Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Chelsea doma nestačila na Crystal Palace, Southampton poprvé vyhrál

Londýn - Jubilejní stý domácí zápas Josého Mourinha na lavičce Chelsea nedopadl pro tým ze Stamford Bridge vůbec dobře. Obhájci titulu prohráli s Crystal Palace 1:2 a po čtyřech zápasech mají jen čtyři body. Po nadějném startu a třech čistých kontech prohrál také Liverpool, který zaznamenal domácí debakl 0:3 s West Hamem. Fotbalisté Manchesteru United pak neudrželi vedení na půdě Swansea a po prohře 1:2 poprvé v sezoně nebodovali. Arsenal přes nepříliš přesvědčivý výkon zvítězil v Newcastlu 1:0 a Petr Čech udržel druhé čisté konto v řadě.

Nespokojený José Mourinho na lavičce Chelsea
zdroj: Reuters

Chelsea chtěla navázat na výkon ve West Bromwichi, ale to se jí podařilo maximálně v tom, jak otevřená znovu byla její defenziva. Blues nechávali Crystal Palace příliš mnoho prostoru na krajích hřiště a ani ve středu pole nebyl Mourinhův výběr dostatečně kompaktní.

První gól padl po změně stran, kdy se k centru z levé strany od střídajícího Bolasieho dostal Bakary Sako. Jeho první střelu ještě stačil zblokovat Azpilicueta, míč se ale znovu odrazil k malijskému útočníkovi, jenž z bezprostřední vzdálenosti propálil Courtoise. Bolasie záhy mohl zvýšit na 2:0, ve stoprocentní šanci však centrovaný míč netrefil ideálně a poslal jej vedle levé tyče.

Chelsea se podařilo odpovědět, a byly u toho její dvě letní posily. K přesnému centru Pedra se dostal Falcao hlavičkou v pádu a míč poslal k bližší tyči za McCarthyho záda. Jenže Mourinhovu výběru se nepodařilo vytvořit žádný soustavný tlak až na několik nebezpečných střel Diega Costy zpoza vápna.

Naopak hráči Palace se ve velkém počtu pouštěli do soustavných protiútoků a za aktivitu byli odměněni vítěznou brankou. Znovu u toho byl Bolasie, který se uvolnil před Zoumou, poslal centr na zadní tyč, odkud vrátil Sako hlavičkou na Jamese Warda, a ten se v jasné příležitosti nemýlil. Crystal Palace tak vybojovali devět bodů z dvanácti a jsou na druhém místě za Manchesterem City, zato Chelsea už na vedoucí tým tabulky ztrácejí osm bodů.

Alex Oxlade-Chamberlain v utkání s Newcastlem
zdroj: Reuters

Arsenal do utkání v Newcastlu vstoupil hned s několika změnami v sestavě. Mesut Özil nemohl nastoupit kvůli zranění, a tak se na jeho místo přesunul Aaron Ramsey a na pravém kraji figuroval Oxlade-Chamberlain. Po doléčení problémů se zády se naopak místo Chamberse vrátil do jedenáctky Koscielny, na hrotu zase místo Girouda nastoupil Walcott.

Newcastle v utkání začal hodně agresivně, až surově, což odnesl hned po šestnácti minutách Mitrovič, jenž byl po šlapáku na holeň vyloučen. O chvíli později zase mohl Arsenal kopat penaltu, ale faul Thauvina na Bellerina v šestnáctce zůstal nepotrestán. Newcastle mohl dohrávat poločas dokonce v devíti, ale Thauvinův tvrdý skluz zezadu na Coquelina byl ohodnocen jen žlutou kartou.

Arsenal po celý průběh zápasu spíše jen profesorsky kontroloval hru a držel míč bez mnoha průnikových momentů. Gunners se snažili o narážečky středem hřiště, hráči Newcastlu ale kompaktně vykrývali střed pole a hosté nebyli dostatečně přesní, nevykazovali dostatek pohybu, aby překonali flexibilní blok Newcastlu. Do obrovské šance se ale přece jen dostal Walcott, jenž dorážel po prudké střele Sáncheze prakticky do odkryté branky, míč ale trefil holení a střela mířila z tří metrů jen nad bránu.

