Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Čech: Je reálné, že Courtois po přípravě zůstane, ale chci chytat

Praha - Reprezentační brankář Petr Čech neřeší spekulace o svém letním odchodu z Chelsea. Jediným cílem dvaatřicetiletého fotbalisty je doléčit zraněné rameno, stihnout co největší část letní přípravy a nadále chytat v londýnském týmu.

Petr Čech
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Čech si vykloubil rameno v dubnovém semifinále Ligy mistrů proti Atlétiku Madrid a na začátku května podstoupil chirurgický zákrok. Přestože měl být mimo hru osm až deset týdnů, vypadá jeho stav lépe.

"Myslím, že jsem o dost napřed, co se týče těch původních předpokladů. Jestli to takhle bude pokračovat, hodně velkou část přípravy odtrénuji normálně bez omezení a budu připraven," řekl Čech při příležitosti devátého ročníku jeho fotbalové školy.

Média především v závěru minulé sezony hodně spekulovala o jeho budoucnosti v Chelsea, kde je už od roku 2004 jasnou jedničkou. Do Londýna se totiž v létě vrací o deset let mladší Belgičan Thibaut Courtois, jenž se během tříletého hostování v Atlétiku vypracoval v jednoho z nejlepších brankářů Evropy.

Je nám líto, video expirovalo.
Čech: Spekulace neřeším, v Chelsea chci pokračovat

"Mým jediným cílem je uzdravit se, odtrénovat co největší část přípravy a přesvědčit trenéra (Josého Mourinha), že bych měl hrát. Navíc mám smlouvu ještě na další dva roky. Samozřejmě bych chtěl hrát, nic jiného mě momentálně nezajímá. Zájem, který se objevuje ze všech stran, na jednu stranu potěší, na druhou stranu se o to nezajímám," řekl bývalý brankář Sparty Praha a francouzského Rennes.

Konkurence v podobě Courtoise se nebojí. "Je to jako každý rok. Člověk musí odevzdat co nejvíc v přípravě, aby se trenér rozhodl pro vás. Já se mohu akorát stoprocentně připravit a udělat, co nejvíc mohu. Rozhodnutí vždycky bývá na trenérovi a ten má svou představu. Až se vrátím zpátky, tak uvidím, jaká situace bude. Za mě mohu říct, že se nikam nechystám a chci hrát," přidal Čech.

Nepovažuje za nemožné, aby v mužstvu "Blues" od nové sezony působil společně s belgickou reprezentační jedničkou. "Máme oba smlouvu. V případě, že si to klub a trenér budou přát, tak to reálné bude. Záleží také hodně na klubu, jak to bude řešit," uvažoval plzeňský rodák.

"Já jsem s nikým v klubu nemluvil, ani mě nikdo nekontaktoval s tím, že by mi něco oznamovali. Jestliže klub je rozhodnutý s nějakým plánem, tak věřím, že mi to někdo řekne. Momentálně to beru tak, že se normálně vracím do přípravy a chci hrát," zopakoval Čech.

Čechův agent Viktor Kolář:

"Petr vstupuje do přípravy, nic se u něj nemění. Trenér mu neřekl, že s ním nepočítá. Navíc s Petrem vedení klubu počítá i po konci jeho kariéry a chce mu nabídnout pozici ve sportovním úseku klubu."

Objevila se také informace, že Chelsea chce českého brankáře po konci aktivní kariéry do vedení klubu. "Doufám, že se mnou nepočítají do managementu od pondělí, to by mě mrzelo," řekl s úsměvem Čech.

"Samozřejmě Chelsea mi přirostla k srdci a byla by velká výzva mít šanci pokračovat v jednom z nejlepších klubů světa i po hráčské kariéře. Jestliže o tom někdo uvažuje, velmi by mě to potěšilo, ale momentálně věřím, že následující čtyři pět let to ještě není aktuální téma," dodal hráč se 107 starty za národní tým.

Na své letní fotbalové škole nechyběl

Letošního vydání se zúčastní téměř 120 dětí z České republiky i ze zahraničí. Popáté s Čechem mezi mladé talenty dorazil i francouzský trenér gólmanů londýnského klubu Christophe Lollichon. Mladé fotbalisty a fotbalistky navštíví také řada osobností ze světa sportu - například kajakář Vavřinec Hradilek či beachvolejbalistky Kristýna Kolocová s Markétou Slukovou.

Čechova škola letos poprvé nebyla rozdělena do dvou týdnů, ale potrvá pouze jeden. "Při tom druhém turnusu bych tu být nemohl, protože se vracím do Anglie na začátek přípravy. To je ten důvod. Neměl bych možnost strávit s dětmi žádný čas, a to jsme nechtěli," vysvětlil plzeňský rodák.

Přestože zdůraznil, že cílem jeho školy není vychovat profesionální fotbalisty a fotbalistky, jedna absolventka už začíná zářit na mezinárodním poli. "Máme tady už třetím rokem dívku Anetu. Minulý týden za národní tým do 15 let dala ve vítězném utkání dva góly. Některým se daří lépe, někomu hůře, ale je to pro všechny stejné," konstatoval Čech.

"To nadšení dětí pro fotbal i každý trénink mě těší a dává mi takovou energii. I když je každý den nabitý, tak mě to baví a těšil jsem se na to jako každý rok," řekl Čech. Hodně ho překvapila zvídavost dětí. "Jelikož je věkové rozmezí poměrně veliké, tak i ty otázky mohou být velice různorodé. Včera tam byla jedna otázka: 'Jak smrdí kabina Chelsea po tréninku?' Takové věci člověka vždycky potěší a dají mu radost," podotkl dvaatřicetiletý gólman. "Odpověděl jsem, že smrdí jako každá jiná šatna po tréninku, alespoň si to tak myslím," dodal s úsměvem Čech.

Zdroj
ČTK, HN, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články