Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Arsenal smetl United během prvních dvaceti minut, Liverpool v derby remizoval

Londýn - Více než po čtyřech letech vyhrál Arsenal ligové utkání nad Manchesterem United. V prvních dvaceti minutách skóroval třikrát a poté se už na stavu 3:0 nic nezměnilo. Naopak Chelsea padla doma se Southamptonem 1:3 a propadla se až na šestnácté místo v tabulce. Podesáté v řadě neprohrál Liverpool v ligovém derby s Evertonem, když se oba týmy rozešly v Goodison Parku smírně 1:1. Necelé dva týdny poté, co Robert Lewandowski vstřelil pět gólů za devět minut, se o podobnou kanonádu postaral Sergio Agüero, když vstřelil Newcastlu 5 gólů během dvaceti minut. 

Radost Alexise Sáncheze (vlevo) a Thea Walcotta
zdroj: imago sportfotodienst

Arsenal do utkání s United, kteří v záloze nasadili Carricka se Schweinsteigerem, nastoupil zhurta. Gunners nenechali svého soupeře v klidu rozehrávat a usadit se a ofenzivní taktika při napadání již po šesti minutách sklidila své plody. Lolmici za obranu si na brankové čáře zpracoval Özil, poslal zpět před De Geu a Sánchez se patičkou dostal k míči dříve než španělský gólman a dostal Arsenal do vedení.

Už o 74 vteřin později vedl Arsenal 2:0. Na průnikovou přihrávku Özila si naběhl Walcott, poslal zpět německému záložníkovi a ten ve velkém vápně přesně umístil střelu za De Geu. Rozhodnuto o zápase mohlo být prakticky již po dvaceti minutách, když Sánchez obdržel přihrávku na levém kraji šestnáctky, našel si prostor ke střele a tvrdou ranou zavěsil do pravého horního rohu.

Je nám líto, video expirovalo.
Čech o výhře nad United: Rozhodlo, že jsme do poločasu neinkasovali

Domácí poté již kontrolovali utkání, jedinou stoprocentní příležitost United neproměnil Martial, jenž se těsně před koncem první půle dostal sám před Čecha, ten ale fantasticky v souboji jeden na jednoho vychytal mladého Francouze.

Hosté v druhém poločase přidali na aktivitě a několikrát zabránil snížení Petr Čech, který udržel 166. čisté konto v anglické lize. V nastavení mohl čtvrtou branku domácích vstřelit Oxlade-Chamberlain, jeho pokus ale skončil na břevnu. Arsenal porazil Manchester na domácím hřišti po téměř čtyřech a půl letech.

Utkání Everton - Liverpool
zdroj: imago sportfotodienst

Jak Everton, tak Liverpool si vypracoval v prvním poločase několik slibných příležitostí, bezbrankový stav ale až do 42. minuty drželi oba brankáři. Následně otevřel skóre po Milnerově centru hlavou Ings a poslal Liverpool do vedení. To ale "Reds" neudrželi ani do konce poločasu, v jehož nastavení se po nepřesvědčivém odkopu Cana prosadil Lukaku. Belgický reprezentant se v anglické lize proti Liverpoolu trefil už popáté.

První větší šance po změně stran přišla až v 66. minutě, záložník Evertonu Barkley ale těsně minul Mignoletovu branku. Belgického brankáře ohrozil také Lukaku, skóre se však nezměnilo a Everton už v desátém ligovém derby za sebou nedokázal Liverpool porazit.

John Terry
zdroj: PA autor: Jed Leicester

Chelsea opět prohrála, Southamptonu podlehla 1:3

Chelsea utrpěla už čtvrtou porážku z osmi zápasů a s osmi body jí patří šestnácté místo. Na Stamford Bridge přitom dnes začala dobře, když Willian v desáté minutě nasměroval svůj přímý kop navzdory velké vzdálenosti i těžkému úhlu o tyč do branky. Krátce před poločasem však srovnal vydařenou střelou z hranice pokutového území Steven Davis.

Po přestávce jako by se Chelsea ze hřiště zcela vytratila, nedokázala si vytvářet stoprocentní šance a Southampton kontroloval průběh utkání. Domácí se dožadovali penalty, když se Falcao dostal před brankáře Stekelenburga, ale kolumbijský útočník dostal jen žlutou kartu za simulování. Mezi hráčem Chelsea a gólmanem Southamptonu sice došlo ke kontaktu, to ale až poté, co Falcao již začal padat.

