Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

United zkolabovali v Leicesteru, Lampard sebral Chelsea body

Londýn Fotbalisté Manchesteru United prohráli v anglické lize na hřišti nováčka Leicesteru 3:5 i přesto, že ještě po hodině hry vedli o dvě branky. Domácí ale během závěrečné půlhodiny čtyřmi brankami rozhodli o druhé ligové porážce United v sezoně. Hosté navíc museli dohrávat bez vyloučeného Tylera Blacketta. Fotbalisté Manchesteru City doma remizovali s Chelsea 1:1. O vyrovnání Citizens se pět minut před koncem zápasu postaral bývalý kapitán londýnského klubu Frank Lampard. Arsenal si připsal tři body v Premier League poprvé více než po měsíci, když zvítězil na hřišti doposud třetí Aston Villy 3:0. Trefila se nová posila Danny Welbeck, po dlouhé době si gólový úspěch připsal i Mesut Özil. Na hřiště se v posledních minutách dostal i kapitán české reprezentace Tomáš Rosický.

Danny Welbeck (vpravo) v dresu Arsenalu
zdroj: EMPICS autor: Nigel French

Kolaps United: dobrý začátek, zlý konec

Gólové hody na King Power Stadium zahájil Manchester, Robin van Persie se v 13. minutě prosadil hlavou z malého vápna. Za tři minuty vyslal Rooney přesným pasem mezi bránícími hráči Angela di Maríu a ten krásným lobem zvýšil na 2:0. Pro šestadvacetiletého Argentince, letní posilu z Realu Madrid, to byla druhá branka ve třech ligových zápasech v dresu United. Domácí ale vzápětí dokázali zkorigovat díky trefě Leonarda Ulloy.

Po změně stran ale hosté zásluhou efektní patičky Andera Herrery opět odskočili na rozdíl dvou branek. Jenže za šest minut snížil z penalty ranou pod břevno David Nugent a z další akce se o vyrovnání postaral Esteban Cambiasso. V závěru zápasu pak hosté předvedli dvě velké chyby v obraně. Jednu z nich potrestal po pasu Ritchieho De Laeta Jamie Vardy. Sedm minut před koncem pak Blackett hasil svou minelu v pokutovém území jen za cenu faulu, dostal červenou kartu a konečnou podobu výsledku dal z penalty druhou brankou Ulloa.

Lampard žolíkem

V nejsledovanějším zápase víkendového programu se vše podstatné stalo až po změně stran. Nejprve krátce po hodině hry fauloval domácí Pablo Zabaleta útočníka Chelsea Diega Costu a po druhé žluté kartě zamířil do šaten. Toho "Blues" dokonale využili o pět minut později, když rychlý protiútok zakončil André Schürrle do odkryté branky po přesném centru Edena Hazarda.

Hosté mohli pojistit vedení v 81. minutě, jenže Costova střela po přihrávce Césca Fábregase jen orazítkovala tyč. A tak padl gól na druhé straně: střídající Lampard, který byl tou dobou na hřišti jen sedm minut, se položil do centru Jamese Milnera a střelou k tyči vyrovnal. Lampard se tak stal nejlepším střelcem vzájemných zápasů mezi Chelsea a City, když se celkem prosadil již osmkrát. I přes první bodovou ztrátu zůstala Chelsea v čele tabulky o tři body před Southamptonem, Manchesteru City patří šesté místo.

Chvíle Arsenalu: tři minuty a dvanáct sekund

Arsenal nastoupil do utkání v pozměněné sestavě, do níž se nevešel Alexis Sánchez, jehož Arséne Wenger nechal odpočinout; v jedenáctce oproti porážce na hřišti Dortmundu chyběl též Jack Wilshere. Oba hráče nahradili Alex Oxlade Chamberlain se Santim Cazorlou. Na straně Aston Villy se stále nestačil uzdravit Ron Vlaar, na stoperu tak místo něj nastoupil Ciaran Clark.

Hostům ze severu Londýna se dostávalo do utkání poměrně ztěžka, souhra nebyla dostatečně rychlá a jako by také postrádali energii po mizerném výkonu proti Borussii. Jenže poté, co se odehrála zhruba půlhodina zápasu, Arsenal svého soupeře během tří minut a dvanácti vteřin zcela smetl.

