Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Garcia řekl dost. Šéf vyšetřovací komise FIFA odstoupil

Ženeva – Americký právník Michael Garcia odstoupil z čela vyšetřovací komise FIFA. Jeho krok je protestem proti rozhodnutí světové fotbalové federace, že výsledky vyšetřování možné korupce při volbě pořadatelů mistrovství světa v letech 2018 (Rusko) a 2022 (Katar) nebudou kompletně zveřejněny.

Garciova komise se podezřením z uplácení při volbách zabývala 18 měsíců a po skončení vyšetřování požadovala jeho kompletní zveřejnění. Předseda etické komise Hans-Joachim Eckert to však zamítl a ve shrnující zprávě pouze uvedl, že k několika incidentům sice došlo, žádný prý ale nenarušil bezúhonnost volebního procesu.

"Poprvé za dva roky ve funkci jsem cítil, že konečně děláme nějaký pokrok, ale v posledních měsících se to změnilo," citovala Garciovo prohlášení agentura Reuters. "Sice se můžu odvolat k Mezinárodní sportovní arbitráži, ale usoudil jsem, že by to nemělo smysl," dodal.

Jako důvody rezignace Garcia uvedl mimo jiné ztrátu důvěry v Eckertovu nezávislost a nedostatek zodpovědnosti u vrcholných představitelů federace. Proto také pochybuje o tom, že se FIFA může po letech kritiky a skandálů změnit. "Žádná nezávislá komise, žádný vyšetřovatel ani soud nemůže změnit základy, na kterých stojí," prohlásil. 

Podobně se vyjádřil i prezident UEFA Michel Platini, podle kterého je Garciova rezignace pro FIFA krokem zpět. "Komise měla federaci pomoci k větší transparentnosti. Tak jsme si to představovali, ale teď jen všechno víc zamotala," uvedl. "Jsem překvapen, ale práce komise bude nadále pokračovat a bude hlavním tématem výkonného výboru v nejbližších dnech," uvedl šéf FIFA Sepp Blatter.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články