minutě naskočil na Neymarův centr a uzavřel skóre.

Suárez se stal prvním hráčem, jemuž k pěti brankám na MS klubů stačil jediný turnaj, a dotáhl Messiho s Delgadem. "River je typické jihoamerické mužstvo s tuhou obranou. Zůstali jsme klidní a hráli svou hru, než Leo vstřelil první gól, který byl důležitější než ty moje zbývající," konstatoval bývalý útočník Ajaxu Amsterodam či Liverpoolu.

Argentinský vítěz Poháru osvoboditelů ožil až v závěru, ale barcelonský gólman Bravo vytáhl Martínezovu ránu na tyčku a předtím zneškodnil i Alariovu hlavičku. "Plán nám vydržel jen do Messiho prvního gólu, pak jsme začali ztrácet. Jsme zklamaní, že jsme fanoušky nepotěšili vítězstvím, ale Barcelona byla lepší," uznal kouč River Plate Marcelo Gallardo.

Výsledky fotbalového mistrovství světa klubů

FC Barcelona - River Plate 3:0 (1:0)

Branky: 49. a 68. Suárez, 36. Messi.

O 3. místo: Sanfrecce Hirošima - Kuang-čou Evergrande 2:1 (0:1)

Branky: 70. a 83. Douglas - 4. Paulinho.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články