Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Do Ligy mistrů se probojoval Arsenal, Ferguson si odbyl divokou derniéru

Londýn - Dramatický závěr Premier League si prožily přední týmy z Londýna. V bitvě o Ligu mistrů se však nakonec nic nezměnilo - jak z loňska, tak z minulého kola. Chelsea si podržela třetí příčku výhrou nad Evertonem a Arsenal zvítězil na hřišti Newcastlu a obě vítězství znamenala, že Tottenham zůstal znovu před branami nejprestižnější evropské soutěže. Poslední, patnáctistý zápas Sira Alexe Fergusona na lavičce Manchesteru United skončil pro letošního mistra divokou remízou 5:5 na hřišti West Bromwiche.

Arséne Wenger slaví další rok v Lize mistrů
zdroj: Getty Images autor: Stu Forster

Arsenal musel na St. James's Parku vyhrát, aby měl jistotu postupu do Ligy mistrů. A vypjatý, avšak nepříliš pohledný zápas se nevyvíjel úplně podle představ hostů. Gunners, kteří do zápasu nastoupili beze změn od minulého zápasu proti Wiganu, si v prvním poločase nevytvořili příliš mnoho šancí, Newcastle častěji držel míč a byl agresivnější, hosté navíc po necelé půlhodině přišli o kapitána Mikela Artetu.

Španělský záložník do zápasu nastoupil se zraněním, které se během prvního poločasu zhoršilo, a Arteta tak musel střídat za Alexe Oxladea-Chamberlaina. V závěru půle se v průniku na Harpera, který nastoupil do svého posledního zápasu v kariéře, dostal Podolski, jednak však brankáře neprostřelil, a navíc podle rozhodčího byl v ofsajdu.

Konečná tabulka Premier League (//sport/tabulky/132969-tabulka-premier-league/)

Do druhého poločasu však Arsenal nastoupil s cílem dominovat a hned po změně stran si skvělou příležitost vypracoval Theo Walcott, jeho střelu ke vzdálenější tyči však Harper kryl. Nedlouho poté se již Arsenal mohl radovat. Centr z přímého kopu Walcotta prodloužil Mertesacker na Koscielného, který akrobaticky zakončil na 1:0.

Arsenal poté držel skóre zápasu, jeho defenziva fungovala velmi kompaktně a nepustila Newcastle do žádné vážné příležitosti. V nastavení ještě mohl druhý gól přidat Walcott, sám před Harperem však nastřelil jen tyčku. Na stavu zápasu se ale už nic nestačilo změnit a Arsenal se tak pošestnácté v řadě probojoval do Ligy mistrů.



Manchester United vykročil za plánovanou vítěznou rozlučkou s Fergusonem již v šesté minutě, kdy skončila v síti hlavička Šindžiho Kagawy. Vzápětí navíc zvýšil vlastním gólem Jonas Olsson a po půlhodině už hosté vedli 3:0 díky brance Alexandera Büttnera. Těsně před pauzou však snížil James Morrison a pět minut po přestávce dostal West Bromwich "na dostřel" Romelu Lukaku.

Již dlouho jistý vítěz tohoto ročníku ligy však hned po třech minutách přidal čtvrtý gól zásluhou Van Persieho a na 5:2 upravil o deset minut později Javier Hernández. Jenže poslední desetiminutovku Fergusonovi svěřenci absolutně nezvládli: dvakrát se trefil Lukaku a jednou Youssouf Mulumbu a stanovili rekordní skóre 5:5. Poslední remízu 5:5 v anglické v soutěži nepamatuje ani Ferguson, došlo k ní totiž v roce 1984 v utkání Newcastlu s QPR, dva roky před příchodem skotského kouče na Old Trafford.

38. kolo Premier League

Chelsea - Everton 2:1 (8. Mata, 76. Torres - 14. Naismith), Liverpool - QPR 1:0 (23. Coutinho), Manchester City - Norwich 2:3 (29. a 59. Rodwell - 26. Pilkington, 55. Holt, 65. Howson), Newcastle - Arsenal 0:1 (52. Koscielny), Southampton - Stoke 1:1 (57. Lambert - 47. Crouch), Swansea - Fulham 0:3 (22. Kacaniklic, 77. Berbatov, 90.+3 Emanuelson), Tottenham - Sunderland 1:0 (89. Bale), West Bromwich - Manchester United 5:5 (50., 81. a 86. Lukaku, 40. Morrison, 81. Mulumbu - 6. Kagawa, 9. vlastní Olsson, 30. Büttner, 53. Van Persie, 63. Hernández), West Ham United - Reading 4:2 (23., 79. a 87. Nolan, 34. Vaz Te - 53. McCleary, 55. Le Fondre), Wigan - Aston Villa 2:2 (21. Boyce, 45. Baker - 4. Bent, 60. Vlaar).

Tottenham doma proti Sunderlandu rozhodl až v závěru díky Garethu Baleovi a vyhrál 1:0. Zopakovala se tak situace z minulé sezony, kdy Tottenham ztratil na úkor Arsenalu desetibodový náskok a třetí místo, tentokrát měl v březnu k dobru sedm bodů.

Chelsea dostal do vedení už v osmé minutě Juan Mata, jenže už za šest minut bylo srovnáno, když Čecha zblízka prostřelil Steven Naismith po pohledné akci s Victorem Anichebem. Po přestávce však rozhodl prvním ligovým gólem od prosince Fernando Torres a zajistil čerstvým vítězům Evropské ligy přímou účast v příští sezoně Ligy mistrů.

Manchester City pod vedením dočasného kouče Briana Kidda, který zaskakuje za propuštěného Roberta Manciniho, zakončil sezonu porážkou 2:3 s Norwichem. Jednu z mnoha dnešních rozluček si užil útočník Michael Owen, jehož Stoke remizovalo 1:1 se Southamptonem.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články