Přestože rozehrávka Arsenalu byla pomalá, Newcastle se pouze těžkopádně dostával za polovinu a chyběl mu dostatek přesnosti při protiútocích. Gunners se po změně stran po sedmi minutách nakonec dostali do vedení, když si dorážku Oxlade-Chamberlaina k tyči srazil kapitán Newcastlu Coloccini. Gunners téměř celý zbytek zápasu drželi míč a domácím už nezbyly síly na aktivní presink, a Čech tak v zápase nemusel ani jednou zasahovat. Arsenal podruhé v sezoně zvítězil a ze čtyř utkání má na svém kontě sedm bodů.

City mezitím pokračují ve stoprocentním startu, když vyhráli všechny čtyři úvodní zápasy a neinkasovali ani branku. Po bezgólové první půli si poradili i s nováčkem Watfordem, který porazili 2:0.

Vítězný gól v utkání vstřelila krátce po změně stran nová posila Raheem Sterling. Anglický reprezentant se dostal za obranu Watfordu na centr Sagni a placírkou uklidil míč za Gomese. Druhý gól přidal o devět minut později Fernandinho, jenž si naběhl na prostrčenou přihrávku od Silvy a tvrdou ranou ke vzdálenější tyči překonal svého brazilského krajana.

Zato Liverpool obdržel v domácím prostředí debakl od West Hamu. Reds prohrávali už od třetí minuty, když se Lanzini dostal k nahrávce Creswella zpoza vápna a zblízka překonal Mignoleta. Po necelé půlhodině utkání přidal Mark Noble druhý gól West Hamu po zmatcích v obraně Liverpoolu. Kapitán Hammers byl dvanáct minut před koncem přísně vyloučen, to už ale i Liverpool hrál v deseti po červené kartě pro Coutinha zkraje druhé půle. V nastavení ještě potřetí přidal třetí gól hostí Sakho.

Dvě červené karty padly také ve Stoke, obě viděli hráči domácích ještě v první půli. Nejprve šel pod sprchy Afellay, o chvíli později také Adam. Hostující West Brom toho dokázal využít a po brance Rondona vyhrál 1:0.

Sport
zdroj: ČT4

Southampton poprvé v sezoně vyhrál, United přišli o neporazitelnost

Fotbalisté Manchesteru United neudrželi vedení na půdě Swansea a po prohře 1:2 poprvé v sezoně nebodovali. V prvním poločase ve Swansea gól nepadl. Nejblíže mu byl domácí útočník Gomis, jeho pokus však skončil na brankové konstrukci. Po přestávce se už skóre změnilo, když hosty poslal do vedení Mata.

Manchester se ale dlouho z vedení neradoval. V 61. minutě nejprve po Sigurdssonově centru hlavou přesně zakončil Ayew, o pět minut později dokonal obrat Gomis. Právě tito dva hráči se postarali o všechny góly Swansea v této sezoně: Gomis se prosadil čtyřikrát, Ayew zaznamenal o jeden gól méně. Swansea se posunula na čtvrté místo právě před "Rudé ďábly" a dosud v této sezoně nepoznala hořkost porážky.

Southampton byl od začátku utkání aktivnější, hostující Norwich ale několikrát podržel gólman Ruddy. Po půlhodině hry šli "Svatí" do přesilovky po vyloučení Whittakera a v závěru poločasu se prosadil po Maného pasu Pellé. Italskému útočníkovi se na stadionu Southamptonu daří, 12 ze svých 14 tref v Premier League vstřelil právě na St. Mary's.

Tříbodový zisk domácím pojistil v druhém poločase dvěma trefami v rozmezí tří minut Tadič a Southampton tak poprvé v ligové sezoně zvítězil. Naopak Norwich poprvé pod koučem Alexem Neilem, který k týmu přišel v lednu, prohrál soutěžní utkání na hřišti soupeře.

Výsledky 4. kola Premier League:

Newcastle - Arsenal 0:1 (52. Coloccini vl.), Aston Villa - Sunderland 2:2 (11. z pen. a 41. Sinclair - 8. M'Vila, 52. Lens), Bournemouth - Leicester 1:1 (24. Wilson - 86. Vardy z pen.), Chelsea - Crystal Palace 1:2 (80. Falcao - 65. Sako, 81. Ward), Liverpool - West Ham United 0:3 (3. Lanzini, 29. Noble, 90.+2 Sakho), Manchester City - Watford 2:0 (47. Sterling, 56. Fernandinho), Stoke - West Bromwich 0:1 (45.+3 Rondon), Tottenham - Everton 0:0, Southampton - Norwich 3:0 (64. a 67. Tadič, 45.+1 Pellé), Swansea - Manchester United 2:1 (61. Ayew, 66. Gomis - 48. Mata).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články