O vítězný gól se postaral Sadio Mané poté, co v souboji předčil stopera Johna Terryho. "Blues" pak dorazil Graziano Pellé, který zakončil rychlý protiútok a Begovič byl překonán z poměrně ostrého úhlu ke vzdálenější tyči.

Více než sedmiminutový netradiční monolog pak vedl v pozápasovém rozhovoru s televizní stanicí Sky trenér Chelsea José Mourinho. "Jestli mě chtějí vyhodit, ať mě vyhodí oni, tohle je můj tým a musíme prokázat soudržnost," vzkázal kouč vedení klubu. "Je to klíčový moment v historii tohoto klubu. Jsem nejlepší trenér, jakého kdy Chelsea měla. Chci to nejlepší pro tento klub a to je to, abych tady zůstal," doplnil.

Radost Sergia Agüera
zdroj: imago sportfotodienst

Fotbalisté City po úvodních pěti výhrách bez inkasované branky v Premier League dvakrát prohráli a ani dnes to s nimi nevypadalo dobře, když doma s Newcastlem prohrávali po brance Aleksandara Mitroviče. Srbský útočník se prosadil poprvé po příchodu z Anderlechtu. Newcastle si navíc vypracoval několik stoprocentních příležitostí, nedokázal je ale využít, a nakonec za to draze zaplatil.

Těsně před pauzou však načal svůj gólový účet Agüero, když se trefil zblízka hlavou po přistrčení Fernandinha. Během pěti minut po změně stran sedmadvacetiletý kanonýr dokonal hattrick dvěma střelami z hranice šestnáctky. Na 4:1 zvýšil Kevin de Bruyne, pak však znovu přišly chvíle argentinského reprezentanta, který v 60. a 62. minutě přidal další dva zásahy. Nejprve znovu z hranice pokutového území zamířil technicky na vzdálenější tyč, poté zakončoval snadno zblízka po pasu De Bruyneho.

Agüero je teprve pátým hráčem, kterému se podařilo v Premier League v jednom utkání vstřelit pět gólů. Naposledy to dokázal Dimitar Berbatov v listopadu 2010 v dresu Manchesteru United, před ním to byli Jermain Defoe (2009, Tottenham), Alan Shearer (1999, Newcastle) a Andy Cole (1995, Manchester United). Šanci stanovit nový rekord Agüerovi vzalo střídání v 66. minutě, kdy ho nahradil Wilfried Bony.

Vydařený úvod sezony zažívá Crystal Palace a díky vítězství 2:0 nad West Bromwichem je v tabulce třetí. Svěřenci kouče Tonyho Pulise, který ještě loni vedl Crystal Palace, inkasovali první gól v sezoně na hřišti soupeře z hlavy Yannicka Bolasieho v 68. minutě, skóre uzavřel z penalty Yohan Cabaye.

Patnáct bodů jako Crystal Palace má i čtvrtý Leicester. Ten nasměroval k výhře 2:1 nad Norwichem z penalty Jamie Vardy, který se prosadil v pátém zápase za sebou. Celkově již osmadvacetiletý lídr tabulky střelců Premier League zaznamenal sedm branek, Agüero je o gól zpátky.

Výsledky 8. kola Premier League

Crystal Palace - West Bromwich 2:0 (68. Bolasie, 89. Cabaye z pen.), Aston Villa - Stoke 0:1 (55. Arnautovic), Bournemouth - Watford 1:1 (29. Murray - 45. Ighalo), Manchester City - Newcastle 6:1 (42., 49., 50., 60. a 62. Agüero, 53. De Bruyne - 18. Mitrovič), Norwich - Leicester 1:2 (68. Mbokani - 27. Vardy z pen., 47. Schlupp), Sunderland - West Ham United 2:2 (19. Fletcher, 22. Lens - 45.+1 Jenkinson, 60. Payet), Chelsea - Southampton 1:3 (10. Willian - 44. Davis, 60. Mané, 72. Pellé), Arsenal - Manchester United 3:0 (6. a 19. Sánchez, 7. Özil), Swansea - Tottenham 2:2 (16. Ayew, 31. vlastní Kane - 27. a 65. Eriksen). 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články