Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Český pohár Skupiny ČEZ Veltrusy

Organizátoři: Zrušit Euro 2016? Obavy jsou, ale jen bychom nahrávali teroristům

Praha/Paříž/Londýn – Po sérii pátečních teroristických útoků v Paříži zesílily obavy o bezpečnost nadcházejícího mistrovství Evropy ve fotbale, které má příští rok hostit právě Francie. Šéf tamní fotbalové federace Noël Le Graët ale ujistil, že organizační složky blížícího se šampionátu udělají vše pro to, aby Euro 2016 proběhlo v pořádku. "Už dříve nám Euro dělalo starosti, teď jsou naše obavy ještě větší," přiznal. Předseda organizačního týmu akce Jacques Lambert uvedl, že zrušením ME by Francie jen nahrála teroristům. "Rizika jsou hlavně na ulicích, rozhodně ne na stadionech," upozornil.

Lambert připomněl, že bezpečnostní rizika se zvýšila zejména po lednových útocích na redakci karikaturistického časopisu Charlie Hebdo. "Neexistuje žádný důvod, proč dělat rozdíly mezi dneškem a během Eura 2016 v plánu na boj proti terorismu," dodal a ubezpečil, že šampionát se odehraje za nejlepších a absolutně nejvyšších bezpečnostních podmínek. "Jejich úroveň na stadionech už teď funguje dobře," sdělil.

"Na všechny tyto velké turnaje se bezpečnostní opatření dělají na nejvyšší míru a nemyslím si, že by tato událost měla mít pro šampionát nějaký zásadní vliv. Opatření zůstanou taková, jaká se připravují, protože ta jsou už na té nejvyšší úrovni, jaká se dá připravit," řekl bezpečnostní manažer české fotbalové reprezentace Martin Synecký.

Losování očekávaného turnaje proběhne 12. prosince v Paříži. Zúčastní se ho mimo jiné i trenér anglické reprezentace Roy Hodgson a předseda anglické fotbalové asociace Greg Dyke. Britský list Telegraph připomíná, že den předtím se ve francouzské metropoli koná schůze výkonného výboru UEFA a bude to první test spolupráce na zajištění bezpečnosti mezi složkami UEFA a místních organizačních výborů Eura.

"Jménem realizačního týmu a fotbalistů chci projevit upřímnou soustrast francouzskému národu v této nesmírně obtížné době. Události v Paříži nás všechny šokovaly. Myslíme na oběti, jejich blízké a všechny postižené těmito tragickými událostmi," řekl Hodgson.

Už v úterý mají francouzští fotbalisté sehrát v londýnském Wembely přátelský zápas s Anglií. Spekulovalo se, že duel bude po útocích atentátníků zrušen, nakonec se však hrát bude. Podle britských médií nicméně bude utkání podléhat zvýšeným bezpečnostním opatřením, dohlédnou na něj i tajné služby. Fanoušci např. budou muset podstoupit důkladnější kontroly při vstupu na stadion.

Během pátečního utkání Francie s Německem bylo v komplexu Stade de France slyšet několik explozí. Přímo před stadionem, který bude hostit samotné finále ME, zemřeli při explozích nejméně tři lidé. Jeden ze sebevražedných útočníků se totiž zkoušel dostat přímo na stadion. Ochranka si ale všimla jeho vesty s výbušninou a terorista se okamžitě odpálil.

S odehráním přáteláku mezi Anglií a Francií souhlasí francouzská i britská vláda, proti není ani londýnská metropolitní policie. Podle spekulací médií ale někteří hráči francouzského národního týmu zvažují, že utkání hrát nebudou, někteří se již měli se svým záměrem soukromě svěřit. Předpokládá se, že trenér Didier Deschamps dá svým svěřencům možnost, aby k duelu nenastoupili.

"Každopádně to bude emocionální večer," řekl jeden z členů anglické fotbalové asociace. Na zápas je údajně už nyní prodáno více než sedmdesát tisíc vstupenek. Je jisté, že Anglie bude chtít vzdát obětem útoků hold. Osvětlení oblouku stadionu Wembley zůstane zabarvené do francouzské trikolory. V on-line kampani se zase anglická asociace snaží naučit britské fanoušky slova francouzské státní hymny Marseillaisy.

O zrušení přátelského utkání se uvažovalo i v případě Německa a Nizozemska. Němci se vrátili z Francie otřeseni teroristickými útoky, kvůli nimž noc na sobotu po zápase strávili na stadionu. Po návratu domů odjeli za rodinami. Mezi diváky na stadionu má být v úterý v Hannoveru celá spolková vláda včetně kancléřky Angely Merkelové.

Zdroj
ČT sport, ČT24, ČTK, Daily Telegraph, Guardian, L'Équipe, Libération, Bild

Hlavní zprávy

Nejčtenější články