Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

David Beckham po sezoně ukončí fotbalovou kariéru

Paříž - David Beckham se ve svých osmatřiceti letech rozhodl ukončit svou fotbalovou kariéru. Světoznámý záložník to oznámil po zisku titulu s Paris St. Germain. Hráč za svou kariéru dokázal vyhrát 22 trofejí s Manchesterem United, Realem Madrid, LA Galaxy a právě také PSG. Kromě toho Beckham vyhrál četná individuální ocenění - dvakrát byl druhým nejlepším hráčem světa podle ankety FIFA a v roce 2003 se stal anglickým fotbalistou roku.

David Beckham v dresu PSG
zdroj: Sipa Press

"Děkuji vedení pařížského klubu, že mi nabídlo novou smlouvu, ale myslím, že přišel pravý čas se rozloučit a skončit na vrcholu," uvedl Beckham. Ve Francii hrál od ledna, kdy podepsal pětiměsíční kontrakt a po ligovém triumfu dostal možnost v klubu ještě rok pokračovat.

Do Paříže záložník, který se proslavil skvělou kopací technikou i manželstvím se zpěvačkou dívčí skupiny Spice Girls Victorií Adamsovou, přišel po pěti letech strávených v Los Angeles Galaxy. Nastupoval také za AC Milán, Real Madrid a Manchester United, kde v roce 1993 odstartoval profesionální kariéru. S manchesterským celkem Beckham vyhrál šestkrát Premier League a v roce 1999 přidal triumf v Lize mistrů. Ligový titul slavil také s Realem Madrid a dva získal i v Los Angeles. 

"Kdyby mi někdo, když jsem byl malý kluk, řekl, že budu získávat trofeje se svým milovaným Manchesterem a budu reprezentačním kapitánem, nevěřil bych mu. Měl jsem velké štěstí, že se mi podařilo si splnit všechny tyhle sny," uvedl Beckham, který byl řadu let nejlépe vydělávajícím fotbalistou světa.

Za anglickou reprezentaci odehrál 115 zápasů, což je pro hráče v poli rekord. "Být kapitánem Anglie považuji za jeden z vrcholů kariéry," řekl záložník. Shodou okolností oznámil konec kariéry jen týden poté, co se rozhodl skončit dlouholetý trenér United Alex Ferguson, pod jehož vedením vstoupil Beckham do velkého fotbalu, a bývalý spoluhráč z Manchesteru i anglické reprezentace Paul Scholes.

Přitom má David Beckham stále pocit, že ještě mohl v kariéře pokračovat, sil prý měl dost. Po titulu s PSG však své stanovisko přehodnotil. "Myslím, že je ten správný moment, abych skončil," řekl v exkluzivním rozhovoru se svým nejlepším kamarádem a bývalým spoluhráčem Garym Nevillem pro Sky Sports. "Samozřejmě, že když člověk miluje fotbal - ty to víš nejlíp - bude mít vždy pocit, že mohl ještě něco na hřišti nechat. Ale kdyby mi někdo před pár měsíci řekl, že vyhraju francouzský titul, řekl bych si, že by to absolutně nebylo možné. Ale bylo, dostal jsem tu úžasnou příležitost. A já dostal pocit, že by bylo dobré, abych odešel na vrcholu."

Beckham je mnohdy hodnocen jako primadona či modelka, což byl i pocit trenéra United Fergusona, který do svého svěřence neslavně nakopl kopačku a posléze jej nechal odejít do Madridu. Záložníka však zrovna v Realu příznivci velmi chválili za stoprocentní nasazení v každém zápase. A Beckham sám na otázku, za co by chtěl, aby si jej lidé pamatovali, odpovídá bez rozmyslu.

"Aby mě viděli jako pracovitého člověka, člověka nadšeného pro fotbal. Protože ve své kariéře jsem dělal spoustu jiných věcí, které dost možná zastínily to, co jsem se vždy snažil dokázat na hřišti. Občas mě to zamrzelo a zabolelo, když se podívám na svou kariéru, a vím, že jsem hrál pro některé z největších klubů na světě, s některými z nejlepších hráčů na světě a pod nejlepšími manažery ve fotbale, ale že lidé vnímali spíše věci, které s fotbalem nesouvisejí," svěřuje se Beckham.

Přestože je Beckham očividně hrdý na svou roli ve světovém fotbale, ta mimofotbalová, ambasadorská, byla podle Garyho Nevilla téměř neméně důležitá a záslužná. "Když se zamyslíte nad tím, jak se fotbal za posledních dvacet let změnil, David byl nejvlivnějším hráčem, co se týče zpopularizování hry. Vždy skvěle reprezentoval Anglii, ať už na hřišti, nebo když zemi opustil a šel do Milána, Los Angeles či Paříže. A to je něco, čeho si byl vždy vědom a co chtěl dělat," přemýšlí Neville.

Zdroj
ČT sport, ČTK, Daily Mail, YouTube

Hlavní zprávy

Nejčtenější články