Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Messi ostrouhal, Zlatý míč má Ronaldo

Curych – Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu světa změnil po čtyřech letech majitele. Barcelonský Lionel Messi už není fotbalovým králem. Argentinského kanonýra předčil jeho úhlavní rival Portugalec Cristiano Ronaldo, který se z vítězství v prestižní anketě radoval už v roce 2008. Svého prvního Zlatého míče se tak nedočkal Franck Ribéry, jehož Bayern letos dominoval na fotbalových trávnících. 

Cristiano Ronaldo se Zlatým míčem za rok 2013
zdroj: ČTK/AP autor: Steffen Schmidt

V hlasování vybraných novinářů, reprezentačních trenérů a kapitánů národních mužstev Ronaldo získal celkem 27,99 procenta všech hlasů, druhý Messi 24,72 procenta a třetí Ribéry 23,36 procenta. 

Cristiano Ronaldo: "Nejdříve ze všeho bych chtěl hrozně moc poděkovat svým všem spoluhráčům v klubu a národnímu týmu. Bez jejich snahy by tohle nebylo možné. Jsem velmi šťastný, je velmi těžké vyhrát tuto cenu." 

Na pódiu s trofejí v ruce nedokázal potlačit slzy. "Musím poděkovat všem, kteří mi pomáhají v osobním životě: své přítelkyni, přátelům a synovi. Mohu říct pouze to, že je to velmi emotivní okamžik," doplnil rodák z Madeiry.

V minulém roce sice Ronaldo s Realem nezískal žádnou významnou trofej, ale v listopadové baráži o mistrovství světa se Švédskem vstřelil ve dvou zápasech všechny čtyři branky Portugalska a jako kapitán ho dovedl na světový šampionát v Brazílii. Bývalý hráč Sportingu Lisabon a Manchesteru United v kalendářním roce 2013 zaznamenal celkem 69 soutěžních gólů za klub a reprezentaci. Rok bez trofeje završil ziskem Zlatého míče naposledy v roce 2000 Ronaldův krajan Luís Figo. 

Neuspěl ani Messi, ani Ribéry

Šestadvacetiletý Messi nevylepšil svůj vlastní rekord pátým triumfem v řadě. Loni sice pomohl Barceloně k mistrovskému titulu a Argentině k postupu na světový šampionát, ale v druhé polovině roku ho zbrzdila hned tři svalová zranění. Kvůli tomu poslednímu vynechal velkou část listopadu a celý prosinec.

Letošní trojice kandidátů na zisk Zlatého míče - Ronaldo, Messi a Ribéry
zdroj: ČTK/AP

Třicetiletý záložník Ribéry byl vloni ústřední postavou Bayernu Mnichov. Vyhrál s ním Ligu mistrů, německou Bundesligu i domácí pohár, Superpohár UEFA a klubové mistrovství světa. S Francií také uspěl v baráži o MS. Za své výkony už získal cenu pro nejlepšího fotbalistu Evropy.

S volbou Ronalda se neztotožnili bývalý trenér české reprezentace Michal Bílek a kapitán národního týmu Tomáš Rosický. Oba dali na první místo Ribéryho, na druhé Messiho a až na třetí příčku portugalského kanonýra. Také redaktor deníku Sport Stanislav Hrabě, hlasující za české novináře, upřednostnil Ribéryho před Ronaldem a Zlatanem Ibrahimovicem.

Švédský útočník nakonec skončil s velkým odstupem čtvrtý. Zároveň ale získal Puskásovu cenu za nejlepší gól roku. Jeho vydařená rána přes hlavu zpoza vápna z přípravného duelu Švédska s Anglií sice padla ještě v závěru roku 2012, ale v minulém ročníku ankety nestihla kandidovat. 

V jedenáctce roku nechybí hráči PSG

Na galavečeru FIFA byla vyhlášena i nejlepší jedenáctka roku. Své zástupce v ní má krom španělských gigantů Realu Madrid a Barcelony a vítěze Ligy mistrů Bayernu Mnichov i francouzský mistr Paris Saint-Germain. 

Nejlepší jedenáctka roku 2013 FIFA/FIFPro:

Manuel Neuer - Philipp Lahm (oba Německo/Bayern Mnichov), Thiago Silva (Brazílie/PSG), Sergio Ramos (Španělsko/Real Madrid), Dani Alves (Brazílie) - Andrés Iniesta, Xavi (oba Španělsko/všichni Barcelona), Franck Ribéry (Francie/Bayern Mnichov) - Cristiano Ronaldo (Portugalsko/Real Madrid), Zlatan Ibrahimovic (Švédsko/PSG), Lionel Messi (Argentina/Barcelona). 

Nejlepší jedenáctka roku podle FIFA
zdroj: ČTK/AP autor: Michael Probst

Trenérem Roku je "důchodce" Heynckes

Na galavečeru ve švýcarském Curychu vyhlásil zástupci FIFA i vítěze ankety o nejlepšího trenéra, kterým se stal dnes již bývalý trenér Bayernu Mnichov Jupp Heynckes. Za ním se umístil Jürgen Klopp z Dortmundu, třetí skončil trenér na odpočinku Alex Ferguson

Heynckes v roce 2013 dovedl Bayern Mnichov k zisku treble, což se žádnému jinému trenérovi s německým týmem nepovedlo. Kromě bundesligového titulu a Německého poháru vyhrál s Bayernem také Ligu mistrů. V létě bavorský celek opustil a ukončil kariéru.

"Dostat tuto cenu na konci kariéry není oceněním jen uplynulého roku, ale celé mé práce," řekl Heynckes při přebírání ceny. "Měl jsem k dispozici vynikající hráče a pomáhalo mi mnoho lidí v pozadí, bez kterých bych tu nebyl. Jim patří velké díky," dodal. 

Je nám líto, video expirovalo.
Host Sportovních zpráv: Fotbalový kouč Miroslav Beránek

Fotbalová anketa Zlatý míč FIFA za rok 2013:

Nejlepší fotbalista: 1. Cristiano Ronaldo (Portugalsko/Real Madrid) 27,99 procent hlasů, 2. Lionel Messi (Argentina/Barcelona) 24,72, 3. Franck Ribéry (Francie/Bayern Mnichov) 23,36, 4. Zlatan Ibrahimovic (Švédsko/Paris St. Germain) 5,29, 5. Neymar (Brazílie/Barcelona) 3,17, 6. Andrés Iniesta (Španělsko/Barcelona) 2,08.

Nejlepší fotbalistka: 1. Nadine Angererová (Německo/Brisbane Roar) 18,85, 2. Abby Wambachová (USA/Western New York Flash) 15,02, 3. Marta (Brazílie/Tyresö) 14,02.

Nejlepší trenér mužského fotbalu: 1. Jupp Heynckes (Německo/Bayern Mnichov) 37,09, 2. Jürgen Klopp (Německo/Dortmund) 15,73, 3. Alex Ferguson (Skotsko/Manchester United) 14,60.

Nejlepší trenér/ka ženského fotbalu: 1. Silvia Neidová (Německo) 30,29, 2. Ralf Kellermann (Německo/Wolfsburg) 13,75, 3. Pia Sundhageová (Švédsko) 12,38.

Prezidentova cena: Jacques Rogge (bývalý prezident Mezinárodního olympijského výboru).

Puskásova cena za nejhezčí gól: Zlatan Ibrahimovic (střela přes hlavu z duelu mezi Švédskem a Anglií 4:2, 14. listopadu 2012).

Cena Fair Play: Fotbalová asociace Afghánistánu. 

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články