Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

MS v Rusku a Kataru přijdou FIFU draho, kluby dostanou 209 milionů dolarů

Curych - FIFA vyplatí klubům z celého světa na kompenzacích za uvolnění hráčů na mistrovství světa v letech 2018 i 2022 po 209 milionech dolarů (asi 5,357 miliard korun). To je téměř třikrát více než za poslední šampionát v Brazílii, po němž kluby inkasovaly 70 milionů dolarů. UEFA vyplatí klubům, jejichž hráči budou v příštím roce startovat na evropském šampionátu, 160 milionů dolarů.

Představení loga ruského šampionátu
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Zástupci FIFA a asociace evropských klubů ECA, která má 214 členů, se na výši odškodnění dohodli už dříve, dnes ale částku schválil výkonný výbor FIFA na svém zasedání v Curychu. Vyřešil se údajně i spor ohledně případných kompenzací za přesunutí katarského šampionátu v roce 2022 na podzimní termín.

"Poprvé budou mít evropské kluby přímý vliv na mezinárodní hrací kalendář, což bylo pro mne osobně velice důležité. ECA bude přímo zapojená a konstruktivně přispěje k vytvoření kalendáře, především pro rok 2022," řekl předseda Bayernu Mnichov Karl-Heinz Rummenigge, jenž je současně šéfem ECA.

Kluby podle nové dohody budou dostávat peníze podle počtu dní, během nichž budou hráči plnit reprezentační povinnosti a budou na turnaji. Rozšíří se i pojistný program FIFA, z něhož se budou klubům hradit náklady na platy hráčů, kteří se v národním týmu zraní. V předchozím čtyřletém cyklu stál tento projekt mezinárodní federaci 88 milionů dolarů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články