Nejdříve si Welbeck mezi obrannou a záložní linií dobře zpracoval míč, prostrčil na Özila, který se dostal sám před brankáře Guzana a chladnokrevně jej prostřelil. O chvíli později si oba hráči role vyměnili - turecký záložník seběhl na levé straně, poslal skvělý přízemní centr na bývalého forvarda Manchesteru United, a ten se ve výskoku nemýlil.

A jen o několik sekund později následovala třetí trefa. Gibbs prosprintoval znovu po levé straně, podobně jako Özil chtěl poslat balon na vzdálenější tyč, kam si zabíhal Oxlade-Chamberlain. Jenže než se univerzální záložník stačil dostat ke střele, srazil si z hranice malého vápna míč do sítě Aly Cissokho.

Arsenal již poté zápas měl pevně ve svých rukou a přestože si již žádnou vyloženou šanci nevypracoval, domácí jej nijak vážněji neohrozili, a zápas tak pokojně dospěl do svého konce. Přestože Gunners z prvních pěti utkání vydolovali pouhá dvě vítězství, zůstávají společně s Chelsea jediným neporaženým týmem v lize. Blues navíc ještě pátý zápas čeká, a to v neděli odpoledne na hřišti Manchesteru City.

Utkání West Ham United - Liverpool
zdroj: AP

Liverpool, do jehož sestavy se po zranění vrátil slovenský stoper Martin Škrtel, prohrával na hřišti West Hamu již od druhé minuty. Po centrovaném míči do vápna Tomkins hlavičkoval na Winstona Reida a ten svojí první trefou v sezoně dostal "Kladiváře" do vedení. O pět minut později vedli domácí už o dvě branky, Diafra Sakho chtěl sice centrovat na nabíhajícího Valenciu, nakonec ale jeho oblouček spadl za záda gólmana Mignoleta. Pro Liverpool to bylo druhé nejrychlejší dvoubrankové manko v historii, v únoru 1994 prohrávali o dva góly se Southamptonem ještě o minutu dříve.

Hosté dokázali ve 26. minutě snížit, Balotelliho zblokovaná střela se odrazila k Raheemu Sterlingovi, na jehož pokus brankář Adrián nedosáhl. Liverpool tak dorovnal klubový rekord, když skóroval v sedmnáctém venkovním ligovém zápase v řadě.

V druhé půli se do několika šancí dostali liverpoolští Borini či Balotelli, brankář Adrián ale těsné vedení svého týmu udržel. V 88. minutě navíc zpečetil stav na 3:1 střídající Morgan Amalfitano a Liverpool podruhé za sebou v lize prohrál.

Zápas mezi třetí Swansea a čtvrtým Southampton rozhodl ve prospěch hostů v 80. minutě střídající Victor Wanyama, asistenci si připsal střelec dvou branek ze zápasu minulého kola proti Newcastlu (4:0) Pellé. V základní sestavě domácích nastoupil bývalý sparťan Wilfried Bony, v 39. minutě ale svůj tým oslabil, když inkasoval druhou žlutou kartu.

Výsledky 5. kola Premier League

QPR - Stoke 2:2 (42. Caulker, 88. Kranjčar - 11. Diouf, 51. Crouch), Aston Villa - Arsenal 0:3 (32. Özil, 34. Welbeck, 36. vlastní Cissokho), Burnley - Sunderland 0:0, Newcastle - Hull 2:2 (73. a 87. Cissé - 48. Jelavič, 68. Diamé), Swansea - Southampton 0:1 (80. Wanyama), West Ham United - Liverpool 3:1 (2. Reid, 7. Sakho, 88. Amalfitano - 26. Sterling), Leicester - Manchester United 5:3 (18. a 83. z pen. Ullola, 62. Nugent z pen., 64. Cambiasso, 79. Vardy - 13. Van Persie, 16. Di María, 57. Herrera), Tottenham - West Bromwich 0:1 (74. Morrison), Everton - Crystal Palace 2:3 (9. Lukaku, 83. Baines z pen. - 30. Jedinak, 54. Campbell, 69. Bolasie), Manchester City - Chelsea 1:1 (85. Lampard - 71. Schürrle).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články