Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Chile udolalo Peru a je ve finále. Znovu ale postoupilo po kontroverzním průběhu

Santiago de Chile - Prvním finalistou mistrovství Jižní Ameriky jsou fotbalisté Chile. Domácí reprezentace v semifinále porazila díky dvěma brankám Eduarda Vargase 2:1 Peru a o první titul v historii si zahraje s vítězem zápasu mezi Argentinou a Paraguayí. Poté, co po přísném vyloučení udolalo Uruguay, však v semifinále rovněž zvítězilo za kontroverzních podmínek.

Radost fotbalistů Chile
zdroj: Reuters autor: Ricardo Moraes

Chile do utkání nastoupilo bez záložníka Gonzala Jary, který byl potrestán disciplinární komisí za nesportovní chování vůči uruguayskému útočníkovi Edinsonu Cavanimu. Toho v 63. minutě za stavu 0:0 vyprovokoval k přísnému vyloučení, po němž Chile převzalo iniciativu a dokázalo ovládnout zápas ještě během normální hrací doby.

K vyloučení mohlo bezpochyby dojít už zkraje semifinále proti Peru. Potrestán však mohl být záložník domácích Arturo Vidal, který hmátl rukou do obličeje svého protivníka Carlose Zambrana, jenž jej chvíli předtím nešetrně fauloval. Oba hráči však z incidentu vyvázli bez karet.

Zambrano však stejně mířil do sprch již po dvaceti minutách. Ve výskoku - přestože ne zákeřně - zajel kolíky do zad svého protivníka Charlese Aranguize a rovnou obdržel červenou kartu, přestože si již před několika minutami vysloužil žlutou za protesty.

"Myslím, že to bylo přísné vyloučení. Nechci si stěžovat, ale v poslední době jsme viděli víc nečekaných verdiktů. Kdybychom hráli v jedenácti, všechno by vypadalo jinak," vyjádřil se po utkání útočník Paolo Guerrero. "Vyloučení ublížilo spíš nám než jim. Podlehli jsme tíze okamžiku a začali se trápit," tvrdil naopak trenér Chile Jorge Sampaoli.

Nervózní Chile se nakonec vedení ujalo, a to těsně před přestávkou. Krásnou diagonální průnikovou přihrávku Sáncheze nezastihl Aranguiz tak, aby dostal balon do brány. Míč se odrazil od tyče na nohy Vargase, který s problémy zakončil za Galleseho. Opakované záběry potvrdily, že Vargas byl v době Sánchezovy přihrávky v ofsajdu. Nebylo ovšem zřejmé, zdali se míče nedotkl Aranguiz, čímž by gól byl zcela regulérní.

Chile poté mohlo vstřelit druhou branku, když si na lob za obranu naběhl Vargas a akrobatickým kopem nádherně překonal peruánského brankáře. Rozhodčí gól neodpískali kvůli domnělému postavení mimo hru, o ofsajd se však nejednalo a branka měla platit.

Peru se nevzdalo a po hodině hry se mu podařilo vyrovnat, když si po centru Advinculy srazil míč do vlastní brány Gary Medel. Nerozhodné skóre ale vydrželo pouhé čtyři minuty, pak se zpoza vápna podruhé nádhernou trefou z 25 metrů trefil znovu Vargas. "Věřil jsem si, protože přesně takové střely jsem trénoval," řekl útočník, který se se čtyřmi góly se posunul do čela tabulky střelců.

Chile nakonec těsné vítězství udrželo, postoupilo do prvního finále od roku 1987 a o titul si zahraje celkově popáté. Domácí jsou navíc jednou ze tří reprezentací, které ještě nikdy jihoamerický šampionát nevyhrály. Na triumf také čeká Venezuela s Ekvádorem.

Chile - Peru 2:1 (1:0)

Branky: 42. a 64. Vargas - 60. vlastní Medel. ČK: 20. Zambrano (Peru).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články