Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Jakub Mihule: FIFA nemůže jednat sama, musí čekat na práci policie

Praha – Světovou fotbalovou organizaci FIFA ohrožuje korupční skandál nebývalých rozměrů. Před volebním kongresem v Curychu bylo zadrženo několik čelných představitelů asociace, včetně dvou viceprezidentů Jeffreyho Webba a Eugenia Figuereda. Jakub Mihule, první český absolvent magisterského programu FIFA Master, se domnívá, že problém FIFA začíná už na úrovni jednotlivých členských států a federací, kde se do důležitých funkcí dostávají i osoby podezřelé či dokonce dříve obviněné z korupce.

Je nám líto, video expirovalo.
Jakub Mihule: Problém FIFA se musí řešit už na úrovni národních svazů

Nejnovější korupční skandál se týkal poměrně dlouhého období více než dvaceti let. Proč s tím FIFA nebyla schopna nic udělat?

"Pro FIFA je to poměrně složitá situace a má v tom trochu svázané ruce. Ona nemůže suplovat práci policie. Lidé, kteří jsou do ní voleni, jsou zástupci jednotlivých členských zemí nebo jedné ze šesti konfederací. A FIFA nemůže nikomu z nich říct: 'Nelíbíte se nám, jste podezřelý, musíte odstoupit.' Samozřejmě, kongres může dotyčné funkcionáře odvolat, ale neudělá to jen na základě nějakých indicií nebo spekulací. Proto musí přijít policie s nějakým obviněním a až na základě toho je možné vyvozovat nějaké důsledky."

Vypadá to ale, že možnost kontroly ze strany členských států dovnitř FIFA je velmi malá.

"FIFA má samozřejmě komisi pro vnitřní záležitosti, která by měla na tyto věci dohlížet, ale mezinárodní asociace je pouze špičkou ledovce. Začít se musí už na úrovni národních svazů a jejich orgánů. Nemůže se stávat, že lidé, kteří už byli jednou za úplatky odsouzeni, se do fotbalu vracejí. To se stalo třeba před měsícem právě v CONCACAF, kde byl viceprezidentem opět zvolen Horace Burrell, suspendovaný předtím kvůli korupci."

Jaké možnosti tedy vlastně má jednotlivý funkcionář v tak obrovské organizaci, který by případně chtěl na nějaké nekalé praktiky upozornit?

"V první řadě musí spolupracovat s policií a v samotné organizaci může vystoupit na kongresu a vyvolat hlasování o odvolání podezřelého funkcionáře, klidně samotného prezidenta. Jak řekl manažer komunikace Walter de Gregorio, včerejšek byl skvělý den pro FIFA, protože policie konečně začala konat. Asociace má zákonodárnou a výkonnou moc jako stát, ale nemá moc soudní, takže musí čekat na podporu ze strany jurisdikce, která by zakročila a pomohla jí v tom."

Je reálné, že v souvislosti s tímto obřím skandálem bude odložena volba nového šéfa FIFA?

"Možné to samozřejmě je. Problém ovšem spočívá v tom, že pokud se třeba členské státy UEFA rozhodnou kongresu nezúčastnit, tak se nic neděje. Počítají se totiž pouze platné hlasy. Bohužel se domnívám, že FIFA je odhodlána uskutečnit kongres za každou cenu, protože tato situace nahrává současnému prezidentovi Blatterovi."

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články