Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Chelsea bez Čecha vyhrála, Van Gaal debut nezvládl

Manchester - S Petrem Čechem jen na lavičce načali sezonu fotbalisté Chelsea a v úvodním ligovém duelu zdolali nováčka z Burnley 3:1. Přes změnu trenéra, příchody hráčů a vynikající výsledky v přípravných zápasech nepotvrdil Manchester United očekávání a podlehl doma Swansea 1:2. Stejným poměrem naopak v úvodním utkání zvítězil Arsenal nad Crystal Palace. A také Liverpool dokázal zvítězit 2:1 v zápase se Southamptonem. Úřadující šampioni Manchester City zase porazili Newcastle na jeho hřišti 2:0.

Cesc Fábregas
zdroj: ČTK/AP

Chelsea vstoupila do nové sezony výhrou 3:1 na hřišti nováčka Burnley. Trenér José Mourinho se rozhodl svěřit místo brankářské jedničky Courtoisovi, ten však angažmá v Chelsea začal smolně, když už po 14 minutách lovil míč ze své sítě. Po rohovém kopu zůstali hráči Burnley v útoku, míč se dostal k Arfieldovi, který při svém debutu v Premier League otevřel skóre vydařenou střelou z hranice vápna. Courtois byl bez šance, zvláště když měl zakrytý výhled.

Chelsea však velmi rychle odpověděla a u všeho podstatného byl Fábregas. Španělský reprezentant, který v Anglii již hrával za Arsenal, nejprve patičkou uvolnil Ivanoviče, jehož střílený centr skončil na tyči, a Diego Costa dorážkou srovnal.

Ve 21. minutě pak předvedla Chelsea akci jak z učebnice. Po dlouhé kombinaci přišla rychlá akce na jeden dotyk, Fábregas našel za obranou Schürrleho a německý reprezentant zařídil vedení. Při celé akci si hráči Chelsea bez přerušení pětadvacetkrát přihráli. Deset minut před půlí pak bylo rozhodnuto, když Fábregasův roh poslal do branky Ivanovič.

Burnley mohlo snížit v úvodu druhé půle, ale další vydařenou střelu Arfielda skvěle zneškodnil Courtois, který jinak příliš práce neměl a musel sbírat jen vysoké centry. Více šancí si však už domácí nevytvořili a Chelsea s přehledem pohlídala výhru, která ji hned v prvním kole vyšvihla do čela tabulky.

Sergio Agüero
zdroj: ČTK/AP

Newcastle začíná být oblíbeným soupeřem hráčů City pro začátek ligového ročníku. Citizens loni v úvodu porazili Newcastle 4:0, když první dvě branky manchesterského celku dali Silva s Agüerem.

Stejní hráči se prosadili i dnes - španělský záložník otevřel v 38. minutě skóre po skvělém přiťuknutí Edina Džeka. Střídající argentinský útočník upravil v závěru výsledek, když obdržel do náběhu dlouhý míč od Yayi Tourého, napoprvé ještě Krula neprostřelil, ale výborně se zorientoval a z následné dorážky již zakončil přesně.

Výběr trenéra Manuela Pellegriniho se tak postaral o prodloužení úspěšné série všech obhájců anglického titulu, kteří ještě nikdy v prvním kole Premier League neprohráli. Ve 23 sezonách 20 úvodních zápasů vyhráli a tři remizovali.

Daniel Sturridge střílí branku za Liverpool
zdroj: PA autor: Peter Byrne

Liverpool zvítězil i bez nejlepšího střelce Luise Suáreze, který v létě přestoupil do Barcelony, a na začátku Reds naznačovali, že by první sezona bez nejlepšího klubového střelce uplynulých třech ročníků nemusela vůbec být depresivní. Sturridge a zvláště Sterling výborně nabíhali na přihrávky od Coutinha či Hendersona a právě druhý jmenovaný připravil první branku domácích. Ve 23. minutě se Sterling dostal mezi oba stopery Saints, zpracoval si Hendersonův famózní pas z hloubi pole, a zakončil placírkou k pravé tyči.

Reds, kteří z vedoucích pozic neztratili v domácím prostředí ani bod, však krátce po změně stran inkasovali, když nová posila Dušan Tadič nádherně prostrčila patičkou na hranici šestnáctky na nabíhajícího Clyna, jenž parádní bombou propálil Mignoleta.

Fotbalisté Liverpoolu se po obdržené brance do šancí dostávali jen těžko, nicméně nakonec udeřili. Dvanáct minut před koncem prodloužil Sterling hlavičkou na Sturridge, jenž se dobře zorientoval na malém vápně a dotlačil míč do sítě. Southampton mohl vyrovnat, jenže Schneiderlin trefil jen břevno a následnou obrovskou šanci spálila nečekaná posila z Hullu za 12 milionů liber Shane Long. Liverpool tak úspěšně vykročil do své jubilejní 100. sezony v nejvyšší soutěži. Víc ročníků v anglické lize odehrály jen Everton (112) a Aston Villa (104).

