Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Manchester City propustil Manciniho, nástupcem bude nejspíš Pellegrini

Manchester - Téměř záhy po nečekané prohře ve finále FA Cupu s Wiganem se s Manchesterem City loučí trenér Roberto Mancini. Italský kouč, který v týmu působil tři a půl roku a vyhrál tři trofeje, byl klubem propuštěn na základě neuspokojivých výsledků v letošní sezoně. Na jeho místo s největší pravděpodobností nastoupí nynější kouč Málagy Manuel Pellegrini. Italský kouč se může těšit na štědré odstupné. Na jeho výši se však britská média neshodují a píšou o částkách v rozmezí 7,5 až 20 milionů liber (228 až 609 milionů korun).

Roberto Mancini
zdroj: Getty Images autor: Vladimir Rys

Mancini se s klubem rozchází, přestože hned ve své první celé sezoně s klubem dokázal získat anglický pohár, v té nadcházející získal v poslední minutě celého ročníku titul v Premier League. Ani loni, ani letos se však nejbohatší klub na světě nedokázal dostat ze skupiny v Lize mistrů. V právě končící sezoně navíc klub zaostal daleko za Manchesterem United a vyhrál "jen" anglický superpohár, který je navíc anglickou asociací brán jen jako přátelský zápas.

Manciniho vyhazov brali většinou s velkou nevolí fanoušci City, kteří k trenérovi měli velmi vřelý vztah. Na trofej svého klubu museli před prvním Italovým úspěchem čekat 35 let a kromě trofejí dokázal Mancini tým dovést k dalšímu památnému výsledku, když Citizens předloni vypráskali největšího rivala Manchester United na jeho hřišti 6:1.

"Robertovy výsledky mluví samy za sebe. Má respekt a vděčnost šejka Mansúra, moji a představenstva klubu za všechnu tvrdou práci, kterou tady za posledního tři a půl roku odvedl," uvedl předseda klubu Chaldún Mubarak. Neúspěchy Itala v Lize mistrů, příchod nových ředitelů Txikiho Begiristaina a Ferrana Soriana z Barcelony, neustálé spory s vedením ohledně loňských přestupů a nepříliš diplomatická práce s hráči však Manciniho nakonec stály trenérský post.

Ten bude nově s největší pravděpodobností vykonávat dosavadní kouč Málagy Manuel Pellegrini. Devětapadesátiletý Chilan působil mimo jiné v River Plate a Villarealu, který dokázal jako nováčka v Lize mistrů dovést až do semifinále, což se nikomu předtím nepodařilo. Pellegrini v sezoně 200910 vedl také Real Madrid, kde přesto, že nezískal žádnou trofej, drží rekord v procentu vyhraných utkání. Kromě příchodu Chilana do Manchesteru klub plánuje také radikální obměnu v práci s mládeží a propouštění trenérského týmu.

Manuel Pellegrini
zdroj: Getty Images
Zdroj
ČT sport, ČTK, Guardian

Hlavní zprávy

Nejčtenější články