Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

"Red or Dead" – fanouškům Lutychu hrozí za transparent přísné tresty

Lutych (Belgie) – Obří transparent fanoušků fotbalistů Standardu Lutych vyvolal vlnu negativních emocí. Obrázek maskované postavy ve stylu hororu Pátek třináctého, která drží v jedné ruce mačetu a ve druhé useknutou hlavu bývalého kapitána Stevena Defoura, kritizovali i vrcholní belgičtí politici. Nyní fanouškům hrozí zákaz vstupu na stadion.

Kontroverzní transparent fanoušků Standardu Lutych
zdroj: ČTK/BELGA

Obrázek doprovázel slogan "Red or Dead (Červený, nebo mrtvý)", přičemž červená odkazovala na barvu dresu Standardu. Defourovi příznivci vyčítají, že se po návratu z Portugalska upsal Anderlechtu místo Lutychu.

Nyní za to fanouškům hrozí přísné tresty. "Spolupracujeme s policií na tom, abychom zajistili co nejvíce autorů tohoto transparentu," uvedla mluvčí belgického ministerstva vnitra. Kromě pokuty pět tisíc eur (asi 139 tisíc korun) příznivcům hrozí až pětiletý zákaz vstupu na stadion.

Počin fanoušků Lutychu kritizují i belgičtí politici. "Bylo to nevkusné, hloupé a nepřijatelné," uvedl na Twitteru ministr zahraničí Didier Reynders. "Skupinka fanoušků zničila derby. Sám jsem fanoušek, ale tímto transparentem se cítím zahanben," řekl bývalý premiér Yves Leterme.

Steven Defour dostává červenou kartu
zdroj: ČTK/ZUMA

Kdo za tím stojí?

Za incidentem by mohla být skupinka fandů Ultras Inferno 1996. Ta na svém facebookovém profilu zveřejnila obrázek parodující titulní stránku prvního vydání francouzského týdeníku Charlie Hebdo po nedávném útoku muslimských radikálů na redakci, která obletěla svět. Postavu Mohameda na ní však nahradila podobizna vraha s maskou, která byla právě na kontroverzním transparentu. Obrázek doprovází text "Omlouvám se. Nebo ne?"

Nedělní utkání vyhrál Lutych 2:0. Defour rozhozený jednáním fanoušků nakopl míč mezi diváky a dostal už v úvodu druhého poločasu červenou kartu ještě za stavu 0:0.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články