Zklamaný Wayne Rooney (vpravo)
zdroj: EMPICS autor: Richard Sellers

Van Gaal, který se United ujal po zisku bronzových medailí na MS s Nizozemskem, nasadil do základní sestavy hned dva odchovance Blacketta a Lingarda, kteří si odbyli debut v Premier League v dresu United. Především Lingard byl hodně vidět, ale už po 20 minutách se zranil a přenechal místo Januzajovi.

Krátce nato Manchester inkasoval po střele Ki Song-junga, kterému odclonil obránce bývalý hráč pražské Sparty Bony. Krátce po změně stran srovnal Rooney, když se po standardní situaci položil v malém vápně do nůžek. Pro Rooneyho to byl již 159. ligový gól za Manchester, což je stejné číslo, jakého dosáhly legendy United Eric Cantona, David Beckham a Roy Keane dohromady.

Následně Rooney mohl strhnout vedení na stranu Manchesteru, ale z přímého kopu trefil jen spojnici břevna a tyče. Naopak šest minut na to rozhodl o výhře velšského celku Islanďan Sigurdsson.

"Je to obrovské zklamání, protože jsme nebyli schopni do zápasu přenést to, na čem jsme pracovali v přípravě. Mrzí mě to hlavně kvůli fanouškům," řekl po utkání Van Gaal, který se United ujal po zisku bronzových medailí na MS s Nizozemskem. "Hráli jsme hodně nervózně a dělali jsme hodně špatných rozhodnutí. Nehráli jsme jako tým, což je moje zodpovědnost," dodal.

Radost Aarona Ramseyho
zdroj: imago sportfotodienst

Arsenalu v prvním zápase sezony proti Crystal Palace chyběli němečtí mistři světa Mesut Özil, Per Mertesacker či Lukas Podolski, a stejně tak ještě stoprocentně fit na místo v základní sestavě nebyl Olivier Giroud. Gunners v utkání proti Crystal Palace začali ve velkém tempu a snažil se o rychlou kombinaci. Zhruba po čtvrthodině však intenzita hry domácích značně povadla, souhra byla nepřesná a vždy o krok pomalejší, než bylo potřeba.

Ani Crystal Palace, který přišel dva dny před začátkem sezony o trenéra Pulise, však kromě dobré obranné činnosti nic kloudného v útočné fázi nevymyslel. Pak však přišly zmatky obrany domácích. Po kiksu obrany a unáhledném výběhu a odkopu brankáře Szczesného se dostal k míči Chamakh, pokusil se z dálky zakončit, Koscielny však jeho pokus zblokoval. Odražený míč však propadl k dobíhajícímu Campbellovi, jehož francouzský bek zastavil skluzem. Při následném rohovém kopu pak Koscielny neudržel koncentraci, nechal před sebe vyskočit Hangelanda, jenž zakončil hlavou přesně za Szczesného záda.

Koscielny však svou chybu stačil odčinit ještě těsně před poločasem. Osmadvacetiletý stoper si dobře naběhl na Cazorlův přímý kop a hlavou zavěsil za Speroniho. Arsenal však vstřelený gól do šatny příliš nenabudil, v celé druhé půli si nedokázal vytvořit prakticky žádnou stoprocentní šanci. V držení míče však nad Eagles dominoval a v závěru si vytvořil velký nápor. V 93. minutě se při skrumáži v šestnáctce dostal k odraženému míči Aaron Ramsey a zavěsil míč za Speroniho záda. Arsenal si tak připsal první tři body v sezoně.

Vynikající debut v Premier League prožil dvacetiletý stoper Tottenhamu Eric Dier. Nejen že pomohl udržet čisté konto na hřišti West Hamu, přestože Hotspur hrál od 29. minuty v oslabení, navíc v nastavení jediným gólem rozhodl o vítězství 1:0. Kohoutům k výhře pomohlo i to, že domácí Noble neproměnil pokutový kop. West Ham dohrával poslední půlhodinu rovněž o deseti.

Anglická fotbalová liga - 1. kolo:

Manchester United - Swansea 1:2 (53. Rooney - 28. Ki Song-jung, 72. Sigurdsson), Leicester - Everton 2:2 (22. Ulloa, 86. Wood - 20. McGeady, 45. Naismith), QPR - Hull 0:1 (52. Chester), Stoke - Aston Villa 0:1 (50. Weimann), West Bromwich - Sunderland 2:2 (42. z pen. a 74. Berahino - 5. Cattermole, 86. Larsson), West Ham United - Tottenham 0:1 (90.+3 Dier), Arsenal - Crystal Palace 2:1 (45.+1 Koscielny, 90.+1 Ramsey - 35. Hangeland), Burnley - Chelsea 1:3 (14. Arfield - 17. Diego Costa, 21. Schürrle, 34. Ivanovič).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články